Κυριακή, 6 Μαΐου 2018

Кина спорна острва претворила у „носаче авиона“

06.05.2018.
 ПО АРХИПЕЛАГУ СПРАТЛИ РАСПОРЕДИЛА СВОЈЕ НАЈБОЉЕ ПРОТИВБРОДСКЕ И ЗЕНИТНЕ РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ

Реч је о противбродским крстарећим ракетама YJ-12B, које успешно гађају надводне циљеве у пречнику од 550 километара и о зенитним ракетним системима HQ9B, чији је домет око 300 километара Америчка војна шпијунажа тврди да кинеска армија већ има 27 утврђених тачака у Јужном Кинеском мору. 


Такође: да је унутар његове акваторије створила „стратешки троугао“ Амерички адмирал Филип Дејвидсон, који има све шансе да дође на чело Пацифичке команде САД, упозорио је своје: „Са поморским базама на спорним острвима, Кина ће свој утицај проширити хиљаде миља на југ, а и у дубину Пацифика. 

Укратко, Кина постаје способна да контролише Јужно Кинеско море при сваком могућем сценарију војног конфликта са САД“ АМЕРИЧКА војна шпијунажа открила је да је Кина на спорна острва у Јужном кинеском мору инсталирала - по САД и њихове намере - „крајње опасно оружје“. 

 Сасвим конкретно, тврди да је Кина на спорна острва у архипелагу Спратли поставила противбродске крстареће ракете и зенитне ракетне системе. Телеканал CNBC , који се позвао на извештаје америчке војне шпијунаже, све се издогађало током последњих 0 дана а крстареће и зенитне ракете се већ налазе на ртовима Саби, Масчиф и Фајери-Крос. 

Реч је о противбродским крстарећим ракетама YJ-12B, које успешно гађају надводне циљеве у пречнику од 550 километара и о зенитним ракетним системима HQ9B, чији је домет око 300 километара. Wall Street Journal наводи и да је кинеска армија на спорним острвима поставила и опрему за радиоелектронску борбу која ће угрожавати америчке војне комуникације и радаре. 

Министарство спољних послова Кине је овим поводом објавило да влада у Пекингу има неоспорива права на архипелаг Спратли, а самим тим и да на тим острвима поставља војну технику по свом нахођењу. 

 Кина од 2013-те насипањем земље повећава територију спорних острва, чак и прави сасвим нова. Сада већ има сопствене војне објекте на свим Парселским острвима и архипелагу Спратли. Американци тврде да кинеска армија већ има 27 утврђених тачака у Јужном Кинеском мору. Такође: да је унутар његове акваторије створила „стратешки троугао“. Белу кућу и Пентагон не брине, међутим, примарно судбина самих острва. 

Они су рачунали да ће им у судару са Кином морнарица бити можда најјачи адут и да ће увек моћи да се примакне континенталној Кини. А сада - са 27 утврђених тачака у Јужном кинеском мору - америчка ратна флота више нема пролаз према кинеским обалама. 

Јер, од острва Спратли до њих има око 1.200 километара. Пентагон ће одсад тешко моћи и да неопажено пребацује поморске снаге према Северној Кореји која има све разлоге да зазире од 3-6 група америчких ударних бродова на челу са носачима авиона. Пекин је применио старо правило: што је даље прва линија одбране - то боље.

 А што је за Кинезе најважније: спорна острва су већ фактички постала њихови непотопиви носачи авиона. Та острва добиће ускоро и две поморске војне базе. Ово је утолико важније јер Кина разараче и фрегате буквално „штанцује“.

 Њена амбиција је успостављање паритета са Сједињеним Државама на Пацифику и у Индијском океану. Амерички адмирал Филип Дејвидсон, који има све шансе да дође на чело Пацифичке команде САД, упозорио је своје: „Са базама на спорним острвима, Кина ће свој утицај проширити хиљаде миља на југ, а и у дубину Пацифика. Укратко, Кина постаје способна да контролише Јужно Кинеско море при сваком могућем сценарију војног конфликта са САД“. 

 Америчка главна западнопацифичка војна база (на Окинави) увелико је у домету кинеских балистичких ракета, па неки војни експерти процењују да Пекинг већ има неке предности над САД у том делу света. Американци, како тврде, немају чиме да парирају војним потенцијалима Кине на спорним острвима. 

Једино им преостаје да повећају број ратних бродова око њих, а то тражи и - и време и новац. Сједињене Државе су и на Пацифику и у Индијском океану све донедавно имале троструку надмоћ над Кинезима. А сада се однос снага увелико приближава - паритету...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου