Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

Напад на Сирију је одбијен са успјехом14.4.2013 Н. Бабић VIDEO
 У раним јутарњим сатима 14. априла 2018. године Сједињене Државе, Француска и Велика Британија су, без чекања на почетак рада стручњака за истрагу организације ОПЦВ, напале Сирију, због наводног хемијског напада у Думу. Становници Дамаска реаговали су напуштањем улица и пружањем подршке влади и војсци. 


 Шеф сиријске војске рекао је у суботу увече пуцајући око 110 пројектила на различитим локацијама. "Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска имају имплементиран трипартитни агресију око 03:55 по локалном времену, лансирајући око 110 пројектила на циљеве у Дамаску и ван града", наводи се у саопштењу. 

 Главни штаб тврди да је већина пројектила срушена. Неколико њих је пало у једну од зграда у којој се налазе едукативни центар и научна лабораторија. Такође је успео да промени начин ракете намењен војној бази у близини Хомса.

 Током експлозије једне од ракета повријеђена су три цивила.
 Руско министарство одбране потврдило је да су Сједињене Државе, Француска и Уједињено Краљевство покренуле више од 100 ракета на војним и цивилним објектима у Сирији.  
Руска агенција ФАН, која има дописнике на терену, напомиње да је сиријска противавионска одбрана успела да сруши већину пројектила пре него што погоди мету.
 "Сиријски противавионски системи С-125, С-200, Бук и Квадрат су одбили ракетни напад са масовним и координираним одговором", рекао је енергетски одјел.

 Према речима Министарства одбране Руске Федерације, напади су изведени са 2 брода америчке морнарице из Црвеног мора, америчких стратешких бомбардера Б-1Б с подручја Ал-Танф и тактичких авиона над Средоземним морем.
 Руска ваздухопловна одбрана тврди да није користила своје ракетне системе, наводи се у извјештају. Подсетимо, јуче је амерички предсједник Доналд Трумп наредио напад на објекте у Сирији у одговор на наводни хемијски напад на Дум. Москва је показала доказе да је инцидент у Думи био заповедан, а беле кациге биле су задужене за производњу и ширење лажних информација како би створили разлог за напад на Сирију.

 Пентагон: Нови напади

 Пентагон је рекао да не планира да настави нове нападе на Сирију. "Тренутно Сједињене Државе не планирају да спроведу нове нападе на Сирију", рекао је лидер Пентагона Џејмс

Остао је без специјалних и скупих опреме за производњу хемијског оружја ", рекао је начелник генералштаба Генерал Џозеф Дунфорд.

 Генерал Дунфорд је истакао да је Русија упозорена на  удар, али није била обавештена о циљевима Потврђено је да је већина пројектила уништена или преусмјерена, што би значило да су коришћени напредни системи за ометање, иако је мало вероватно да сиријска војска располаже таквим системима који би могли да преусмери нове паметне пројектиле којима располаже америчка војска.

 У овом тренутку може се рећи да су демонстрације Сједињених Држава, Велике Британије и Француске успешно одбачене. Потврђено је да је складиште и научно-истраживачки центар сиријске војске уништен, што је, према речима америчког генерала Џозефа Дунфорда, наводно циљ мета операције. Сиријски извори потврдили су да су убијени само Дамаск и Хомс. Било је неизрецивих гласина о нападима на провинције Хама, Алеппо, Латакиа и Сувеида.

 У провинцији Дамаска, ракете су лансиране на војне циљеве у Барзесу, бази 105. бригаде и аеродрома Думаир и Кувеирс источно од Алеппе. Хомс је погођен војним складиштем западно од града. Жртве између војника и цивила нису пријављене. Први таласни удар, према западним медијима, трајао је 50 минута. Сирија наводи да су штрајкови трајали око десет до петнаест минута. Сиријска противваздушна одбрана активна је на подручју Дамаска. 

У овој области, према различитим изворима и на основу ноћних снимака противваздушне одбране, одбачено је 13 до 20 пројектила. Према Министарству одбране, сиријска противвазиона одбрана успела је срушити 12 пројектила испаљених у војну базу Думаир, источно од Дамаска. Истовремено, америчка војска тврди да су противваздушне активности Сирије не биле озбиљне.

 Ми смо забележили неке активности Земаљског ваздушног система од стране режима Асада, што је природно у овој одмазди акцијама које је предузела Централна команда и они су завршени, изјавио је амерички генерал Џозеф Дунфорд новинарима. 

Представник Беле куће за ЦНН истакао је да је председник Трумп свјестан опасности од случајних удара на руске и иранске војске. Према предсједништву, ови ризици се не сматрају значајним, а кривица за све последице је неспорно и првенствено у Русији.

 "Све могуће реакције биће ефикасно одбачене и ми ћемо штитити интересе и националну безбедност Сједињених Држава", рекао је представник Беле куће Рај Шах. За део америчких сенатора, напад је "неовлашћен и незаконит" Бројни амерички политичари су ракетни напад америчке коалиције на објекте у Сирији под називом "илегални и неовлашћени". 

Сенатори наглашавају да предсједник Доналд Трумп није имао право на војну акцију против Сирије без одобрења Конгреса. Сенатор Берни Сандерс се успротивио одлуци Трумпове и нагласио да није јасно како би незаконите акције Трумпа могле помоћи у борби против хемијског оружја.

 "Конгрес, а не председник, налази се под уставом одговорним за војну акцију. Међународна заједница је дужна подупријети забрану хемијског оружја, али није јасно како Трумп илегални и неовлаштени удари против Сирије могу постићи тај циљ ", написао је Сандерс на свом Твиттеру. 


 Трамп је наредио напад без чекања да стигне извештај комисије ОПЦВ-а која је тренутно у Сирији, што је такође био предмет оштре расправе међу америчким званичницима.

 ФОТО - Распоред совјетске власти и четири циља владајуће власти за руске изворе 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου