Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018

Кијев је спреман напасти Донбас


 Logicno.com
Уочи напада украјинске војске и неонацистичких постројби Националне гарде Украјине у суботу на цивилне четврти и положаје полиције Доњецке и Луганске Нардне Републике, примјећено је пребацивање тешког оружја и додатних снага у Кијеву у Донбас, укључујући четири вагона с војницима.

 Према војним аналитичарима што значи да би у наредних неколико дана могли очекивати офензиву већих размера Порошенкове војске, крајем прошле недеље, рекао је Едуард Попов, директор руског Центра за јавно информисање и сурадњу "Еуропа".

  "Кијев несумњиво проводи припреме за велику оффензиву против Донбаса. На терену су распоређене пољске болнице, повећава број војника и техника, али то је само стварање услова. Кијев неће започети напад када одлучи, него кад нареди Запад, што би могло бити на инуугурацији председника Руске Федерације или Дан победе. За офензиву требају и погодни политички разлози. Избори 17. марта у Русији били су прикладни, али напад није почео ", рекао је Едуард Попов.

 Према његовом мишљењу, за напад ових дана нема предуслова, али се не могу искључити. Украјински политичари нису узалуд промијенили 
статус конфликта  у Донбасу из "антитерористичке операције" у "Операција уједињених снага". Антитерористичка операција значила је различите врсте акција за неутрализацију позадинског непријатеља и ликвидацију "терориста" и "сепаратиста". 

Ту операцију службено је водила сигурносна служба Украјине, иако је главна у борбама на терену била војска. Промена статуса операција промијенила је идеологију онога што се дешава у Донбасу ", рекао је аналитичар. 

У Народној милицији Луганске Народне Републике су обавијестили да је током протеклог тједна Кијев подигао тешка оружја на линију раздвајања у Донбасу и послао додатне снаге. У области Луганске до линије контакта је послато девет борбених возила БМП-1, са својствима оклопног транспортера и тенка, као и два ракетна лопата "Град". 

Такође су стигла четири вагона са припадницима војске, међу њима и батаљун "Полтава" Националне гарде Украјине. "Након што је Кијев закон наредио" реинтеграцију "Донбаса, тамошње милиције више се не називају унутрашњим противником или" сепаратистима ", него страним непријатељем који води Русију у Луганску и Доњецку." 

Према Украјинској пропаганди, да нису становници Донбаса који не слажу се са радикалним националистичким и неонацистичком политиком режима у Кијеву, већ су пијани Кремља, што значи промјену конфигурације свега што Кијев ради и шта намерава радити у Донбасу. Нови режим "Операција уједињених снага" ставља све борбене снаге под командовање Министарства одбране Кијева.

 У том смислу, ова операција није ништа друго него ратно стање, јер се само тако може назвати. Истина је да ће ММФ због те одлуке тежити да дају кредите Кијеву, а овај потез ће утицати на међународну слику Кијеву. Промена имена и садржаја омогућила је обнову пропагандног модела о рату у Донбасу у којем се Украјина бори против вањског непријатеља. 

Ова идеја није украјинска, већ "пријатељски савјет" Кијеву из иностранства ", истиче стручњак. Промена начина обављања операције у Донбасу је у складу са законом о реинтеграцији ове регије, потписаном 20. фебруара. Документ предсједнику Украјине даје овлашћења да прогласи ратну ситуацију и славе трупе на било коју земљу земље за неодређено вријеме.

 Промјена у формату и почетак "Операција уједињених снага" у Донбасу почиње данас. Службено је за вођу нове операције на истоку Украјине именован генерална војска Украјине Сергеј Најев. Министар одбране Украјине Степан Полторак рекао је недавно да не искључује нову офензиву у Донбасу истог дана када истекне рок "антитерористичкој операцији". На питање о јачању украјинске војске у Донбасу, министар је рекао "како све зависи о ситуацији". 

"У првом фази ће операција стабилизовати ситуацију. Ако одучимо ослободити територију, онда, наравно, број војних особља треба повећати ", појаснио је министар одбране у Кијеву, који сматра да борци Доњег и Луганске Народне Републике" нису добро досадашњој украјинској војсци ".

 "Осим тога, људи се веселе што ће Кијев напасти и отјерати агресоре, а територија ће ослободити украјинске војске", додао је Степан Полторак. Увертира за рат у Донбасу Дакле, јучер је био последњи дан "антитерористичке операције", који је водио СБУ, а данас је службено почиње режим "Операције јединствених снага".

 Довлачење технике и нових снага Украјинске војске на линији контакта још је јутрос показало да Донбас чека "врело ратно љето". Као што је рекао Едуард Попов, за велики напад мора бити посебна разлога, а то може бити инаугурација Владимира Путина, прослава Дана побједе над нацифашизмом или почетак Свјетског првенства у ногомету. 

Наравно, дан почетка великог напада ће одредити Вашингтон, никако Кијев. Међутим, данас је у целом Донбасу био изложен жестоким гранатирањем, чак и уз присуство посматрачке мисије ОЕСС-а. Највише су гађане цивилне четврти, што значи да напад није усмерен на пробијање линије одбране Народних милиција. Прије два дана украјинске снаге почеле су да гранатирају села Красни Партизан, Веселоје, гдје је 850 становника остало без електричне енергије.

 

Одмах потом је из минобацача калибра 120 мм и танка гађан Докучајевск, гдје су убијена два мушкарца на паркингу. Напад минобацачима је спроведен и на Киров и подграђе Доњецке, углавном из минобацача калибра 80 и 120мм. 

 Послијеподне је у близини Луганске допремљена војна опрема у Красном Лиману. Украјинска војска је на жељезничком колодвору у мјесту уновчила 25 јединица војне технике, од чега 10 артиљеријских оружја већег калибра.

 "Према нашим информацијама, на жељезничкој станици Красни Лиман истовремено је 25 комада тешке војне опреме, укључујући четири топа калибра 152 мм и шест противоклопних топова калибра 100 мм", рекао је званични представник ЛНР Андреј Маррочко.

 Истог дана су гранатирани Доњецк, гдје је рањен један цивил, Докучајевск, гдје је након тога уништено или оштећено 60 кућа, а након двије смртне случајеве касније је рањена једна жена. 

 Представници хуманитарних организација Немачке и Русије су свједочили о гранатирању села Зајцево и сјевера Горловке, што је потврдио предсједник руске хуманитарне организације Владимир Сијич. "Када смо стигли, били смо упозорени да останемо заједно, јер у било ком тренутку може почети гранатирање. Ишли смо у локалну школу, посјетили дјецу и дали им дар. У вријеме када смо дошли у школу, почела је гранатирање Украјинске војске. 

Да нисмо очекивали, од експлозија су деца била веома узнемирена ", рекао је. Владимир Сијич је нагласио да су о заједничком доласку хуманитараца из Њемачке и Русије украјинске сигурносне снаге упознати унапријед, тешко се може рећи да је гранатирање "било случајно". Кијев је обавијештен да ће Зајчево тог дана доћи 11 представника хуманитарних организација из Њемачке и Русије.

 У Луганску и Доњецку уопће не сумњају да ће Кијев конфликт покушати ријешити искључиво силом, што доказује континуирано слање оружја, опреме и војника у близини линије раздвајања сукобљених страна. Народне милиције су спремне за напад у било ком тренутку, што потврђује и размјештање додатних снага на прве линије, али до сада без тешких оружја. 

 С друге стране, једнако нема сумње да је украјинска војска не као она из 2014. или 2015. године и има одређени део војске који жели и може се борити. Међутим, према процјенама војних стручњака, то је мање од 20 посто од укупног броја војника укључених у нову операцију. Већина украјинских војника не разумије зашто би требали ићи у битку и не желе умрети. У самој обуци још много тога треба бити учињено. 

 Стога је украјинска војска јако вара, за разлику од војних јединица Луганска и Доњецка. Борци Донбаса су изузетно добро мотивисани, имају потребну опрему и сви су спремни за озбиљне сукобе. Осим тога, велика офензива Кијева ће недвојбено поново привући волонтере из Русије и других земаља бившег Совјетског Савеза у Донбас, који су раније били тамо и пружали војну подршку самопроглашеним републикама.

 Укратко, може се рећи да су украјинске снаге само бројем веће од војске Доњешке и Луганске Народне Републике. 

Нажалост, нови сукоби ће довести до великог броја жртава. Не, велика офензива Кијева у коначници може довести до коначног пораза Украјинске војске, могуће и украјинске државе.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου