Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Берлин је одбацио убрзано стварање "Сједињених Држава Европе" како то жели Мацрон

21.4.2018.Logicno.com
Берлин је одбацио убрзано стварање "Сједињених Држава Европе" како то жели Мацрон

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Еммануел Мацрон састали су се јуче у Берлину.
Упркос многим различитим ставовима, наводно су планирани до средине године да представе заједнички план реформи ЕУ.


  "Оно што нам је потребно јесте отворена дискусија и на крају могућност да се постигне компромис", рекла је Меркел након састанка са Мацроном. Меркелова је нагласила да Њемачка и Француска о будућности Европске уније имају различите аспекте и ставове, али генерално, "могу постићи добре резултате". А Меркел и Мацрон су се сложили да еурозона и даље није довољно отпорна на кризу.

 "Морамо даље развити економску и монетарну унију", рекла је Меркелова, додајући да сам врх ЕУ у јуну ЕУ жели донијети "заједничке одлуке" за реформе унутар Европске уније. Француски председник је нагласио да је Европа тренутно на раскрсници.

 "Живимо у фази европске авантуре која је заиста јединствена. Европски заједнички суверенитет је у искушењу због ратова и трговинских сукоба ", рекао је француски предсједник, говорећи о Европској унији као потпуном државном ентитету. --- 

Реформе би се требале провести у азилантској политици, заједничкој спољној политици и даљем развоју привредне и монетарне уније, што је корак ка стварању Сједињених Европских Држава, а према већини стручњака је то због хетерогености саме ЕУ немогуће постићи. Разлике између Берлина и Париза су посебно видљиве у смислу продубљивања заједничке економске и монетарне политике. 

Највише отпора с немачке стране долази управо из редова немачких демохришћана које представља канцеларка Меркел, док су такозвани немачки "социјалдемократи" по овом питању ближи ставовима Мацрон. ДВН: Меркел и Мацрон нису постигли никакав компромис о реформама ЕУ 

Но, немачки Деутсцхе Виртсцхафтс Нацхрицхтен пише како Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Еммануел Мацрон на састанку у Берлину нису постигли никакве резултате по питању реформе ЕУ. Ставови и предлози двеју земаља су различити, иако је Њемачка спремна прихватити неке од Мацронових захтјева, али у блиској будућности.

 На састанку у Берлину су обоје политичара изразили жељу за ближом сарадњом у спровођењу реформи ЕУ, али су признали како је до заједничких предлога за предстојећи самит ЕУ у јуну још увек тежак пут. Према немачким канцеларки, постоје одређена неслагања у погледу Француске и Немачке о одређеним питањима. На самиту ЕУ у јуну, Немачка и Француска желе да предају заједничке предлоге реформи. 

Прошле године је француски председник предао низ предлога, али већина његових захтева није дошла на подршку политичара ЕУ. Деутсцхе Виртсцхафтс Нацхрицхтен пише како на састанку с Макронови Ангела Меркел није ништа говорила о његовим основним захтевима, а то су пројекти јачања економске и монетарне уније, планови за преинаку Европског стабилизационог фонда у Европску монетарни фонд, коначно формирање банкарске уније и заједничког система заштите депозита. 


 "То не може бити у блиској будућности, али у далекој будућности", рекла је Ангела Меркел. Мацрон је такодје инсистирао на потреби повећања улагања у еврозону. Међутим, француски председник је нагласио да се ради о алатима за постизање циља, али "циљ који желимо постићи".

 Дакле, он не говори директно о буџету и еврозони, већ ио заједничким финансијама ЕУ, што није ни близу приједлогу Ангеле Меркел, која је представљена на састанку европских министара економије и финансија. 

Ангела Меркел Према чланку, француски председник каже: "суверенитет Европе тестира снагу на међународном нивоу, а тај суверенитет је угрожен све док постоје сумње у ЕУ и снажни националистички ставови". "Зато је овај тренутак кључ за будућност Европе", рекао је Мацрон. 

 Пре самита ЕУ, Ангела Меркел и Еммануел Мацрон састаће се на међувладинском самиту 19. јуна. Француски председник морао је да чека дуго времена пре него што смо могли да певамо са Ангела Меркел о његовој визији о убрзаном реформском пројекту.

 Прво је морао да сачека изборе у Бундестагу у септембру прошле године, а затим сачека скоро шест месеци пре него што је формирана влада у Берлину, истиче Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου