Република Српска

Република Српска

Thursday, May 4, 2017

ВБА запленила оружје на путу за Македонију


ВБА је запленила велику количину оружја на југу Србије, које је илегално требало да се транспортује у Македонију, а претпоставља се да је било намењено страначкој инфраструктури највећих албанских партија чији су функционери учествовали у оружаним сукобима у Македонији и на КиМ, пише „Блиц“, позивајући се на изборе из ВБА.  Према тим изворима, прошле недеље заплењено је неколико хиљада пушака, митраљеза, минобацача и ручних бомби, које су припадници ВБА открили у близини Прешева и Бујановца, док су један страни држављанин и два држављанина Србије албанске националности покушавали да их илегалним каналима пребаце у Македонију.

 „Реч је о великом товару оружја које је очигледно било намењено за употребу ако дође до распламсавања сукоба у Македонији или можда управо да би се изазвали инциденти“, наводи извор Блица. 

 Додаје да је пешадијско наоружање требало да послужи чак и за евентуално преузимање власти. Извор каже да је ова акција била саставни део активности ВБА, али и других безбедносних служби које су у оквиру појачаних мера безбедности по наређењу државног врха своје деловање подигле на највиши ниво. 

 Акција је обављена у највећој тајности, али су о њој обавештени начелник ВБА и државни врх који је, како наводи извор Блица, проценио да се ова информација не даје јавности.


 „Премијер Вучић је сматрао да би спекулације о заплени толике количине оружја могле да послуже некима да долију уље на ватру у ионако ровите политичке прилике у Македонији“, каже извор Блица. Додаје да су о целокупној активности обавештене и надлежне македонске службе. 

 „Истовремено, ВБА је приметила и појачано кретње припадника албанске националне мањине са подручја Прешева и Бујановца према Македонији претходних дана. Слично је и са Албанцима са Косова, и то пре свега онима који су познати као некадашњи припадници ОВК“, додаје саговорник Блица.

No comments:

Post a Comment