Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

На Корејском полуострву и руска Пацифичка флота

2017/04/13 Н. БАБИЋ
 Након напада на Сирију и у јеку напетости с Русијом и Ираном, али и Северном Корејом и Кином, Вашингтон се у недељу 9. априла одлучио послати борбену флоту у воде Корејског полуострва, предвођену носачем авиона "УСС Карл Винсон".Неочекивани маневар флоте, којој је распоред био пловити до Аустралије, "непосредан је одговор Северној Кореји", против које је Доналд Трамп најавио "драстичне противмере". Осим носача авиона "УСС Карл Винсон", групу чине разарачи "УСС Мицхаел Мурпхи" и "УСС Ваине Е. Меиер" класе "Арлеигх Бурке", који су опремљени системима "Аегис" и лансерима "МК-41", који могу испаљивати и крстареће пројектиле "Томахавк". 

 Према војним изворима Јужне Кореје, Кина је на границу са Северном Корејом одмах упутила десетине хиљада војника, а лист Цхосун говори о чак 150 000 припадника кинеске војске. Службени Пекинг није потврдио ову бројку, која се чини претераном, али је своје оружане снаге обавестио да буду спремне на размештање на границу са Северном Корејом. Кинеска војска је добила наредбу да буде спремна послати војнике из велике удаљености до границе Северне Кореје, те да сви буду у пуној борбеној приправности. 

 Такозвани "Информациони центар за људска права и демократију", невладина организација из Хонг Конга, навела је да је Пекинг због стања у Северној Кореји наредио војницима свих пет војних области да буду у стању мировања.

 Према невладиној организацији из Хонг Конга, посебну наредбу су добиле оклопне и механизоване пјешадијске бригаде у покрајинама Шандонг, Зхејианг и Јунан.

 Око 25 000 војника кинеске војске из 47. групе 9. оклопне бригаде упозорено је да буду спремни из велике удаљености доћи до границе са Северном Корејом, а остали војници могу бити мобилисани. 

Тајвански Цхина Пост пише како ће кинеска влада у том подручју можда распоредити око 150 000 војника. Кина је у том подручју осигурала одбрану и распоредила 51. ракетну армију, која располаже са 12 балистичких пројектила "Донгфенг-03" и 24 пројектила "Донгфенг-21". 

 Глобал Тимес пише како је Пекинг забринут и због понашања Северне Кореје, те да ће, ако дође до сукоба на Корејском полуострву, сигурно послати своје трупе. Руска крстарица "Варјаг" у воде Корејског полуострва стигла пре америчке флоте

 Посебно је занимљиво да је само два дана након најаве Пентагона да шаље поморску борбену групу у воде Корејског полуострва руска морнарица у Јужну Кореју послала "убицу носача авиона" и водећи брод руске Пацифичке флоте, ракету крстарицу "Варјаг".

 Руска крстарица је у Јужну Кореју стигла пре Американаца и упловила у луку Пусан пре америчког носача авиона "УСС Карл Винсон". 

 Долазак руских бродова у Јужну Кореју, као и улазак ракете крстарице "Варјаг" и средњег поморског танкера "Печенга" у луку Пусан се сматра у пријатељским посетом. 

Планира се низ заједничких активности корејских и руских морнара које су договорили градоначелник Пусана и генерални руски конзул у Јужној Кореји. Бродови ће у Пусану остати до 14. априла а затим испловити даље, са заустављањем у 07:00 страних лука. 

 "Главни циљ кампање је показати заставу Св. Андрије наше флоте и развијати сарадњу у азијско-пацифичком региону ", рекли су у седишту руске Пацифичке флоте када су у јануару луку Пусан посетили велики протуподморнички брод" Адмирал Трибуче "и танкер" Борис бутом ". 

 Из Пентагона стижу узнемирене поруке и за америчке војне званичнике долазак крстарице "Варјаг" у обале Јужне Кореје "није случајан", јер долази у време напетости и може се сусрести с америчком флотом коју предводи нуклеарни носач авиона "УСС Карл Винсон". 

 Аналитичари Пентагона тврде да су Руси послали "убицу носача авиона" јер желе показати како у случају погоршања ситуације они неће стајати по страни. Аналитичари не искључују могућност да ће Русије интервенисати, ако се Америка одлучи на "сиријски сценарио" ракетног напада против Северне Кореје.

 Крстарица "Варјаг", коју НАТО зове "убицом носача авиона", има осам великих двоструких контејнера, четири на свакој страни у којима су постављени системи "Вулкан" П-100. 

То оружје може бити кобно за носаче авиона и остале бродове било које поморске борбене групе.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου