Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

„АЛИГАТОРИ“ И „ГРАЧИ“ КРЧЕ ПУТ СВЕ ДО ПАЛМИРЕ

30. јануара 2017. Текст: Слободан Ђукић
 У операцији ослобађања Палмире, активну подршку сиријској војсци дају борбени хеликоптери Ка-52 „Алигатор“ и тактички бомбардери Су-25 „Грач“. Основни задатак хеликоптера Ка-52 „Алигатор“ је откривање непријатеља и навођење ватре на њега. За ватрени ударац су задужени јуришници Су-25 „Грач“.

 По речима војних експерата, употреба овакве „тандем“ борбене тактике обезбеђује континуирани притисак на јединице тзв. Исламске државе. 

Сиријска армија је на својим званичним сајтовима и страницама на социјалним мрежама, приказала видео кадрове који поткрепљују ову горе наведену тврдњу. Кадрови су снимљени на подручју источно од града Хомс. 

Интересантно је да се на тим снимцима, јасно виде хеликоптери Ка-52 „Алигатор“ који лебде у ваздуху, али који не дејствују ватром по позицијама екстремиста. 

Њихова улога је очигледно намењена извиђању и навођењу руске и сиријске авијације на идентификоване циљеве. У оваквим активностима, посебно су ангажовани тактички јуришници Су-25 „Грач“, који су пре извесног времена ојачали ваздухопловну групу на аеродрому Хмејмим. 

Војни експерти ову „тандем“ тактику употребе хеликоптера и авиона, оцењују као веома ефективну. Посебно у условима каменитог и вегетацијом сиромашног земљишта које је доминантно у овом делу Сирије. Они наглашавају да је улога Ка-52 „Алигатор“ у улози извиђача сасвим природна. 

Управо ради тога што је овај хеликоптер опремљен најсавременијим средствима електро-оптичке и комуникационе борбене технике са којом су опремљене руске хеликоптерске јединице. 

Ова техника омогућава да се у реалном времену, на раздаљини и до неколико километара, открију и најмањи покрети терориста, уз истовремену комуникацију са свим осталим учесницима који су интегрални део ове операције. Овим тактичким елементима, руска команда је унапредила извиђачке способности које јој дају нападни хеликоптери Ка-52 „Алигатор“.


 Повећана је и укупна ватрена моћ ангажовањем тактичких јуришника Су-25 „Грач“, који могу да понесу и по неколико тона убојног терета. Према речима војних стручњака, оваква „тандем“ тактика ће у великој мери компензовати недостатак артиљеријског оруђа на овом делу фронта, услед дугачких линија за снебдевање и његове генералне нестабилности. 

Познато је да је овај фронт веома рањив, посебно бокови сиријске нападне групације коју су већ неколико пута озбиљно угрозили веома покретљиви одреди тзв. Исламске државе. 

И даље постоји перманента опасност да се пресече клин сиријске војске, који је својим врхом оријентисан ка Палмири, што би довело до пуцања везе са позадином и пада чеоних јединица у тактичко окружење.

 Неопходно је дакле, што пре створити „тампон“ зону у захвату главне комуникације Хомс-Палмира, да се такве ствари не би поново десиле. Управо ради тога су и ангажовани хеликоптери Ка-52 „Алигатор“, који захваљујући својим моћним радарским и електро-оптичким средствима треба то да обезбеде.

 Ово ће у великој мери растеретити сиријску војску која је до сада веома споро напредовала на овом правцу, управо из разлога што је знатан део преко потребног људства ангажован на заштити бокова и на дубинском обезбеђењу фронта. Дакле основни циљ ове тактике је спречавање изненадних- „шок“ удара, моторизованих јединица тзв. Исламске државе, у бокове и дубину распореда сиријске војске.


 Овакав развој догађаја дефинитивно би убрзао поновно ослобађање Палмире. Да би се овај задатак извео успешно, потребно је покрити велики простор и ангажовати средства која могу без обзира на временске услове, дан/ноћ, обезбедити њено стално извођење. 

Поред правовременог откривања ових јуришних колона, потребно је обезбедити ефикасну ватрену подршку да се идентификовани циљеви што пре униште. Дакле Ка-52 „Алигатор“, попут класичне беспилотне летелице врши надзор фронта где непријатеља открива, прати и лоцира, док дежурне формације јуришника Су-25 „Грач“, натоварене бомбама и ракетама, само чекају позив да свој разоран потенцијал изруче на терористе. 

Интересантно је још истаћи да је комплетна припрема авиона Су-25 „Грач“ за борбену мисију веома кратка, те да он може у току дана, чак 5 и више пута да полети на борбени задатак! Његова пословична жилавост и отпорност на кварове сврставају га у оружја екстремно високог нивоа укупне оперативне рентабилности. 

Овакве карактеристике обезбеђују да овај авион буде практично 24 часа у ваздуху, што је уз правовремено откривање непријатеља, базични елемент успешности ове тактике. 

Борбени Ефективи

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου