Република Српска

Република Српска

Wednesday, December 28, 2016

Кољач из Качаника поново на Косову

Италијански лист Еспресо објавио је да се на Косово вратио Лавдрим Мухахери, један од значајнијих припадника ДАЕШ-а у Сирији.Ове информације Италијани су одмах пренели тајним службама на Косову, Македонији и Албанији, пише „Еспресо“.

  Сматра се да је Мухаxери на Косово стигао средином новембра из Македоније. Лавдрим Мухаxери је иначе заповедник терористичке групе ДАЕШ познате под називом „Балканска бригада“, а познат је и по планираном нападу на израелске репрезентативце у Албанији, што су обавештајне службе срећом откриле на време и осујетиле, преноси Јутарњи лист.


Исламски тероризам је дух из боце којег је пустио Запад Напад је спречио Мосад, чији су стручњаци пресрели поруке које су размењивали припадници ДАЕШ-а, а у Скадру су ухваћене четири особе под сумњом да су планирале да нападну репрезентативце Израела.

Планирано је да Израелци играју на стадиону на којем су ове године играли Косово и Хрватска, али је из сигурносних разлога утакмица премештена у Елбасан, који је ближе Тирани и у којем је лакше пружити заштиту гостујућој екипи.

Мухаxери је познат и под ратним именом Абу Абдуллах ел Косово и надимком Кољач из Качаника, а последњих неколико година био је активан у Сирији и Ираку у разним терористичким организацијама и, према обавештајним изворима, недавно је планирао серију напада на Балкану.

Израелски обавештајни аналитичар Ронен Соломон ушао је у траг терористичкој инфраструктури коју вероватно предводи Мухаxери, који је с Косова први пут отишао у Сирију 2012, пре чега је наводно радио за НАТО у Авганистану.


 Оптужнице против 32 особе за тероризам Мухаxери се у Сирији прикључио Нусра фронту (данас Фатех ел шаму), огранку Ал Каиде. Годину касније вратио се на Косово, где је почео да регрутује екстремисте.

После је напустио Нусру и придружио се ДАЕШ-у, где је према израелским изворима, постао командант албанских бораца, којих је у редовима ДАЕШ-а око стотину. Соломон је открио да се Мухаxери у октобру 2013. појавио на ДАЕШ-овим видео-снимцима, укључујући и оне на којима се види како се жртвама одсецају главе.

Од августа 2014. његово је име на Интерполовој листи. Мухаxери је последњи пут у јавности примећен пре годину дана у Мосулу.

Италијански обавештајци су се за Мухаxерија заинтересовали крајем 2015. године, када је у операцији „Ван Дам“ разбијена ћелија ДАЕШ-а у Бреши, у којој су откривени докази о везама те групе и Кољача из Качаника.

No comments:

Post a Comment