Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Део екстремиста капитулирао, аутобуси их превозе у Идлиб – сиријска армија контролише 85 одсто Алепа

07.12.2016. VIDEO
ЛИБАНСКА ТВ АЛ-МАЈАДИН: ПРЕОКРЕТ ЈЕ ПЛОД ТАЈНИХ ПРЕГОВОРА РУСИЈЕ И ТУРСКЕ У АНКАРИ

 Владине снаге преузимају контролу над најмање четири нова дела Алепа (Ал-Фарфар, Карм-ал-Џабал, Баб-Хадид и Афиун)  Руски експерт за Блиски Исток Јевгениј САТАНОВСКИ: Турска, Саудијска Арабија и Катар су првобитно планирали да у Алепу формирају владу која би наступала као алтернатива Дамаску и излазила на међународну арену као „једини прави представник сиријског народа“. 

Преговори вођени у Анкари сведоче да се Турска помирила са враћањем Алепа под контролу централне власти Сирије и њеног председника Башара Асада Сатановски је уверен да су терористи и побуњеници опкољени у источном Алепу пред коначном агонијом, поред осталог и зато што остају без муниције (пре свега граната и мина), а више немају снаге да покушају озбиљан пробој из обруча. 

По његовим подацима, Џебхат ан-Нусра је у Алепу изгубила добар део своје моћи. Поред осталог и зато што су њени саудијски инструктори користили уобичајену тактику „људских таласа“, па је сваки трећи нусровац или убијен или рањен. 

 Слабљење Џебхат ан-Нусра довело је у критичну ситуацију и њене снаге у провинцији Идлиб која ће се наћи на удару владиних снага одмах по паду Алепа ЛИБАНСКИ телеканал Ал-Мајадин, који има ратне извештаче у Сирији а близак је Хезболаху, објавио је да су одреди побуњеника и терориста напуштају источни Алеп. 

Засад није јасно да ли је капитулација потпуна или није. Али, у сваком случају је таква и толика да ће и остаци терористичких банди врло брзо положити оружје или бити ликвидирани. Либанска телевизија је прво објавила да су терористи који припадају оружаној коалицији Фатах Халеб потпуно напустили историјске делове Алепа. 

А да су потом предали и остатак „алепског котла“ у којем су били опкољени. Тврди такође да је капитулација плод преговора између Русије и Турске и да је онима који су положили оружје обезбеђен аутобуски превоз (одлазе заједно са породицама). 

 Касно ноћас су се појавиле фотографије које сведоче како они који су престали да се боре одлазе. Ал-Мајадин посебно наглашава да владине снаге преузимају контролу над најмање четири нова дела Алепа (Ал-Фарфар, Карм-ал-Џабал, Баб-Хадид и Афиун) и да је од ноћас под њиховом контролом 85 одсто источних делова северног сиријског мегаполиса. Аутобуси за евакуацију стигли су из провинције Идлиб коју још контролише Џебхат ан-Нусра са сателитима. 

 Терористи контролишу још само југоисток источног дела Алепа. Ал-Мајадин је претходно објавио да су вође екстрмиста опкољених у источном Алепу послале емисаре у Турску са задатком да убеде Анакру да у њихово име преговара са сиријском армијом и обезбеди им „безбедне коридоре за напуштање града“. 

 Лидери „сиријске опозиције“, који ратују северно од Алепа и у провинцији Идлиб открили су британском листу Financial Times да – уз турско посредовање – у Анкари преговарају са Русијом о проналажењу решења за Алеп. Британски лист је посебно нагласио да су Американци из тих преговора били потпуно искључени.

 И додао: све показује колико САД губе позиције на Блиском Истоку. Руски експерт за тај део света, Јевгениј Сатановски, тврди да су Турска, Саудијска Арабија и Катар првобитно планирали да у Алепу формирају владу која би наступала као алтернатива Дамаску и излазила на међународну арену као „једини прави представник сиријског народа“.

 Он процењује да преговори који су вођени у Анкари сведоче да се Турска помирила са враћањем Алепа под контролу централне власти Сирије и њеног председника Башара Асада. За Анкару је сада најважније да не дозоли да Курди на северу Сирије направе сопствену полудржаву-енклаву. 

 Сатановски је уверен да су терористи и побуњеници опкољени у источном Алепу пред коначном агонијом, поред осталог и зато што остају без муниције (пре свега граната и мина), а више немају снаге да покушај озбиљан пробој из обруча. 

 По његовим подацима, Џебхат ан-Нусра је у Алепу изгубила добар део своје моћи. Поред осталог и зато што су њени саудијски инструктори користили уобичајену тактику „људских таласа“, па је сваки трећи нусровац или убијен или рањен. Слабљење Џебхат ан-Нусра довело је у критичну ситуацију и њене снаге у провинцији Идлиб која ће се наћи на удару владиних снага одмах по паду Алепа. 

 Сатановски тврди да има сазнања да је команда Џебхат ан-Нусре већ наредила свим својим припадницима да напуштају Алеп јер се он више не може задржати. Губитак Идлиба ставиће тачку на присуство Саудијске Арабије у Сирији и представљати победу Ирана. Наравно, Ријад ће учинити све што може да одбрани Идлиб.

 Сатановски тврди да је прелом у бици за Алеп обезбедио Генералштаб оружаних снага Русије.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου