Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Сиријска војска прешла у контранапад

Текст: Ђукић Слободан-Борбени Ефективи
 Сломљена џихадистичка офанзива око Алепа. Сиријска војска прешла у громовит контранапад Офанзива џихадистичких снага на југо-западу Алепа, која је ради свог обима и великих очекивања прозвана операцијом епских размера, доживела је свој потпуни дебакл. Главни циљ ове операције била је деблокада исламистичких снага које су изоловане у источном Алепу. Према проценама различитих медија, приликом слома ове офанзиве сиријска војска је са својим савезницима ликвидирала готово 500 терориста. У протеклих 48 сати, сиријске снаге су стекле стратешку иницијативу и из 2 правца извеле громовит контранапад. У том нападу успеле су да разбију неколико одреда из коалиције „Џаиш ел Фатех“. Том приликом остварени су озбиљни резултати. 

У целини су ослобођени урбани делови Алепа у реону Минјан, Дахијт ел-Асад,.. као и његова предграђа Хирбет аз Зувија и Кафр Хадад. Услед оваквог развоја догађаја, веће групе џихадиста почеле су да одступају на југ, у правцу насеља Хан-Тумен. 

То насеље слови за веома важно исламистичко упориште на овом простору. Ове снаге су покушале да пруже нешто јачи отпор у насељу Дахијт ел-Асад, али су после оштре борбе која је трајала целу ноћ, разбијене и натеране на повлачење ка Хан Тумену.

 Том приликом сиријске снаге су успеле да униште 3 БМП и 2 импорвизована возила са тешким митраљезима ДШК. Ликвидирано је између 50-60 исламиста. Њихова разбацана тела налазила су се по целом насељу. 

У овим борбама убијен је и високопозиционирани терористички командант, Абу Хармејн, а његова јединица ранга бригаде потпуно прегажена. 

Тренутно, сиријска војска заједно са специјалним батаљоном „Хезболаха“ и јаком оклопном групом у којој се налазе и тенкови Т-90, подилазе насељу Хан Туман. 

Ако не буде неких непредвиђених околности, у наредним данима се очекује почетак операције за његово ослобођење. Такође, овладавањем квартом Дахијт ел-Асад, стекли су се повољни услови за продужетак наступања сиријске војске дуж ауто-магистрале даље на запад, у циљу одбацивања џихадиста из утврђеног кварта Рашидин. 

То би потпуно сломило било какве илузије о могућој деблокади опкољене исламистичке групе у источном Алепу. Даље,.. неповољан развој ситуације на западу Алепа негативно се одражава на морал исламиста, међу којима влада осећај беса и немоћи. 

Регистрована су међусобна разрачунавања са смртним последицама. Услед оваквог стања који поприма елементе расула, неколико јединица које су требале да дођу као испомоћ вратиле су се назад у Идлиб. Ваздухопловне снаге су посебно биле активне у реону насеља Рашидин-4, Ел-Мансур, Маскан, Хан Тумен и аеродрому Кашиш. -----------

Закључак
Уколико сиријске снаге наставе са оваквим темпом операције, оне ће потпуно осигурати спољни прстен око града. То ће довести до значајног растерећења снага, које ће се потом концентрисати на ликвидацију изнурене групе исламиста у Алепу и његово коначно ослобођење. 

Планира се да у коначној фази операције значајну подршку сиријским снагама пружи и снажна руска поморска ескадра предвођена носачем авиона „Адмирал Кузњецов“, која је избила до сиријске обале коју запљускује Средоземно море.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου