Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Тигар бригада пресекла окружене терористе на 2 дела?

Текст: Ђукић Слободан-Борбени Ефективи
 Колапс исламистичког фронта у Алепу! Тигар бригада пресекла окружене терористе на 2 дела? Сиријска војска и њени савезници су у претходна 2 дана постигли значајне резултате у склопу операције уништења окружене терористичке групе у источном Алепу.  После ослобођења веома важног кварта Ханано, сиријска Тигар бригада енергично је продужила своје наступање и упала у суседни део града Сахур. 

Ово насеље се налази на најужем грлу окружене терористиче групације. Његово заузимање би раздвојило џихадистичку одбрану на 2 дела. Ово је проузроковало колапс исламистичног фронта, нарочито на северним крајевима окруженог “џепа”. 

Терористичке групе које су браниле овај део фронта, захватио је велики дефетизам и паника и оне су у расулу почеле да беже у јужни део града. Овакав развој догађаја искористиле су курдске снаге распоређене у насељу Шајх-Максуд. 

Оне су прешле у напад и заузеле неколико важних исламистичких позиција у деловима града Халак ал Фукани, Тахани, Бустан-Паша. Сиријска команда која руководи овом операцијом, искористила је успех Тигар бригаде да прошири свој напад. 

Усијали су се делови фронта на северним и источном правцима напада. Убацивањем резервних снага лево од Тирова, Сиријци успевају да сломе отпор џихадиста у насељеном месту Џабал Бадро које је у целини ослобођено.

 Истовремено, делови Тигар бригаде и групе сиријских специјалних снага које напредују централним правцем, усмерили су вектор свог наступања на северо-запад у правцу насеља Хајдарија,.. у сусрет палестинској бригади “Кудс” која надире са севера. 

Ови последњи су успели да заузму снажно исламистичко упориште Инзарат. У току су завршне борбе са одсеченим терористичким групицама у Хајдарији и Инзарату чија се ликвидација очекује сваког момента. 

Попут домина су попадали делови града Шејх Ферес, Шејх Хедер, поменута Хајдарија, Сахур, Хилак, Баедин, Хамра, Џабал Бадро, Бустан итд… Тотални колапс исламистичког фронта је реални показатељ ситуације на терену. Стање међу терористичким снагама на северном и централном делу обруча, оцењује се као катастрофално. 

Ту више не постоји никакава повезана одбрана. Бројно најмањи део терористичких снага и даље пружа активан отпор сиријској војсци, решени да се боре до последњег човека. Највећи део терориста панично је побегао даље на југ. Значајан број је ступио у преговоре са сиријским трупама око услова своје предаје.

 Може се констатовати да је северни део окруженог терористичког фронта практично ликвидиран. Остаје још само да се очисти урбано насеље Шејх Кизир које се наслања на суседни Сахур. Да би се избегле беспотребне жртве и даље разарање града, џихадистима је остављен коридор ширине 750 метара. 

Он се налази између градског парка и електростанице и служи за привремено бекство терориста у преосталу енклаву у јужном делу Алепа.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου