Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

ММФ са милијарду долара финансира нове-старе смернице америчке политике у Украјини

пише: Н.Бабиц
 Амерички потпредседник Џозеф Бајден је о будућим потезима америчке администрације говорио пред Вијећем за иностране односе, а ЦФР је транскрипт његовог говора је објавио на својој званичној интернет страници.У првом делу је Јое Биден говорио о Транспацифичком споразуму (ТПП) и рекао да су шансе за његово усвајање мање него икад, чиме се у неку руку признао пораз Обаминих настојања да га прогура до краја мандата. Јое Биден сматра да су шансе да амерички Конгрес пре доласка нове администрације у јануару одобри споразум о ТПП мање него икад. Бајден је, на Савету за иностране односе у Њујорку рекао да је кратко заседање Конгреса после председничких избора 8. новембра једина реална прилика за усвајање споразума ТПП. 

 Међутим, раније су америчке агенције известиле да је распоред већ толико густ, да је за усвајање споразума ТПП Обамин предлог потребно изгласати "убрзаним колосеком", што не желе ни демократе ни републиканци.
Споменути свеобухватни трговински споразум је заузимао централно место у спољној политици председника Барака Обаме, а имао је и велику подршку америчких пословних кругова.

 Међутим, ТПП је наишао на оштре критике и Доналда Трампа и Хилари Клинтон, који у трговинским споразумима виде губитак радних места у Сједињеним Државама. Украјина: "Новац, оружје и подривати Русију све док не врати Крим"

 У свом делу говора о Украјини, Бајден је упозорио председника Петра поросенка како би Европска унија могла да укине санкције Русији. Амерички потпредседник је подсетио украјинске власти да требају испунити обећања о економским и политичким реформама, јер ће у супротном Европска унија укинути санкције Русији.

 "Знамо да ће се то догодити, ако Кијев буде дао повода Европској унији, а сада има најмање пет земаља које би радо рекле:" Желимо одустати од санкција против Русије ", рекао је Јое Биден. Он је указао на потребу спровођења реформи у области правосуђа и енергетском сектору Украјине.

Према речима америчког потпредседника, од почетка кризе у Украјини он дневно троши чак два до три сата на телефонске разговоре са украјинским челницима, уверавајући их како треба да спроведу реформе. Узгред, Јое Биден врши притисак на Немачку, Француску и Италију да наставе са пружањем подршке антируски санкцијама.

 Подсетимо, Бајден је на састанку с украјинским председником рекао да су САД спремне да дају кредитне гаранције за износ од милијарду долара, што је новац којег је Кијев од Међународног монетарног фонда добио 15. септембра. Та су средства Кијеву, наводно, "била потребна за попуњавање дефицита буџета који је досегао ниво од 3,7 одсто БДП-а".

 У замену за финансијску подршку Америке и других западних савезника, Украјина је обећала провести реформе, али напредак није онакав какав се очекивао, изјаву америчког потпредседника преноси Ројтерс

. О Украјини одлучују Сједињене Државе, не Европска унија, а најмање поросенка, рекао је Константин Воронов из Института за светску економију и међународне односе Руске академије наука, који сматра да је Бајден заправо критиковао поросенка, јер му је све теже убедити европске партнере у НАТО пакту да истрају у санкцијама против Русије. Међутим, економска и политичка ситуација у Украјини се стално погоршава, додаје Константин Воронов.
 "Након 'Еуромаидана' су нове власти најавиле да ће се земља ослободи негативног наслеђа претходног председника Јануковича, али је на крају Украјина изабрала парламент који блокира све реформе, посебно када је реч о Уставу и статусу Донбас, што је сада кључно питање за земљу.

Европски и амерички партнери покушавају охрабрити Кијев и присилити га да крене 'европским путем', али виде да се ова помоћ, која се Украјини додељује преко институција попут Међународног монетарног фонда, баца у рупу без дна, те да Украјина не спроводи ефикасне мере и зато Запад све чешће и све гласније позива Кијев на спровођење реформи ", закључује Воронов.

 Политички аналитичар Сергеј Михејев за Спутник каже да је Бајден и даље на страни актуелних власти у Кијеву, али је свестан потпуне пасивности Украјине, када је реч о спровођењу Споразума из Минска, што забрињава Европу, која не жели да то траје унедоглед. Тога је свестан и Кијев, зато уочи доласка страних званичника у Украјину стално повећава напетости у Донбас и сопствено неактивност правда "провокацијама" од стране Донбас и Русије.

 Но, својом изјавом је Бајден индиректно признао неколико ствари - да Кијев кочи процес спровођења Споразума из Минска, али и да је Европа санкције Русији увела под притиском Вашингтона, а сада их жели укинути јер негативно утичу на њену економију. "Упркос свему, Кијев и даље тврди да Европа дели став Украјине и не жели да сарађује са Москвом. И, као треће, можда најважније, овом изјавом је Бајден заправо потврдио да у Украјини о свему одлучује Америка, а не Европа, а још мање поросенка ", закључује Михејев.

 Амерички Конгрес одобрио слање смртоносног оружја Украјини Готово истовремено са изјавом америчког потпредседника је Доњи дом америчког Конгреса једногласно усвојио "Закон о подршци стабилности и демократији у Украјини", који дозвољава испоруке "убојитог оружја" Кијеву, саопштило је украјинско амбасаду у Вашингтону, што сугерише да Џозефу Бајдену ни најмање није стало да се ситуација на истоку Украјине стабилизује и смири.

 "Доњи дом америчког Конгреса је једногласно усвојио" Закон о подршци стабилности и демократији у Украјини ", који је раније подржао Одбор за спољне послове", наводи се у саопштењу украјинске амбасаде у Вашингтону. На списку средстава за подршку Украјини су укључени "убојити одбрамбени системи наоружања".

 Закон је предложила 40 конгресмена из Демократске и Републиканске странке. Осим тога, закон садржи забрану признавања Руске анексије Крима. Предвиђа да ће одговарајуће санкције остану на снази све до обнове украјинског суверенитета над полуострвом.

 "Закон садржи и списак мера које треба да координирају са савезницима и партнерима, америчке алате подршке, што укључује слање Украјини смртоносних одбрамбених оружаних система. Неке одредбе закона су усмерене на јачање сузбијања руске пропаганде и промоцију страних инвестиција у привреду Украјине", стоји у саопштењу амбасаде , преноси Труе Невс. Подсетимо да су у овог месеца САД наметнуле нове санкције против руских фирми, којима су погођене неке регистроване у Азији.

 На постојећу листу, која је продужена, додато је 11 нових фирми које послују с руски оружјем или су повезане са сектором логистике продаје истог. Пре него што га потпише амерички председник, закон још треба да одобри амерички Сенат, што ће се вероватно учинити што је пре могуће.
Наиме, САД Украјину требају као важан регионални дестабилизирајући фактор и Васхингтон од такве политике неће одустати. ММФ шаље милијарду долара поросенка за рат у Донбас У ствари кад мало се мало боље сагледа целокупна ситуација у Украјини, испада да ММФ финансира рат на истоку земље. Дакле, Јое Биден признаје да Кијев не спроводи реформе и да је буџетски дефицит уједно последица нерешене ситуације на истоку земље, будући да је Донбас пре рата био стуб државног буџета којег је пунио са око 30% од укупних средстава, али и погрешних политика којих се Кијев не жели одрећи.

 Но, САД су у Међународном монетарном фонду успеле у намери да се Кијеву додијели помоћ од милијарде долара и Кијев ће напокон видети део обећане транше "међународне помоћи". ММФ је ову одлуку донео упркос чињеници непридржавања Кијева критеријума о нето међународним резервама, неплаћеним иностраним доспелим обавезама и кршењу забране увођења нових валутних ограничења.

 То у преводу отприлике значи да је, упркос кршењу критеријума који се односе на међународне резерве, неплаћања иностраних дугова и увођењу значајних ограничења у конверзији валута, Међународни монетарни фонд, иако по правилу то није смео, учинио јер је Васхингтон рекао да тако треба бити учињено .

 Зашто је Кијеву потребна транша од милијарду долара? За спровођење реформи и попуњавање буџетског дефицита је то премали износ, али за нешто друго је сасвим довољан. Дакле, за довођење у ред Украјине милијарда долара није довољна, али за финансирати следећу луду авантуру у Донбас, потребну да се уочи избора у Сједињеним Државама испровоцира Русија и тако поправи климави рејтинг полумртве Хиллари Цлинтон, ова је свота сасвим довољна.

 Као што се разуме из говора Џозефа Бајдена и извештаја Међународног монетарног фонда, ова транша није додељена из економских, него из политичких разлога. ММФ то и сам потврђује. "Програм је суочен са значајним ризицима од самог почетка и није постигао многе од својих циљева", стоји у извештају Међународног монетарног фонда о Украјини. У преводу би то значило да је одлука о додела нове транше супротна економској логици и темељи се на политичкој сврсисходности.

 Осим тога, према доступним подацима, новац ће Кијев примити тек у новембру. Дакле, то ће се догодити тек након што Порошенков режим испуни одређене услове. Који би то могли бити услови, ако нису економски?

 Наводно су јастребови у Вашингтону поросенка рекли "да Русе провоцира ујутро, а обећани новац ће добити увече". Да је Џозефу Бајдену стало до погоршања ситуације у Украјини примети се у његовом страху због колебања неких европских земаља, које више не виде смисла у економском суочавају са Русијом.

 То би врло лако могао бити и разлог због којег украјинске снаге у последње време све више крше примирје и гранатирају цивилне четврти Донбас и положаје локалних милиција, највише у подручју Доњецка, Јасиноватаје, Горловка и Зајцева, где су 12. септембра украјинске снаге покушале и пешачки пробој у којем су изгубиле 10 војника.

 Лидер ДНР, Александар Захарченко је за медије изјавио "како се примирје раније кршило у просеку 12 пута дневно, а у последње време украјинска војска дневно проводи око 50 напада из свих врста оружја, те да је због ове ситуације стрпљење Доњецка при крају".

 У светлу новог погоршања безбедносне ситуације у Донбас, могло би се закључити да је на "молбу" Вашингтона ММФ опет финансирао рат, а дуг ће платити Украјинци.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου