Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

Сиријска војска затворила "коридор" терориста на југозападу Алеппа

пише: Н.Бабић
 Још јуче су из југозападног Алеппа стизале непотврђене информације о уласку сиријских снага у места Ал-Махрукат, Ум Ал-Кара и Ал-Амирииа, одакле су се милитанти коалиције Јаисх Ал-Фатех повукли западно према положајима заузетим готово пре месец дана, те о напредовању у подручју комплекса Војне академије, што би значило затварање такозваног "коридора" који спаја исламисте из западног Алеппа и Идлиб с онима у окружењу у источном Алепу.


Касније је напредовање потврђено из више извора. У подручју комплекса Војне академије су сиријске снаге и палестински борци групе Лива Ал-Кудс с југа и севера покренули координирани напад и заузели Технички и Војни колеџ, док терористи држе само део Артиљеријске школе, што значи да је такозвани "коридор епске битке за Схам" практично затворен. 

 Заправо, овај посао не би био могућ без раније добро испланираних акција заузимања узвисина Ум Ал-Кара, СириаТелл и недавно Телл Таслих, а на северну Војне академије дела стамбеног комплекса 1070 и сјеверног улаза у четврт Рамоусех, јужно од велике путне петље и подручја " Гаража Рамосуех "

. Потврда о уласку сиријских трупа у ова подручја је стигла јутрос рано, након што су током борби ноћас и рано ујутро сиријска војска и Лива Ал-Кудс снаге артиљеријом разорили зграде војног комплекса и суседне зграде које су држали исламисти и разбиле одбрану Ал-Нусра Фронта у јужном делу Артиљеријске школе

. Као што је наведено, милитанти још увек имају средишњи део артиљеријске базе Артиљеријске школе, али су са губитком јужног дијела комплекса Војне академије изгубили контролу над делом цесте Кхан Туман - Рамоусех, која пролази подручјем јужно од базе.

 Дакле, може се рећи да је јутрос 4. септембра упркос свим црним предвиђањима, изнова успостављена пуна блокада Алеппа, а једини пут којим се теоретски нешто могло унети у Алеппо кроз Рамусех сада је у рукама сиријске војске. Како би смањила "коридор" и заузела кључне пунктове, сиријска војска и савезници су готово месец дана водили тешке борбе.

 Сада је очигледно да се планира заузети преостали део Војне академије у Рамоусеху, изгубљене 6. августа, након чега је терористичка коалиција Јаисх Ал-Фатех најављивала водили потпуно заузимање Алеппа и пораз владиних снага водили.

 Централни део Војне академије, којег још увек имају милитанти, одсечен је од опскрбних праваца и терористима је немогуће послати појачања и оружје. Након ове операције предстоји заузимање потпуно разорене школе Хикмах, првог комплекса којег су милитанти Ал-Нусра Фронта заузели на почетку офанзиве пре месец дана.

 Но, за тај посао је прво потребно очистити цео стамбени комплекс 1070 и четврт Рамоусех, што ће потрајати неко време. 

 Позивајући се на изворе са терена, блог Цолонел Цассад пише како је приметно да су протеклог тједна милитанти смањили борбене активности, а сиријска војска је истовремено гомилала снаге и лагано заузимала мање, али важне делове територије, чиме је у "мајци свих битака" равнотежу снага успоставила у своју корист.

 О свечаној "четвртој фази" кампање ослобађања целог Алеппа милитанти више не говоре, а заћутао је и њихов хистерични вођа, саудијски клерик Абдаллах Мухаммад ал Мухаисини. Наравно, не може се не признати упорност терориста у одбрани, али за победу у борбама за Алеппо сама упорност није довољна.

Врхунац офанзиве терористичке коалиције Јаисх Ал-Фатех је био напад на "Фабрику цемента" 15. августа, када су милитанти заузели скоро пола фабрике и били близу постизања циља и успоставе широког коридора према источном Алепу. Тада је упорност бораца либанског Хезболаха одиграла кључну улогу и напад милитаната је пропао. 

Потиснути су на почетне положаје и сиријска војска тада преузима иницијативу на бојишту. Наравно, борбе су биле далеко од великог успеха, али је позитиван тренд био очигледан. 

Овакав развој ситуације иде у прилог и дипломатским активностима, будући да је јуче представник руског министарства спољних послова Сергеј Рјабков рекао да Москва и Вашингтон немају о чему разговарати све док САД коначно не одраде свој део посла и направе службени списак група које сматрају "умереном опозицијом" с којом сарађују, а на другој страни се јасно изјасне ко су терористи.

 Како Васхингтон то није учинио од краја фебруара, када је обећао да ће уз успоставу примирја Москви доставити тражени списак, тешко је да ће то уопште учинити. Стога је време одабрано за поновно затварање у обруч источног Алеппа вероватно повезано с дипломатским притиском Русије на САД. 

 У војном смислу је јасно да су сиријске снаге извукле поуке из ранијих грешака и посебну пажњу обратиле на тактику терористичких напада на секундарне смерове. Раније је сиријска војска редовно падала на испиту, радујући се важној победи на једној страни, где је у битку бацила већину елитних јединица и ратне технике, али истовремено слабила кључне секторе других фронтова.

 Већ пре неколико дана се дало наслутити да ће владине снаге заузети рушевни комплекс Војне академије, када су заузеле део комплекса бивше Техничке школе ратног ваздухопловства у југозападном Алепу.

 Прекјуче је сиријска војска држала 60% стамбеног комплекса 1070 и четврт Ал-Хамаданиа, а следећи циљ је био Топничка школа, коју се константно тукло директном ватром из артиљерије и минобацача. Дакле, полако али сигурно, сиријска војска и савезници су затварали "коридор" терориста.

 Заузимање само 200 метара простора, чак ни уз подршку сиријског ваздухопловства, није текло брзо како се очекивало, али је у борби за "коридор" дошло до прекретнице. Владине снаге су послале резерве из заузетих зграда пусте четврти Ал-Хамаданиа, која је пре само неколико дана била поприште жестоких борби. Ноћас и јутрос се појачаним снагама и јаким нападом коначно остварио циљ.

 Преостали милитанти у стамбеном комплексу 1070 не представљају озбиљну претњу, али ипак знају бити непријатни. Обзиром на конфигурацију тог делу фронта, који се састоји од великог броја рушевних и напуштених зграда и бетонских костура, има један наизглед мали детаљ, али врло индикативан за нову тактику владиних снага. 


 Пре пар месеци сиријска војска не би заустављала нападе у другим деловима земље све док сви објекти нису били очишћени и последњи терориста убијен. Сада је сиријски Главни стожер свестан да не може сачувати сва мања места и пунктове, а да истовремено не успори кључну офанзиву. 

За такав посао је, чак и на најмањи покушај милитаната да заузму неко од владиних упоришта, с времена на време било потребно пребацивати резерве по готово целој земљи. Управо из тог разлога владине снаге нису спречиле покушај напада милитаната северно од Хаме. 

Наиме, тамо су пре неколико дана милитанти групе Јундах Ал-Акса, у сарадњи са "умереним" групама такозване "Слободне сиријске војске", након масовног бомбардовања положаја владиних снага покренули напад и успели заузети неколико места јужно од линије Кафр Зита-Морек. Мете напада терориста су била мања насеља са већинским хришћанским становништвом. Сиријска војска се брзо опоравила и покренула успешан противнапад.

 Иако нису ослобођена сва заузета села, милитанти су одбачени на релативно сигурну удаљеност од Хаме. Многи су тада ликовали и говорили о "неспособности сиријских снага, које су толико неспособне да не успевају сачувати неколико села", иако је и лаику јасно да је овај напад био усмерен на одвраћање пажње Главног штаба сиријске војске од борбе за Алеппо. 

Срећом, овај пут није дошло до пребацивања већих снага у подручје Хаме, чиме би се успорила или у потпуности прекинула важна операција у југозападном Алепу, док штета у Хами није непоправљива. 

 Сажетак сиријског рата 31. августа - Сиријска војска напредује у јужном Алепу, заустављен напад терориста у Хами Истина, Главни стожер у Дамаску се још увек не може у потпуности ослободити хроничног страха од оваквих протунапада, што говори и чињеница да су током ноћи из Алеппа у подручје Хаме пребачени "Тигрови" генерала Сухеила Ал-Хасана, можда најмобилнији јединица на располагању Дамаска

. "Тигрови", те још две такве групе, стално се крећу по целој земљи, као "ватрогасци". Али сваки пут када их се пребаци, раније у Латакију, касније у источни Хомс или другде, то је узроковало домино ефекат и непријатељ је почињао нападати део фронта којег су напустили "Тигрови".

 То се догодило и 31. августа. Тада су терористи покренули напад на саобраћајницу "Цастелло", коју су напустили "Тигрови" који су отишли ​​за Хаму. 

 Делови коалиције Фатах Халаб из источног Алеппа су покушали пробити окружење у подручју фарми Ал-Маллах, али је напад пропао. Владине снаге не само да су успеле да одбије напад терориста, него су успешно осигурале цело подручје фарми Ал-Маллах.

 Иако су спорадични напади у том подручју трајали две недеље, чини се да је пропалом офанзивом терористичке коалиције Фатах Халаб опасност коначно уклоњена. 

 Снабдевање милитантних група у окружењу у Алепу је немогућа, чак и раније, када су формално надзирали цесту Кхан Туман - Рамоусех, а од јутрос поготово. Даљи напредак сиријске војске у том подручју значи заузимање преосталих уништених објеката који су једни од других одвојени празним простором. 

То од стране сиријске војске и савезника мора бити добро припремљен посао, јер ће у појединим деловима сигурно наићи на жесток отпор исламистичких милитаната.

 Међутим, главна задаћа владиних снага је не трпе губитке у областима секундарних напада и фронтова који се отварају само како би ослабили кључно бојиште у Алепу. С друге стране, приметно је да руско ваздухопловство не смањује интензитет напада у подручју Алеппа и Идлиб.

 Напади руских бомбардера на школу Хикмах су готово свакодневни и чини са да од тог објекта није остало ништа. Но, то су уобичајени поступци подршке владиним снагама и један од главних показатеља смера будућих напада сиријске војске.

 Сви они који нису веровали да сиријска војска и савезници неће успети затворити такозвани "коридор" терориста коалиције Јаисх Ал-Фатех у Алепу, те да ће наставити да губи територије у другим деловима земље, данас су вероватно разочарани.
 Но, то је сад мање важно.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου