Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Руски топ-самохотка који је истовремено и хаубица и минобацач

02.09.2016
. НОВА КЛАСА АРТИЉЕРИЈЕ КОЈА ЋЕ ЗНАТНО ПОВЕЋАТИ ВАТРЕНУ МОЋ РУСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ „Флокс“ може да погађа непријатељске циљеве на растојању од 10 километара до свега стотину метара од свог положаја, како обичном артиљеријском муницијом, тако и минама Војни историчар Алексеј ХЛОПОТОВ: Топови-хаубице-минобацачи гађају не само обичном артиљеријском муницијом, већ и минобацачким минама. 

Такође су способни да у вертикалној равни подижу цев у дијапазону од -2 степена до +80. Захваљујући таквим решењима, топови-минобацачи могу не само да гађају циљеве на растојању до 10 км убацним путањама, као хаубица, већ и да гађају циљеве директним навођењем, као обични топови, чак и да бацају мине, као мерзери, практично вертикално у ровове противника -------------

- ДРЖАВНИ секретар и заменик генералног директора Научно-производне корпорације „Уралвагонзавод“ Алексеј Жарич објавио је фотографије новог самоходног артиљеријског оруђа калибра 120 милиметара „Флокс“, које је конструисао Централни научно-истраживачки институт „Буревестник“ (Нижњи Новгород). ----------

 „Шпијунске фотографије. Послали смо „Флокс“ на сајам „Армија 2016“. Дођите да видите“ - написао је он на Фејсбуку и истакао да ће „Уралвагонзавод“ преставити више од 50 модела технике. -----------

 Систем има јединствен топ од 120 милиметара, који у себи обједињује могућности далекометног оруђа, хаубице, чак и минобацача. „Флокс“ може да погађа непријатељске циљеве на растојању од 10 километара до свега стотину метара од свог положаја, како обичном артиљеријском муницијом, тако и минама. ------------

 Како је московском дневном листу „Известија“ рекао генерални директор „Буревестника“, Георгиј Закамених, то је прво руско самоходно артиљеријско оруђе тог калибра и смештено је на шасији возила са повећаном проходношћу „Урал“. Оно би требало да у руској армији замени застарела оруђа сличног калибра која се вуку. ---------

- „Концепција постављања артиљеријског оруђа од 120 милиметара на шасију возила је потпуно ново решење за нашу армију - истиче Закамених. - То је фактички нова класа оружја, која омогућава да се значајно повећа мобилност артиљеријских јединица руске армије. 

Главна одлика новог артиљеријског система, који је по балистици и затварачу идентичан оруђу 2А80, јесте то што захваљујући новим конструктивним решењима врши мањи притисак на шасију приликом испаљивања и има повећану концентрисаност ватре“.

 На крову оклопљене кабине возача и артиљеријске посаде постављен је даљински дириговани аутономни артиљеријски модул са митраљезом „Корд“ калибра 12,7 милиметара. 

Само оруђе се састоји од цеви, комбинованог полуаутоматског затварача, колевке заштићене оградом, противтрзајних уређаја и подизног механизма . Вертикалне углове контролише специјални механизам, који „враћа у нормалу“ нишанске справе после испаљивања. Флокс ће носити више од 80 комада артиљеријске муниције, укључујући 28 спремних за гађање. 

 У поређењу са артиљеријским оруђима од 120 милиметара која се вуку и возе, све то обезбеђује високу мобилност самоходног артиљеријског оруђа и аутоматизацију процеса припреме за гађање и гађања. 

 По речима војног историчара Алексеја Хлопотова, тренутно само руска армија располаже артиљеријским системима који у себи обједињавају могућности топова, хаубица и минобацача.

 „Десантне и копнене снаге располажу самохоткама „Нона“ и „Хоста“, а „Флокс“, премда користи њихову идеологију, превазилази своје претходнице по домету и прецизности, као и по јачини муниције - истиче Хлопотов. - Топови-хаубице-минобацачи гађају не само обичном артиљеријском муницијом, већ и минобацачким минама.

 Такође су способни да у вертикалној равни подижу цев у дијапазону од -2 степена до +80. Захваљујући таквим решењима, топови-минобацачи могу не само да гађају циљеве на растојању до 10 км убацним путањама, као хаубица, већ и да гађају циљеве директним навођењем, као обични топови, чак и да бацају мине, као мерзери, практично вертикално у ровове противника“. 

 Медији су претходних данас писали да ће „Уралвагонзавод“ представити на Другом међународном војно-техничком форуму „Армија 2016“, који ће бити одржан у подмосковском парку Министарства одбране Русије „Патриот“ од 6. до 11. септембра, више од 50 модела војне технике, укључујући тенкове Т-90МС, Т-72Б3 и борбено возило за пружање подршке тенковима БМПТ-72 („Терминатор 2“).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου