Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Сиријска војска напредује у јужном Алепу, заустављен напад терориста у Хами

пише: Н.Бабиц
 Сиријска војска наставља борбе против терориста у југозападном Алепу. Владине снаге су зауставиле снаге нападе терориста предвођених радикалном милитантном групом Јундах Ал-Акаса у покрајини Хама и повратиле део раније изгубљених територија.



У подручју Алеппа у ваздушном удару руског ваздухопловства убијен други човек такозване "Исламске државе", портпарол групе Абу Мухаммад Ал-Аднани. Јучерашњи дан је на фронту у Алепу био прилично успешан за сиријску војску и савезнике и бројни извори, као и снимке из саме Војне академије, потврђују да су сиријске снаге заузеле готово цело подручје Техничког колеџа у северозападном делу комплекса.

 Након овог успеха, сиријска војска намерава напредовати даље према Топничкој академији и на крају затворити такозвани "коридор" којег су милитанти теоретски пробили почетком овог месеца, а који због тешке артиљеријске ватре и ваздушних удара никада није био проходан. Према владиним изворима, офензива се наставља данас. 

 Цео дан јуче су трајали и жестоки удари сиријског и руског ваздухопловства, највећим делом по војној инфраструктури терориста у покрајини Идлиб. Прекјуче је сиријска војска ослободила насеље Ал-Караси, Ал-Амирииа, те узвисину Тал Ал-Саноубрат, непосредно уз раније заузето брдо "СириаТелл" и Тал Ум Ал-Кара уз саму цесту, те почела да напредује унутар Техничког колеџа комплекса Војне академије у Рамоусеху , преносе локални провладини активисти

. Од почетка напада сиријске снаге настављају ширити контролу над тим сектором. За два села, Ал-Караси, Ал-Амирииа, источно од Кан Тоумани, водиле су се тешке борбе, али су се на крају терористи милитанти ипак морали повући. 

Милитанти коалиције Јаисх Ал- Фатех су протунападу успели заузети само брдо Тал Јамииат у села близини Ал-Караси, где су заустављени.

 По свим информацијама с терена, терористи коалиције Јаисх Ал-Фатех неће одустати од напада у које шаљу сво расположиво тешко оружје. На североистоку покрајине Алеппо протурски исламистичке групе и даље проводе операцију "Штит Еуфрата", а наводно им је циљ борба против терориста "Исламске државе"

. Према извештајима, ИСИЛ је напао Курде и протурски снаге у југозападно од града Јарабулуса, а у нападу је ИСИЛ успео заузети села Килиие, Араб Хассан Сагхир, Мухсину и Ал-Булдук. Током борби су терористи такозваног "калифата" западно од Јарабулуса уништили један турски тенк, а извештаји говоре о 3 рањена турска војника. 

 У близини Дамаска и даље трају борбе у Источној Гоут. Дараиа је пре неколико дана пала у руке владиних снага, а сада се желе предати и милитанти у Моадмиии и траже да их се евакуише у Идлиб.

 Исто су се с представницима владе договорили милитанти и њихове породице из четврти Ал-ваер у Хомсу, одакле ће 500 милитаната и њихових чланова породице напустити то подручје. Они ће такође бити пребачено у Идлиб, преноси Саиед Ридха. Хама Посебно критично је прекјучер било северно од града Хаме, где су групе Јундах Ал-Акса, Фаилак Ал-Схам и неке мање јединице такозване "Слободне сиријске војске" у жестоком нападу успеле напредовати јужно од места Кафр Зита и Моерк и заузети прилично велико подручје северно од Хаме. 

 У нападу су дошли готово 15 километара надомак Хаме, а онда је сиријска војска зауставила напредовање и у протунападу повратила надзор над насељем Таибат Ал-Имам и селом батисха. Појачања која су послата локалним јединицама су успела да поврати контролу и над селима Насирииаха и Кхаттаб, што су били главни правци напредовања терориста. Владине снаге су вратиле потпуну контролу над основном Рахбат - Кхаттаб, само дан после након што су из заузели терористи Јундах ал-Акса.

 За успех сиријских снага је заслужно и руско ваздухопловство, које је прецизним ваздушним ударима уништило терористичка упоришта дуж пута Мухарда - Хама. Истовремено је сиријска војска успела да спречи напредовање терориста северно од Саурана, док западно од тог насеља милитанти имају блокирану цесту Хама-Алеппо. Јучер је сиријска војска заузела велики силос североисточно од Палмире, што је нужно у случају потребе напредовања према селу Арак у источном Хомсу. 


 Исламистички извори негирају губитке територије северно од Хаме и наводе како офензива "тече како је предвиђено", иако те тврдње не поткрепљују никаквим доказима, осим кратким порукама на друштвеним мрежама. Вероватно се многи питају како је могуће да су у само једном дану групе Јундах Ал-Акса, Фаилак Ал-Схам и неколико јединица такозване "Слободне сиријске војске" оствариле релативно велики напредак и заузеле неколико места северно од Хаме и приближиле се на само 15 километара од северних предграђа престонице истоимене покрајине? Одговор је једноставан.

 Наиме, места Кафр Зита, Морек и околна подручја, кроз која су се прекјучер дословно "прошетале" јединице терористичких група, међу првима су пристали на примирје и званично се око праћења прекида ватре договорили с руским центром у бази Хмеимим. 

Примирја су се придржавали неколико месеци, можда су га се држали и прекјучер, али су свој териториј отворили терористичким групама Јундах Ал-Акса и Фаилак Ал-Схам, те им омогућили да покрену ову офанзиву. 

 Будући да су се групе из подручја подручја Кафр Зите и Морека придржавале примирја још од марта ове године, Главни штаб сиријске војске је тамо распоредио тек нужне локалне НДФ снаге и вероватно мање војне јединице, без веће количине тешког наоружања, потребног на другим бојиштима. 

Познато је да је део НДФ снага и неке недовољне обучене и опремљене јединице сиријске војске нису посебно ефикасни пред силовитим нападом исламистичких терористичких група, као што се догодило пре два дана северно од Хаме.

 Но, ова ситуација отвара друго важно питање: каквог смисла има примирје с "умереним групама" које своје територије "на коришћење" уступају радикалним исламистичким и терористичким групама када и где се потоњима прохте? 

Команданти и представници Кафр Зите, Морека и околних села се увек могу правдати "како немају довољно снаге да их зауставе", што је вероватно истина, али ништа нису учинили да другу страну обавесте о предстојећем нападу, чиме су практично одабрали страну у сукобу. 

Гледајући ситуацију на мапи, исламисти северно од Хаме су успели напредовати десетак километара јужно према главном граду покрајине, али су са истока и запада изложени ватри сиријске војске, која тамо шаље појачања.

 Можда ће требати неко време да се терористи потисну на почетне положаје, али се с правом треба запитати заслужују ли тада у Кафр Зити, Мореку и околним селима да их се поштеди напада?

 ВИДЕО: Ослобођени Технички колеџ и северни део Артиљеријске базе у Рамусеху

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου