Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Кина дочеком Обами поручила како није "посебан гост"

(ВИДЕО) пише: Н.Бабиц
 Готово сви светски медији су јуче пренели вест како су Кинези "намерно игнорисали" долазак америчког председника Барака Обаме на самит групе Г20 који се одржава у кинеском граду Хангжу и нису му приредили уобичајену дипломатску добродошлицу са покретним степеницама са црвеним тепихом. Кинеске вође су оптужене за намјерно игнорисање Барака Обаме.


 Наиме, кинеске власти су црвеним тепихом дочекали остале државнике, попут премијера Индије, нарендра Модија, руског председника, Владимира Путина, јужнокорејске председнице Парк Геун-Хие, бразилског председника Мишела темер и британске премијерке Тхересе Маи. 

 Међутим, лидер највеће светске економије, који је дошао у свој последњи посету Азији, био је присиљен изаћи из председничког авиона кроз мали и ретко коришћени излаз на авиону са уграђеним аутоматским степеништем, преноси Гардијан
------------ . У међувремену је дошло до свађе између америчких и кинеских званичника, а један кинески званичник им је одговорио: "Ово је наша земља! Ово је наш аеродром!"
-----------  "Пријем председника Обаме и његових сарадника је био шамар, чак и по кинеским стандардима", пријавио је Нев Иорк Тимес. "Такве се ствари не догађају грешком. Не с Кинезима", рекао је бивши амбасадор Мексика у Кини, Јорге Гуајардо.

 "Ја сам се бавио Кинезима шест година и угостио Кси Јинпинга у Мексико. Довео сам два мексичка председника у Кину. Знам тачно како се те ствари планирају, до последњег детаља у свему.

 Ово није била грешка", рекао је Гуајардо и додао како је ово био начин да се Обами покаже да није посебан гост у Кини. 

 Кинески званичници Министарства спољних послова који су укључени у посету негирају оптужбе, а Соутх Цхина Морнинг преноси како је америчка делегација одбила користити стубиште с црвеним тепихом. 

 "Кина даје таква степеништа сваком државнику који дође, но америчка страна је приговорила како возач не говори енглески и није разумео безбедносне упутства Сједињених Америчких Држава, тако је Кина предложила преводиоца који би седео поред возача, а америчка страна је одбила предлог и инсистирала на томе да им од ваздушне луке не треба стубиште ", додао је званичник. Амерички председник је понудио дипломатски одговор.

 "Не бих давао превише значаја томе, јер, као што сам рекао, ово није први пут да се такве ствари догађају и то не само овде. То се догодило на пуно места, укључујући, успут, понекад ис нашим савезницима", рекао је Обама . 

 Сусан Рице, америчка саветница за националну безбедност, признала да је била изненађена руковањем председника и кинеских званичника при доласку. "Они су чинили ствари које нису предвиђене", рекла је новинарима. Тхе Нев Иорк Тимес пише да се Рице појавила "збуњена и иживцирана", јер је председник био присиљен напустити Аир Форце

 Оне кроз врата обично резервисана путовања на ризична места попут Авганистана. Обама је, након неконвенционалне добродошлице и низ накнадних окршаја и свађа између кинеских и америчких званичника и новинара, наводно смирио тензије. 

 "Обамин нецеремонијални дочек је био необичан и сигурно намеран, јер Кинези те ствари на раде грешком и то је начин на који они шаљу поруке", рекао је бивши амбасадор Мексика у Кини, Јорге Гуајардо.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου