Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

СТАЊЕ У Алепу: НАСТУПИО КРИТИЧНИ ТРЕНУТАК

Зоран Метер  09.08., 2016

-- Војно стање: --
Као помоћ владиним снагама у Алепу, које су већ две недеље изложене снажним нападима здружених опорбено-побуњеничких и терористичких јединица које настоје из смера југа и југо-запада продрети у град и прекинути блокаду њихове сабраће из источног дијела Алеппа, пристигле су јединице ирачких сијте ( инфо: "Ал-Арабииа"). Наводно се ради о 2 хиљаде бораца из ирачког покрета "Ал-Нујаба".  --------------- Тренутачно сиријска војска води тешке борбе с исламистичким снагама које су кренуле "ва-банк" или "на све или ништа" те према Алепу пребацују своје снаге из регије Идлиб и северне Латакије. 

Владиним снагама је главни недостатак мањак људског потенцијала због развучености војске на бојишницама дуж читаве Сирије: од истока и региона Деир аз-Зоур, централних делова земље око Палмире, југа и регије Дараа, главног града Дамаска, и, наравно, до западног и сјеверо- западног - кључног дела земље, у којем је и концентрисана већина сиријског становништва. 

Управо из тог разлога из Ирака владиним снагама долазе појачања иза којих у основи стоји Иран. Оне ће се дислоцирати на кључним тачкама фронта које осигуравају слободну комуникацију сиријских снага и либанонских сијте из Хезболаха.

 Иза Ирачана, који до сада у активним борбама у Сирији нису деловали већ су учествовали искључиво у заштити владиних зграда и шијтских џамија у тој земљи, ускоро се очекује долазак авганистанских Хазара (народ шијтског смера ислама, велики део којег је иселио у Иран након америчке војне интервенције у тој земљи почетком 2000-тих година). Наводно се на око хиљаду њихових бораца ускоро спрема за пребацивање под Алеппо. 

Тамо се сада налазе практично сви војноспособни делови снага оданих Дамаску: 4. тенковска дивизија, јединице Снага националне одбране, јединице "Кхатиб ал-Баас", палестински борци из Националне фронта за ослобођење Палестине, јединице либанског Хезболаха, инструктори иранског Корпуса страже исламске револуције, као и "Тигрови" - елитна јединица сиријског пуковника Сухеила ал-Хасана. "Тигрови" су пребачени средином маја из регије ракк, а већ 10. јуна ослободили су фарму Маллах и фактички означили напад на Алепо. 

Владине снаге су 19. јуна дошле у зону Ал-Лаирамун, а 9. јула заузеле су доминантне узвишења јужно од стретешки важне саобраћајнице Цастелло, чиме је у потпуности поремећена снабдевање бораца у источном делу Алеппа

. Након што су курдски борци заузели омладински центар Цастелло, и фактички је започело потпуно окружење исламиста. 

 Сада управо свједочимо кулминацији битке за Алеппо, а ко се у њој наметне као победник тај ће задобити стретешки иницијативу у средњорочном периоду, и у војном и у политичком смислу. У овом другом то се огледа у предстојећем преговарачком кругу у Женеви (могуће већ крајем овог месеца) где би се у случају победе исламиста и умјерењака у Алепу, наставило с још јачим притисцима за одласком Асада с власти и обратно, у случају победе владиних снага оружани отопор опозиције свео би се на неефикасне и бесперспективне герилске акције у руралним деловима земље. ---------

- Најтеже стање је на територији војног училишта, у кварту Ел-Кулаиат ", у југо-западном делу града. Исламисти га покушавају освојити не само због стратешког значаја већ и због његовог великог арсенала наоружања. 

Занимљиво је како су амерички извори пожурили објавити вест о пробоју блокаде источног Алеппа 6. августа. Исламисти су тада успели заузети већи део тог војног комплекса, након чега је почело деловати руско ваздухопловство усљед чега је заустављено напредовање исламистичких снага.

 Управо артиљерија и ваздухопловство сада су главне полуге деловања владиних снага у спречавању пробоја њима супростављених јединица из 20-ак различитих групација, укључно и "Ал-Нусра", која је недуго пре променила име и јавно се одрекла "Ал-Каиде". -------------- 

7. и 8. августа протувладине снаге су практично изгубиле сву тешку технику и имале неколико стотина погинулих и рањених бораца. Ти губици сваким даном постају све тежи и на данашњи дан они досежу бројку од две хиљаде од дана отпочињања борби пре две недеље.

 Операција исламиста на југу и југо-западу Алеппа до сада је беспримерна у Сирији по количини жртава и губитака у војној техници. Уколико се наставе напади по таквом обрасцу, а исламисти другог начина више и немају, њихове резерве могу се врло брзо исцрпити, причему треба имати у виду како се у њихове редове врбују људи без нужног војног образовања и искуства које стичу искључиво на линији фронта.

 На тај начин таласи напада живе силе сударају се са постојаним ударима артиљерије и ваздушних снага са стране сиријске војске и руског ваздухопловства. Такав сценарио може завршити само на два начина: или потпуним уништењем антивладиних снага и њиховим повлачењем, или њиховим укопавањем на западном приграду Алеппа с коридором према окруженим јединицама исламиста у источном делу града, а што ће их стајати огромног броја жртава. За више од тога у њих једноставно неће бити снаге и ресурса. -----------

- Такав развој стања вратио би ствари на почетак, а што би се могло протумачити и пропашћу операције ослобађања Алеппа од стране владиних снага. Иако борци окружени у источном Алепу немају снаге за ефикасну подршку својим саборцима који их намеравају деблокирати, нити владине снаге немају довољно живе силе да би њих у покушају пробоја захватили крилним маневрима у смртоносни обруч.

 Како стоје ствари, владине снаге настојаће неутралисати садашње таласе напада споља, а након тога учврстити постојећи обруч око источног Алеппа и кренути на тактику исцрпљивања противника до његове коначне предаје. 

У случају пораза антивладиних снага, које два пуна току покушавају да продру у град и деблокирати субраћу, с војне тачке гледишта потпуно је реално очекивати и аутоматски пад источног Алеппа у врло кратко време. Али тај сценарио зависиће и о политичким акцијама међународне заједнице. -------------- 

Свему овом је важно придодати и информацију према којој је 7. августа ИСИЛ с помоћу терориста-самоубица напао војну базу "Нове сиријске војске" одане САД-у на сиријско-ирачкој граници, близу града Ал-Танфа.

 Ради се о истој бази коју је већ раније два пута бомбардовало руско ваздухопловство и због чега је Вашингтон оштро протестовао. "Нова сиријска војска" основана је пре 18 месеци, а њен главни финансијер је Саудијска Арабија, док су војни инструктори за обуку дошли из САД-а, Велике Британије и Јордана. 

Трагедија новог покушаја формирања снажне и световно орјентиране протувладине војне формације, чију главнину чине локални становници из источне сиријске регије Деир аз-Зоур, огледа се у томе, да су они у јуну, при покушају освајања пограничног града Абу-Кемала, претрпели велике губитке од стране "Исламске државе". 

Сада, када главнина ИСИЛ-ових снага бежи из зоне Палмире према сјеверо-истоку, те су терористичке снаге са крила обухватиле споменути град Ал-Танфу и спремају га се у ближе време напасти великим снагама. Шта би то значило за "Нову сиријску војску" и политичке силе које иза ње стоје није тешко закључити. ----------------

 Политичка процена: 
 Сложено војно стање и пресечени опскрбни канали, лош међународни имиџ по терористичку организацију "Јабхат ал-Нусра", као и велике геополитичке турбуленције којима управо свједочимо довели су до следећег: ---------- 

Настојања Саудијске Арабије за ребрендингом "Ал-Нусра"; Велике жртве "Ал-Нусра" под Алеппо указују како је за њену будућност ова операција од пресудног заначаја; У случају пораза и губитка Алеппа, од "Ал-Нусра" ће се дистанцирати и тзв. умерена опозиција и делови локалне елите и становништва који су јој сада одани; ---------------------

 Долази до интензивираног позивања путом друштвених мрежа на мобилизацију за деблокаду окружених исламиста у Алепу, а главнина свежих снага долази из региона Идлиб. Тамо је чак и и дислоцирано заједничко командни центар опозиционих снага и "Ал-Нусра". Тренутни број њихових снага око Алеппа досеже 10 хиљада бораца. 

С обзиром на данашњу одлуку руског лидера за брзом ратификацијом постигнутог договора са Сиријом о временски неограниченом пребацивању руских ваздушних снага у базу "Хмеимим" (која без надзора Алеппа, регије Идлиб и северне Латакије нема велике будућности), отпочињање руских војних вежби у југо-западном делу Каспијског мора уз учешће флотиле бродова наоружаних ракетама "Калибр" (почетком године испробаним на сиријским бојишницама), а можда највише и због данашњег сусрета Путин-Ердоган, чини се како руска страна неће дозволити војна изненађења која би ишла на штету актуелне владе у Дамаску . --------------

 Притом пажњу треба обратити и на изјаву америчке представнице у УН-у Саманте Повер, која је у неформалном сусрету посвећеном стању у Алепу, изјавила, како су "У петак су опозиционе групације, којима су се придружили припадници терористичке организације" Јабхат ал-Нусра " (!!!), почеле противнапад, пробивши обруч Источног Алеппа успостављен од стране Асадовог режима ".

 Ради се о јавном признању узајамног деловања сиријске опозиције и тамошње најјаче терористичке организације и немоћи раздјељивања једних од других, на чему се радило већ месецима кроз преговоре Васхингтон-Москва.

 С обзиром на медијску реторику и политичке изјаве са стране САД-а, чини се како од раздјељивања "жита од кукоља" неће бити ништа, барем не пре завршетка митске битке за кључни сиријски град Алепо.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου