Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Епска битка за Схам "је готова и терористи одбачени - Али што даље чинити?

пише: Н.Бабић
 Пре четири дана је саудијски клерик Мухаисини, изузетно утицајан у исламистичкој коалицији Јаисх Ал-Фатех, позвао браћу да ослободе своје сестре у источном Алепу и да се врате као мученици или победници. Сваком мученику је обећао 72 девице које их с медним устима чекају у мирисном рају и да је време за епску битку Схама у којој морају отворити не 4 коридора, колико су их отворили руски крсташи или шиитски невјерници, него све путеве и путеве које воде унутар и ван Алеппа  VIDEO

Након мотивационог говора су заповедници исламистичких група у Идлибу окупили борце и њих неколико хиљада је кренуло у силовит напад у јужном делу Алеппа, мислећи се пробити до јужног дела опкољене исламистичке енклаве у источном Алепу. Све што је учињено у силовитом налету је било заузимање школе Хикмах, стамбеног комплекса 1070 и села Ал-Схуфрах, неколико километара јужније у том делу бојишта

. Враћајући се на наизглед умно поремећеног клерика Мухаисинија, он је на платном списку саудијских обавештајних служби и човек који надзире ствари на терену, чак и ако јавно изјављује да је против саудијског режима. Наиме, његова породица тамо живи и Мухаисини је саудијски тројански коњ у самом срцу терористичких група којих се Ријад декларативно одриче.  

Након што се чинило да је ситуација прилично сложена, сиријска војска је цивилно становништво из тог дела града брзо евакуисала дубље у позадину, послата су појачања елитних јединица и тешко савремено оружје, те се уз помоћ руског и сиријског ваздухопловства убрзо вратио надзор над целим стамбеним комплексом 1070. u овом тренутку се жестоким ваздушним ударима и артиљеријском ватром туче по напуштеном комплексу школе Хикмах и "велика епска битка за Схам" је прешла у фазу позиционих борби без већих помака на једној или другој страни. 

 Док је трајала битка за Алепо, чији је исход практично одлучен и још се требају сабрати губици на обе стране, оборен је руски транспортни хеликоптер Ми-8 у Идлибу, приликом чега су убијена два пилота и још троје чланова посаде. Јучерашња битка и обарање хеликоптера је и последњим скептицима у Москви коначно доказала да је у коалицији Јаисх Ал-Фатех немогуће раздвојити "Слободну сиријску војску", од група Ахрар Ал-Ахам или Ал-Нусра Фронта.

 Осим тога, знаковито је да су "умјерењаци" почели користити модус операнди који је карактерисао ИСИЛ. Напад и пробијање првих линија сиријске одбране су почели са импровизованим оклопним возилима пуним експлозива, којима управљају бомбаши самоубице, док им је у критичном тренутку ИСИЛ покушао помоћи нападом на кључну саобраћајницу Кханассер - Алепппо, срећом безуспешно

. Данас су новинари секретара руског председника Дмитрија Пескова питали мисли ли Русија појачати војне ударе у Сирији, а он их је упутио да питање поставе Министарству спољних послова. Јучер је на конференцији за новинаре руског Министарства одбране генерал Сергеј Рудској рекао како је Русија и даље одлучна довршити хуманитарну мисију у Алепу и посао око помирења у Сирији, али је додао да у подручју у којем је оборен руски хеликоптер Русија ни једну страну не сматра за "умерену опозицију", ма како се она звала и ко је подржавао. 

 Додао је како је број места која су приступила примирју и заиста га се придржавају знаковито порастао у протеклих неколико недеља, само током протеклих седам дана је још 109 места потписало споразум о помирењу и њихов је број укупно досегао 329. "Терористичка дела почињена у региону Алеппо у последња два месеца су премашила стотину. 

Само у последњих недељу дана је почињено 4 терористичка напада, те 11 бомбашких напада у којима је погинуло више од 250 људи, а око 900 је рањено, рекао је генерал Рудској и потврдио "како је напад у Алепу спровела група од око 5 000 људи, која је покушала провести масовну офанзиву у југозападном делу Алеппа". Данас су исламисти покренули нападе у енклави између Хомса и Хаме, али нису остварили већи напредак, као ни ИСИЛ у Деир Ез-Зору

 Шта ће сада учинити сиријска војска и савезници? Вероватно што и досад. Руско ваздухопловство није довољно да се победи у овом рату, а сиријска војска нема довољно људи за заузимање и задржавање таквих великих градова и треба јој најмање десетине хиљада добро обучених војника
. Наравно, ту су Иран и Хезболах. Према неким проценама је Иран у војној акцији у Сирији изгубио око 800 војних саветника и бораца и потрошио неколико десетина милијарди долара за помоћ влади у Дамаску. Хезболах је изгубио до 1 700 бораца, а руски губици се постепено повећавају, док у земљи ниво ентузијазма у корист подршке Дамаску није као у јесен прошле године. Међутим, једнако као Иран и Хезболах, тешко је замислити да ће се Владимир Путин помирити с поразом у Сирији.

 У том случају Русија би пораз био и одлазак из земље и препуштање Сирије на милост и немилост бандама вехабијских и селафијских кољача. "Владимир Путин је створио имиџ лидера Русије који земљи враћа глобални утицај. Ако Асад падне, Москва ће изгубити свој једини војни објекат ван зоне утицаја бившег Совјетског Савеза, поморску базу у Тартус. 

Осим тога, губитак Сирије би имао негативне последице у региону, јер након пада Дамаска следе смене режима у Техерану и колапс ирачке државе ", тврди руски политиколог Александар Орлов. "Ако садашње руске војне снаге и сиријска војска уз подршку Ирана и Хезболах не успеју, Москва мора покушати учинити све да се избегне пораз, јер би сукоб тиме ушао у нову и опаснију фазу. То значи да Русија може појачати војну кампању у региону или послати своје копнене снаге да уништи терористе на терену. ako би и руски војници гинули у Сирији, ситуација би постала потпуно непредвидљива. 

Председник Владимир Путин је већ поменуо могућност даље војне ескалације, рекавши да ће Русија, ако буде потребно користити "не само оно што има у свом арсеналу, него и друге методе и средства.
 "Кремљ је на раскрсници и мора одлучити што ће радити у Сирији. Наставити са оваквом војном операцијом, излажући се ризику да на дужи рок трпи губитке. Отићи би значило признати своје слабости и да је одлука о покретању ваздушних напада од прошле јесени била погрешна. 

То би уједно значило губитак угледа и утицаја у арапском свету. Избор је тежак, али ће га пре или касније Путин морати учинити ", закључио је Орлов. Можда је тренутак када је пропала "епска битка за Схам" најбољи за доношење такве одлуке, али је тешко предвидети да ли ће се Кремља одлучити на њу сада и касније. Једно је сигурно: улог је превелик за одустати и једноставно се повући из Сирије као да ништа није било.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου