Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

Терористи отворили узак коридор до источног Алеппа, али признају да је немогуће успоставити пуни надзор на територијом

пише: Алтермаинстреаминфо
 Након неколико дана жестоких напада, терористичка коалиција Јаисх Ал-Фатех је пробила одбрану сиријских снага југозападном делу Алеппа. Неколико мањих пешачких група, барем како се види на снимцима доступним на интернету, спојило се са милитантима у источном блокираном делу града.

  Ситуацију је тешко пратити, али и владини извори потврђују да су се повукли из неких подручја и јутрос је југозападно подручје Алеппа Главни стожер сиријске војске прогласио "ратном зоном". 

То у пракси значи да се, ако их још има, преостали цивили што пре морају удаљити из тог подручја, јер ће се против непријатеља почети користити сва расположива убојита средства. Наравно, радикалним исламистима из коалиције Јаисх Ал-Фатех не пада на памет да одустану од ове офензиве, а према неким проценама су послали још неколико хиљада бораца у битку и сву расположиву технику.

 С друге стране чак и Сохр још увек говорити о "окружењу", будући да је уски простор који је пробијен под непрестаном ватром и немогуће је успоставити надзор над тим подручјем. То је у изјави за Ројтерс потврдио и командант једне од терористичких група, који је рекао "да је опсада пробијена, али да је рано говорити о њеном потпуном сламању", преноси либанонски Даили Стар.

 Као што смо рекли, ситуација је хаотична и објављују се бројне непроверене карте сукоба и фотографије које датирају од пре неколико дана и са других бојишта, до оних старих неколико година. У почетку офанзиве су исламистичке странице објавиле фотографије "заробљеног артиљерије у Артиљеријском колеџу", да би се на крају испоставило да се ради о трофејном оружју изложеном у депоу ван комплекса. 

У неким деловима подручја у којем се воде борбе има уништене и напуштене сиријске технике, а војни извори јављају како сиријско и руско ваздухопловство уништавају све што би терористима могло служити у борбама. 

На снимцима које објављује и једна и друга страна је тешко проценити где се тачно налазе борци сиријске војске и савезника, а где милитанти терористичких група.

 Такозвани "Сиријска опсерваторија за људска права" из Лондона наводи како због тешких борби и ваздушних удара још није успостављен никакав сигуран пролаз између подручја која терористи држе у југозападном и источном Алепу.

 Јутрос су из сиријског Министарства одбране саопштили да сиријске и руске ваздухопловне снаге спроводе систематске ваздушне ударе по целом подручју и да се под сталном ватром из система "Град" имају положаји које је терористичка коалиција Јаисх Ал-Фатех успела заузети у подручју Војне академије, Артиљеријског колеџа и дистрикта Рамоусех.

 Према неким информацијама, у нападу учествује од 5-8000 терориста из укупно 15 група, а заузели су четири кључна положаја у југозападном делу града. Јучерашњи напад је био најјачи и трајао је целог дана до касно у ноћ. У овом тренутку је подручје Рамоусех блокирано, а у Алеппо се мора ићи заобилазним путевима.

 У овом тренутку се може рећи да је пробијен узак појас територије којег је надзирала сиријска војска, а команданти терористичких група се надају "како је ово почетак краја владине опсаде која је започела прошлог месеца". 

 Терористичка група Јаисх Ал-Мујахидеен је саопштила да планира да води операције усмерене на поновно заузимање саобраћајнице "Цастелло Роад" и "Ваздушна луке Наираб" у Алепу, што значи да су команданти терористичких група прилично амбициозни у плановима.

 Офензива против владиног војног комплекса у Рамоусеху, који садржи читав низ војних школа, започела је у петак. Преузимајући контролу над Рамоусехом ће се терористи повезати с с источним Алеппо и резањем јужног праваца према главном граду Дамаску би могли изоловати западни Алеппо. Ал-Нусра Фронт је дао службени изјаву у којој стоји:

 "Борци ван града су се сусрели с браћом унутар Алеппа и ради се на успостављању контроле над преосталим положајима и разбијању опсаде." ------------- 

Латакија и Дамаск
 ----------- Занимљиво је да је у јеку офанзиве терориста на Алеппо сиријска војска покренула офанзиву на северу Латакије и јутрос изнова ослободила град Кинсаббу.

 Наиме, након што су протеклих дана заузеле брдо Схиллиф и околна подручја, сиријске снаге су јутрос покренуле масовни напад за ослобађање Кинсаббе, одакле касније намеравају наставити источно према Кабанова и околним брдима.

 Једнако је и са подручјем града Дараие, где су терористичке групе готово пред сломом и држе још само неколико стамбених блокова, док се милитантне групе у суседном граду Ал-Моадмииа још од фебруара придржавају примирја.  

ФОТО - Узак простор којег су пробили милитанти коалиције Јаисх Ал-Фатех / Наранџасто подручје истог подручја које је под непрестаном ватром артиљерије и ваздухопловства (слика доле):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου