Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Фарса са америчком ваздушном кампањом у Либији

 Помоћ у борби против ИСИЛ-а добили само "релативно радикални екстремисти" 
 пише: Н.Бабић
 Раније ове године је амерички председник Барак Обама одлучно тврдио "како САД неће улазити у рат у Либији". Међутим, агенције јављају да су амерички авиони јуче покренули ваздушне ударе против положаја такозване "Исламске државе" у либијском граду Сирте.

  Америчка војска је извела ваздушне ударе против положаја терориста "Исламске државе" у либијском граду Сирте, на захтев либијске владе, која је додала "како су удари нанели велику штету непријатељу". 

 Пентагон је потврдио како су напади спроведени на захтев либијске "Владе националног споразума", а на препоруку министра одбране Асхтона Картера и шефа Главног штаба америчке војске, генерала Џозефа Дунфорд их је одобрио амерички председник Барак Обама.

 "Ваздушни удари америчке војске против ИСИЛ-а ће помоћи либијској влади да оствари одлучан и стратешки напредак у борби против ове милитантне групе", наводи се у саопштењу. Либијски премијер Фајез Саррај, иначе из редова бивше паралелне исламистичке владе из Триполија, потврдио да је либијска влада затражила од Сједињених Држава ваздушне ударе против терориста ИСИЛ-а у Сирту и да су први удари већ спроведени.

 "Први удари су проведени на одређене локације у Сирту и изазвале су тешке губитке у непријатељским редовима", рекао је Саррај. Снаге "либијске владе" се од маја у Сирту боре против припадника терористичке групе "Исламске државе", званично је саопштење западних агенција и телевизијских кућа заљевских монархија. Можда ће неко поздравити борбу против тероризма, али овде треба рећи да такве борбе у ствари уопште нема

. Наиме, неколико милитантне групе, које су након жестоког лобирања Вашингтона признате од Уједињених народа као "део владиних снага", у ствари су исламистичке милиције, највећим делом из подручја Мисрате и Триполија, које се у мало чему разликују од терориста "Исламске државе". Стварајући "Владу националног споразума" за премијера је постављен Фајез Саррај, независни заступник бившег исламистичког парламента у Триполију.

 Ова је влада добила легитимитет и сада је део процеса "политичке стабилизације Либије". С друге стране имамо званичнике међународно признате владе у Тобруку, која је крајем прошле године под притиском Запада и међународне заједнице морала прихватити савез с исламистима из Триполија, те команданта њихових снага, генерала Кхалифу Хафтара.

 Другим речима, имамо ситуацију у којој су се терористи прогласили делом снага "Владе националног споразума". Иако је Обама раније одбијало послати снаге у Либију, сада се "предомислио" и одобрио ваздушне ударе који ће "релативно радикалним исламистима" помоћи у борби против "екстремно радикалних исламиста" такозване "Исламске државе". Разлоге за заокрет у политици Вашингтона се могу тражити ослобађањем сина покојног либијског вође Муамера Гадафија, Саифа Ал-Ислама, којег су из заточеништва пустиле власти племена Зинтан.

 Наиме, многа либијска племена Саифа Ал-Ислама виде као јединог легитимног спаситеља земље и спремна су да га као лидера подржати у било каквом политичком процесу. Ал Монитор јавља да су многе племенске вође већ донеле одлуку да ће га прихватити као њиховог јединог представника, што значи да ће Саифа Гаддафи Ал-Ислам бити задужен за преговоре, прихватање и одбијање услова националног помирења. 

 У све горој ситуацији у Либији се све више људи окреће се Саифу Ал-Ислама и према последњим извештајима су присталице Гадафија у апсолутној већини у Либији, чиме представљају глас који се не може игнорисати. Други разлог покретања америчких удара би могао бити одлазак у Москву у јуну ове године генерала Кхалифе Хафтара, који је од Русије тражио војну помоћ у борби против тероризма. Иако дугогодишњи амерички штићеник, генерал Хафтар се одмах након свргавања Гадафија дубоко разочарао у западне партнере, а због приговора и на захтев Катара је смењен са високог војног положаја, а на његово место су постављени исламисти блиски Муслиманском братству и Ал-Каиди. 

 У мају ове године су исламистичке милиције из Триполија и Мисрате покренуле напад на град Сирте, али нису успели до краја поразити ИСИЛ. Терористи "Исламске државе", притиснути са западне стране, били су присиљени тежиште борбених активности пребацити на исток, а на Рамазански бајрам су дошли пред врата Бенгазија, где се и данас снаге генерала Хафтара жестоко боре против њихових савезника из "Схура вијећа револуционарног Бенгазија" . Пре четири дана су снаге Хафтара још увек одолијевале нападима у Бенгазију, којег успевају бранити, као и широка подручја на истоку и целом југоистоку земље.

 Значајно је да америчке снаге, након што је Хафтар био у Москви, нису одучио бранити Бенгази, него су ударима помогле исламистичким милицијама и Либијској исламској борбеној групи, која такође учествује у нападу на Сирте. Ал-Јазеера 28. јула јавља како су се снаге лојалне "одметнутом генералу" Кхалифи Хафтару сукобиле с милитантима "Схура вијећа Бенгазија" и да је било десетине мртвих и рањених Хафтарових бораца.

 "Ваздушним ударима и нападима Хафтарове војске су угрожени животи десетина заточеника у затворском комплексу у Бенгазију", узнемирио се тада и Амнести Интернатионал.

 Но, Ал-Јазеера открива прави разлог због којег САД подржавају исламистичке милиције, а не војску генерала Хафтара, осим његовог пута у Москву. Наиме, генерал и његове снаге су снажно присутне у источној и јужној Либији, али су одбиле да признају "Владу националног споразума"

. Занимљиво је да је прошлог уторка такозвана "Влада националног споразума" позвала француског амбасадора и протестовала против присуству француских специјалних снага у источној Либији, а сада се "премијер" Фајез Саррај одједном одлучио звати у помоћ САД. Фаиез Саррај је саопштио "како француску војну присутност у либијској источној регији сматра за кршење међународних норми и суверенитета земље".

 Након што је недавно у источној Либији пао француски војни хеликоптер, када у погинула 3 француска војника, такозвани "премијер Либије" Фајез Саррај је затражио од француског амбасадора службено објашњење о свему "што се догодило". Јамахирииа Невс Агенци пише како град Сирте "ослобађају" и снаге "Либијске исламске борбене групе" (ЛИФГ), која се раније заклела на верност Ал-Каиди. САД су новом кампањом ваздушних удара потврдиле директну умешаност у жестоке борбе које се одвијају у граду Сирте. 

 Ако ова кампања потраје, то значи да се отвара ново поглавље у рату Обамине администрације у Африци. Сирте је на стратешком месту у "нафтном полумесецу" подељене земље, где се налази већина либијских петрохемијских фабрика. Ослобађајући Сирте, исламисти из Триполија и Мисрате ће си моћи допустити већи извор прихода, а тешко је поверовати да ће део новца дати генералу Хафтару, који је формално под командом владе у Тобруку, а која је она сада део "Владе националног споразума" коју Хафтар не признаје.

 Мохамед Ељарх, научник из Атлантског вијећа из Вашингтона, отворено цитира премијера фаиез Саррај, који је потврдио да се против ИСИЛ-а у граду Сирте бори Либијска исламска борбена група (ЛИФГ), "која је од маја у борбама изгубила најмање 250 бораца". 

Али како је могуће да САД помажу ЛИФГ, коју су и саме прогласиле терористичком групом 2012. године, од када је и на листи терористичких група Уједињених народа?

 Имамо апсурдну ситуацију у којој влада у Тобруку, која је била призната од ЕУ, Уједињених народа и Вашингтона, више није "једини партнер у преговорима", а њене оружане снаге које води генерал Хафтар имају "упитан легитимитет", док се с друге стране јавно мњење жели увјерити да су исламистичке милиције из Триполија и Мисрате "борци за слободу" којима треба послати америчку војну помоћ.

 За крај, довољан је поглед на опширну анализу политичких и војних група у Либији, коју је за "Европски савет за иностране односе" објавио италијански стручњак Маттиа Тоалдо, да закључимо да су САД одабрале помоћи исламистима из Триполија, а већ други пут у шест година се одричу Хафтара, чије снаге имају нафтом богата подручја Циренаице и део покрајине Феззан. 

 И док исламисти у Триполију и такозвани премијер Фајез Саррај поздрављају америчке ударе, на другој страни се осуђује одлука марионетске владе која је тражила америчку помоћ. 

 У саопштењу којег је издао покрет који окупља бивше Гадафијеве присталице стоји како је "Влада националног споразума" власт наметнута од стране колонијалних сила и директно је одговорна за страдавања људи и материјалну штету коју либијски народ трпи због њених одлука

. Покрет на крају позива све патриотске снаге, оружане снаге и Представнички дом у Тобруку да се уједине како би ослободили нацију и успоставили пуни суверенитет над целом земљом, преноси Јамахирииа Невс Агенци. Све у свему, ништа ново.

 Обама се још једном одлучио помоћи исламистичким групама, само како на власт у Либији не би дошле снаге које би се заиста бориле за слободу и суверенитет либијског народа на целокупној територији бивше Велике Социјалистичке Народне Либијске Арапске Џамахирије.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου