Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Исламисти покренули обимну операцију деблокаде Алепа

Текст:Слободан Ђукић
Више од 20 различитих исламистичких група, је у преподневним часовима 31.јула 2016 године, једновремено покренуло напад широких размера у циљу деблокаде тј. пробоја коридора до опкољене групације у Алепу.  Као што вам је познато, сиријска армија ојачана бригадом РГ „Тигар“, спецбат „Хезболаха“ и уз помоћ провладиних милиција широког спектра, успела је да потпуно опколи исламисте у Алепу и одсече их од спољног света.

 Целу акцију је подржавала руска авијација, а постоје озбиљне индиције да је копненим операцијама руководила група руских инструктора специјализованих за урбани рат.

У припреми ове офанзиве, исламистичке снаге су ангажовале све расположиве снаге, не само из провинције Алепо, него и из суседних провинција Идлиб и Хама.

 Они су успели да на овом терену прикупе око 4,000 бораца, подржаних великим бројем тенкова и оклопних борних кола, као и артиљеријом различитих калибара.

 Главни задатак ове групе је, да се са просторије Кан Туман-Асал, на фронту ширине око 30км, изврши пробој фронта у реону Рашидин, а у даљем замаху офанзиве омогући спајање се исламистичким снагама из окружења, у реону војне академије “Ел-Асад”. 

Напад је отпочео у 09:00 часова, једновремено на више праваца на фронту ширине 30км.У циљу везивања сиријских снага, исламисти су извели демонстративне нападе и у правцу комуникације Кастело, како са спољног тако и из правца унутрашњег прстена, у сусрет овим снагама. Такође, активирани су напади и у реону града Хадер на крајњем југу фронта Алепо.

 У операцији учествује неколико исламистичких бригада из групација „Ахрар аш-Шам“, „Џаиш ан-Наср“, „Исламске партије Туркестана“, „Фајлак аш-Шама“, али и батаљони ССА. Централна вођство целокупне ове операције поверено је команди „Џебхат Фатх аш-Шам“ (раније позната као Џабхат ел-Нусра). 

Припрема напада је била жестока, и укључила је неселективну аритљеријско-ракетну канонаду по позицијама бранилаца у реону комуникације Кастело, војне академије „Ел-Асад“, пунктова у насељу Рашидин и Халјаса, те дуж целе линије све до града Хадер. 

Први покушаји фронталног пробоја одбране су регистровани на фронту око цесте Кастело у 09:30ч., али то је било у циљу заваравања сиријских снага. Главни напад је ишао из Кан Тумана, правцем Рашидин-војна академија-урбана зона Алепо.

 На том правцу, у јеку артиљеријске припреме, на позиције САА које бране овај сектор извршено је неколико самоубилачких камиказа напада, уз помоћ борбених оклопних транспортера и блиндираних аутомобила. 

Тежиште напада је било насељено место Рашидин, где је регистрована највећа концетрација детонација. Одмах пошто су камиказе извеле напад, за њима је јурнуло неколико група, јачине 500-600 исламиста подржаних тенковима. Непосредну ватрену подршку су давали минобацачи и ПА-топови монтирани на камионетима.

 Услед бојазни од руских ваздушних удара, екстремисти су направили гигантски димни облак тако што су запалили на хиљаде аутомобилских и камионских гума. У првим часовима офанзиве, екстремисти су успели да потисну сиријске снаге из насеља Рашидин-5 и да га у путпуности заузму. 

Поред овог насеља, у њихове руке је пала и Ел-Хикма, кварт 1070 и мањи део насеља око војне академије. 

Према првим подацима, екстремисти су успели да на различитим деловима фронта, формирају клинове дубине 1-3 км. Ово су платили тако што су изгубили најмање 70 бораца.

 Борбе су несмањеном жестином настављене током читавог дана, а продужиле су се и у ноћи 31.јула/1 августа.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου