Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Сирија 29. августа 2016.

пише: Н.Бабић
 Сиријска војска у подручју источно од Дамаска проводи гранатирања терористичких положаја у подручју Аин Тарма у Источној Гоути.  Међутим, спрема се преузети надзор и над енклавом Моадмииа, која се налази јужно од Дамаска, непосредно уз град Дараиу. Преостали милитанти у Моадмиии су затражили да основу међусобног споразума с владом, попут оног на којег су милитанти пристали у Дараии, буду евакуисани у Идлиб. 

 У градској четврти Барзех, предграђу Дамаска, терористи су заробили пет војника и једног официра сиријске војске

. Међутим, епизода у Барзеху прилично чуди, обзиром да је то једна од првих четврти Дамаска, где живи око 150 000 становника, која је с владом постигла договор о примирју још 2014. године, а потврдила га недавно на састанку представника локалне управе, Дамаска и побуњеничких команданата.

 У међувремену је сиријско ваздухопловство спровело низ ваздушних удара на положаје терориста у подручју Думе и фарме Алиа у Источној Гоут. У случају да влада удовољи захтеву милитаната из Моадмиие за евакуацијом у Идлиб, шире подручје Дамаска ће бити угрожено само из исламистичке енклаве у источној Гоут, која је изгубила већину територије, а заузимањем Ал-Раихан, где је сиријска војска покренула офанзиву одсецања уског подручја Талл Курди, просаудијска група Јаисх Ал-Ислам, највећа милитантна група у Источној Гхоути, нашла би се у незавидном положају.

 На другим бојиштима, осим севера земље у подручју јужно од Јарабулуса, где се воде борбе између протурских исламистичких група и локалних Курда, нема већих борбених активности. Русија и САД 

 Иако није јасно како би то могло изгледати у пракси, Русија и САД расправљају о заједничкој операцији у Сирији, пре свега у Алепу. Наводно би руски и амерички војни авиони требали проводити координисане ударе против побуњеника у Алепу, а кампања би требала почети средином септембра. 

 За сада Русија и САД још увек расправљају о овој заједничкој операцији, што је била тема разговора Џона Керија и Сергеја Лаврова у Женеви. Интерфакс јавља како до средине септембра из Алеппа треба извући све цивиле и милитанти морају положили оружје, а преостали терористи у граду ће бити уништени. 

Тренутно, источни део Алеппа имају разне милитантне групе, дока западни део града под контролом сиријске арапске војске, а уски коридор којег су терористи пробили на југозападу града у подручју Рамоусеха под сталном је ватром сиријске војске и потпуно је непроходан. У ствари, Американци имају велика искуства у сличним ситуацијама, када су у борбама за Фалуџу крајем 2004.

 Цивилима дали 48 сати да напусте град и оне који су се успјели извући су сместили у привремене избјегличке кампове, а остале су прогласили терористима и град разрушили до темеља. 

Након жестоке битке која је трајала месец дана, убијено је 1500 милитаната, заробљено исто толико, а службени подаци говоре како је број убијених цивила "непознат".

 Међутим, бројна извештаја након битке наводе како је огроман број цивила страдао у топничкој ватри и ваздушним ударима америчких снага, које су тамо послале око 14 000 војника, са свим врстама тешког наоружања, те ваздушном подршком борбених авиона и јуришних хеликоптера.

 Како искуство говори, прилично је упитно хоће ли се уопште постићи договор о координисаним војним акцијама руске и америчке војске, али сиријски сукоб је доживео толико обрата да и то није немогуће.

 Но, опет остаје проблем цивилног становништва, које милитантима, који се не мисле предати, служи као живи штит. Америчка ваздухопловна коалиција убија сиријске Курде У међувремену на северу земље курдске ИПГ снаге протестују због ваздушних удара америчке коалиције по њиховим положајима и насељима јужно од Јарабулуса.

 Курдска агенција Ахна јавља како су борбени авиони међународне коалиције за борбу против тероризма, коју предводе САД, учествовали у масакру у селу Баер Коса, јужно од Јарабулуса. Турска војска и протурски исламистичке групе су напале становништво у селу Баер Коса, 13 километара јужно од Јарабулус, а већина цивила у селу је убијена, преноси Ахна. 

 Према курдским изворима, "авиони међународне коалиције коју предводе САД су подржали турску војску и терористе у масакру". Ахна додаје како је чак и УН недавно најавио да ће подржати турску војску и протурски милитанте у Јарабулусу, иако још нема нема формалне изјаве у овом смислу.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου