Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Руски бомбардери сломили најновију исламистичку офанзиву у Латакији

Текст:Слободан Ђукић
 У раним јутарњим часовима, 27.јуна текуће године, неколико тактичких група састављених од различитих исламистичких оружаних покрета, покренуло је напад на фронту широком око 10 км у реону града Кинсиба, провинција Латакија.  Ова најновија ескалација борби на овом подручу, је одговор на неколико просторно ограничених мини-операција САА у којој је заузето више стратешки важних узвишица, у непосредној близини са турском границом, и тако угрожени локални и колски путеви који су у функцији прекограничног снабдевања терориста наоружањем и живом силом.

 Услед бојазни да ће доћи до пресецања ових путева од стране САА, и самим тим одсецања дела исламистичких снага које и даље држе позиције на простору ове провинције, организована је ова контраофанзива у циљу одбацивања јединица САА што даље од ових рута за снабдевање. 

У том смислу, образовано је неколико ТГ углавном од јединица које делују у саставу Исламске партије Туркестана, а ту су се нашле и скупине из радикалних група Фајлх аш Шам, Ахрах аш Шам, Џеиш ел Наср и сл…

 Ватрену подршку овим групама обезбеђује 1.обалска бригада ССА, као и бригада “Горски орлови”, која се исто налази у саставу ССА. У припреми ове операције, већ неколико дана траје акција пребацивања екстремиста преко сиријско-турске границе, са свим материјално-техничким потребштинама.

 Претпоставка је да на фронту ширине 10 км, у нападу непосредно учествује 3000-4000 екстремиста. Тежиште ове нападне операције се налази на правцима који изводе на коте Тел-Калат и Тел Абу Али, које се налазе непосредно изнад насеља Кинсиба. Као што сам већ написао, напад је отпочео у понедељак у раним јутарњим сатима, на неколико истурених тачака САА у реону села Ард ел Вата. 

После борбе која је трајала готово цео дан, исламисти су објавили информацију да су овладали овим подручјем, док је сиријска страна тако нешто демантовала. Рекламе: Мајице ”Faca Na Caveira-BOPE”, бренд Борбени Ефективи. Више инфорамција ОВДЕ Сутрадан, све екстремистичке формације су продужиле напад на својим основним правцима. 

Оне су увођењем резервних снага, успеле да заузму Ајн-Кантару и изађу на пушкомет од централних кота Тел-Калат и Тел Абу Али (према исламистичким средствима информисања и да њима овладају), на тај начин угрожавајући Кинсибу. Посебно жестоке борбе су регистроване у подножју коте Тел-Калат, где су у координацији са јединицама САА деловали и руски бомбардери.

 Они су извели неколико хирушки прецизних удара, у којима је дословно уништена комплетна колона возила која је упућена екстремистима као појачање, у циљу дефинитивог пробоја сиријских положаја. Изгледа да је ово била прекретница у овој операцији. После тога, све екстремистичке снаге су почеле нагло да одступају ка својим почетним позицијама. 

Оне су окушале да поврате иницијативу на своју страну читавом серијом напада у правцу коте Тел Абу Али, Хакура, Наксаба… Међутим, сви ови напади су енергично одбијени од стране јединица САА, а тактиком активне одбране, и уз подршку руског ВКС, непријатељ је уз велике губитке протеран у правцу турске границе.

 Видео материјал који приказује припреме екстремиста за ову офанзиву

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου