Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Диверзантски рат као припрема за велику офанзиву

Текст:Слободан Ђукић
 Иза читаве серије атентата који су последњих десетак дана потресли ДНР, стоје украјински диверзанти. Наиме, јуче ујутро у реону Макејевке, извршен је диверзантски напад на пуковника Александра Бушуева званог “Зарја”, тако што је испод његовог аутомобила постављена бомба која је даљински активирана на локалном пружном прелазу.

 Од последица експлозије, пуковник је погинуо на лицу места. Информацију о овом атентату и погибији “Зарје” саопштио је и бивши командант одбране Горловке – Игор Безлер звани “Бес”. Иначе Александар Бушуев звани “Зарја” био је командант 7. мотострељачке бригаде, чија се зона одговорности налази у реону Дебаљцева. 

Украјински обавештајни органи су наводно дознали да се у оквиру ове бригаде налази велики број добровољаца из Русије, а да је њен командни штаб састављен од професионалних официра ВРФ. Они су у свом извештају навели да је ова бригада опремљена техником, која из Русије на простор ДНР и ЛНР улази под плаштом хуманитарне помоћи. 

Овај диверзантски напад се може третирати као освета за недавно сламање украјинске офанзиве на одсеку око овог града, а у којем је главну улогу управо одиграла ова бригада. 

Подсећам да је 24.јуна ове године покушан атентат и на Арсенија Сергејевича Павлова званог “Моторола”- команданта специјалног батаљона “Спарта”, а неколико дана касније и на команданта батаљона “Мачете” који је у том моменту био са својом супругом. На мети украјинских диверзаната недавно се нашао и командант механизованог батаљона “Сомали”- Михаил Сергејевич Тослтјих, који је 2 пута преживео напад.  

Раније се говорило на се на простор ДНР инфилтрирала специјална група украјинских диверзаната под именом “Тени” (сенке) а чија је главни задатак ликвидација војно-политичког врха побуњених украјинских области, као и читав спектар диверзија на објектима од привредног и војног значаја за одбрану ових територија.

Један од главних задатака је и уношење страха и неспокојства у командни ланац оружаних снага ДНР и ЛНР што би по креаторима таквог сценарија, знатно ослабило њихову борбену готовост, и на тај начин извршило одличну припрему за коначну офанзиву тј. насилну интеграцију ових области у Украјину. 

У организацији и обуци оваквих специјалних састава (претпоставке су да је Кијев формирао 12 диверзантских група специјализованих за герилски рат дубоко на непријатељској територији) веома велику улогу имају инструктори из САД.

 Као главни стратег целе операције се помиње заменик ЦИА, искусни амерички генерал Џон Малхоланд, који је иначе пре свога званичног постављења у ову обавештају агенцију службовао у Команди за специјалнe операције (SOCOM), где је годинама имао руководећу улогу у великом броју америчких специјалних мисија широм света.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου