Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

Сиријска војска потпуно затвара источни Алеппо - УН и Француска тврде да је то "недопустиво" и "ратни злочин"

пише: Н.Бабиц - ВИДЕО
 Сиријска војска је успоставила надзор над 90% индустријске четврти Лаирамоун, на северозападном делу града Алеппа, а са севера, са подручја фарми Ал-Маллах су сиријске снаге додатно напредовале ка југу и физички су одсекле исламистичке милитанте у источном делу града  Сиријске снаге су заузеле кључни део саобраћајнице "Цастелло Роад" и комплекс Забавног парка који се налази непосредно уз кључну саобраћајницу, док исламисти за сада држе само аутобуска станица на северу града. 

 У међувремену, источно од Лаирамоуна, јединице из 4. механизоване дивизије под ватром имају кључне делове четврти Бани За'ид, што је први пут од краја 2012. године да се владине снаге тамо распоређене у већем броју. Ако сиријске снаге заузму и четврт Бани За'ид, моћи ће покренути напад на релативно нетакнуту четврт Дахрет 'Абдруббах у северном делу главног града покрајине.

 Без иједне линије снабдевања, исламисти у источном Алепу ће бити присиљени на пробој или молити за споразум о напуштању града, сличан ономе каквог су успели склопити у Хомсу 2014.

 У зиму 2014. године су милитанти Ал-Нусра Фронта били потпуно опкољен у четврти Стари Хомс, где су били потпуно окружени 18. тенковском дивизијом сиријске војске и бораца Републиканске гарде. 

 Договором се омогућило да влада преузме пуну контролу над четврти, а милитанти из Хомса су аутобусима пребачени у подручја под надзором терориста у северној Сирији. Овај сценарио би се врло лако могао остварити у источном Алепу. Наиме, тамо се, према неким проценама, налази око 7 000 милитаната, а борба за сваку рушевну згради би значила велике губитке за сиријску војску, али и опасност по цивиле. --------------

 Терористичке групе у Алепу на ивици потпуног колапса 
Командант 16. дивизије такозване "Слободне сиријске војске" и његов помоћник су дали оставку из "здравствених разлога". 

Наиме, реч је о главној милитантној групи која се против владиних снага бори у четврти Бани За'ид и раније у Кхалдиии, одакле је протерана. Све заповести, ставови и планови бившег команданта пре његове оставке се морају поништити. Милитанти су на опрезу и чекају даљње заповести.

 Високи команданти такозване "Слободне сиријске војске" су највероватније напустили своје положаје након што су претрпели тешке поразе у Лаирамоуну и Кхалдиии, а недостаје им опреме и бораца. Но, напросто није било могуће зауставити напредак елитне 4. механизоване дивизије сиријске војске и командант је, заједно са својим помоћницима, највероватније побегао у Турску. 

 Нова командна структура, као и судбина бригаде и њених јединица још увек су непознати. Врло је вероватно да доћи до потпуног распуштања бригаде, а борци ће или прећи другим наоружаним фракцијама или побегну у Турску. У сваком случају, сиријска војска може даље напредовати у Лаирамоуну и Бани За'иду и убрзано радити на ослобађању опкољених четврти Алеппа. ----------------

 УН и Француска: "Ово је недопустиво и чини се ратни злочин као у Сарајеву!" 
------------- Уместо договора о евакуацији милитаната, као у Хомсу, иако након стравичног клања 12-годишњег дечака прошле недеље највећи део њих није заслужило никакву "хуманитарну евакуацију", Уједињене нације позивају на хуманитарни прекид ватре од 48 сати у источном Алепу.

 "На подручју сиријског града Алеппа мора бити успостављено хуманитарно примирје", рекао је помоћник генералног секретара за хуманитарна питања, Степхен О'Бриен, те нагласио да у 48 сати Уједињеним народима треба бити омогућено да сигурно испоруче хуманитарну помоћ у град, као што су чинили сваке недеље до почетка жестоких сукоба у граду.

 Степхен О'Бриен је истакао да међународна заједница не сме допустити да подручје источног Алеппа постане у потпуности опкољено подручје. Стални представник Француске при Уједињеним народима, Францоис Делаттре, упоредио је оно што се догађа у Алепу са ситуацијом у Сарајеву за време рата у Босни. "Савет безбедности Уједињених народа не може допустити да се тамо догоде ратни злочини, а оно што се догађа у Алепу је ратни злочин", рекао је Францоис Делаттре.

 Делаттре позвао на хитну успоставу хуманитарног примирја у Алепу и Источној Гоут, те нагласио недопустивост одгађање доношења одлуке о "хуманитарном прекиду непријатељстава".

 Срамотну поређење Алеппа сталног представника Француске, који кољаче група Харакат Ноур ал-Дин ал-Зенки, Ахрар Ал-Схам и Јаисх Ал-Ислам и других 50 исламистичких група, које окупљене у коалицију Фатах Халаб имају источни део Алеппа, упоређује са Сарајевом је непотребно коментирати.

 Из његове изјаве се јасно види да Француска ову монструозну коалицију још увек сматра борцима "умерене опозиције", а кад је већ тако, било би најбоље да Делаттре у Уједињеним народима договори њихову евакуацију и пребаци их на територију Француске, свима уручи политички азил, касније држављанство и тако се побрине за њихову судбину. 

 Цивили би, након одласка терориста из источног Алеппа, вероватно поступили као и њихови сународници у Хомсу и остали у ономе што је остало од њихових домова и покушали да живе нормално, колико је то могуће. Британски дипломата Степхен О'Бриен, који врши дужност помоћника главног секретара Уједињених народа за хуманитарна питања, с правом је затражио могућност испоруке хуманитарне помоћи цивилима, али диктирати циљеве војних операција сиријском Главном штабу, те тражити "да се исток Алеппа не затвори у окружење" , вероватно није његов посао. Но, како О'Бриен долази из Велике Британије, а Делаттре из Француске, што друго од њих очекивати? -------------------

- Сиријске снаге успешне у чишћењу источне Хаме -
------------- Осим успешних операција у Алепу, сиријска војска је вратила контролу над стратешким нафтоводом у Ал-Бадији. Сиријске снаге су се наставиле кретати према истоку у пустињском подручју Ал-Саламииах, те преузеле контролу над стратешким местима дуж нафтовода који је био под контролом терориста "Исламске државе". 

 У последњих неколико дана се источно од града Ал-Саламииах воде жестоке борбе између сиријских снага и ИСИЛ-а. Локални извори наводе да су сиријска војска и њени савезници поразили ИСИЛ око Ал-Саламииах, а након тога су терористи напустили села Тал Ат-Тут, ал-Муфаккер, Акариб и Ал-Аина. 

 Извор је такође потврдио како ИСИЛ шаљу бомбаше самоубице из источног правца према Ал-Бадији, али је сиријска војска спријечила те покушаје и "неутрализирала" четири аутомобила на путу која води до стратешких тачака гасовода кроз села Ал-Муфаккер и Акареб, где су се терористи покушали прегрупирати након што су игубили битку за Палмира. Сматра се да је овај троугао, укључујући и западни део покрајине Ракк и источни део Ал-Саламииах, уз административну границу подручја Ал-Табка, сектор где се тренутно воде најопасније борбе. 

 Наиме, борбе између сиријске војнике и терориста за ослобођење стратешких места дуж нафтовода отварају изнова пут према граду Ал-Табка, где су концентрисане јаке снаге терориста "Исламске државе". Али то вероватно неће бити кључни смјер напада, барем за сада, обзиром да се јаке борбе воде у граду Алепу и Источној Готи, али и Дараии, јужно од Дамаска, те другим местима, стога је тешко очекивати отварање неколико већих фронтова истовремено. -------------
Подручје Алеппа у којем напредују сиријске снаге


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου