Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Тигрови у потпуности затворили обруч око исламиста у Алепу!

19. јул 2016. Борбени Ефективи Текст: Слободан Ђукић
 Непријатељ се осипа и предаје! Елитне јединице САА, (бригада Тигрови, уз подршку тенковског батаљона 4.механизоване дивизије опремљене тенковима Т-90, вођене од стране руских експерата за урбани рат), у протеклих неколико дана су наставила своја офанзивна дејства дуж комуникације Кастело, а све у циљу њеног потпуног заузимања.  Ова комуникација је витална артерија која повезује џихадистичке снаге које се налазе унутар Алепа, са њеним јединицама око града. Њеним пресецањем, непријатељске снаге у граду биле би доведене у веома тешку, готово нерешиву ситуацију, а коначан крај стратегијске битке за Алепо би постао веома известан.

С тим у виду, велике групе исламиста које су предводили највиши њени команданти (да се додатно подигне пољуљани морал бораца) извршиле су низ напада на предње делове Тигар бригаде које су надирале на југ. 

Главни циљ ових напада је био покушај деблокаде дела трасе који је изгубљен пре неколико дана. На неколико места дошло је до блиских, сусретних бојева.

 У нападу је према различитим проценама учествовало више од 1,200 екстремиста, подржаних са 3 тенка, до 10 оклопних борбених транспортера, а подршку им је давао велики број минобацача у разним калибрима. Напад је ишао у 2 одвојена правца, а његова централна тачка је било насеље Мелех. 

Ове снаге су захваљујући премоћи у ж/с на основним правцима напада, успеле да потисну истурене делове САА и да заузму пар утврђених објеката. Међутим, испоставило се да је ово тактичко повлачење дела сиријских снага изведено са основним циљем намамљивања исламиста на брисани простор, док не дође подршка авијације и реактивне артиљерије. 

Чим су прве бомбе и ракете почеле да падају на њихове главе, Тигар бригада је извршила енергичан против-удар по овој групацији, успела брзо да поврати све изгубљене позиције те да заузме доминантан топографски објекат Тел-Кастело са којег су остварили значајну контролу дуж целе трасе. 

У овим борбама исламисти су изгубили најмање 2 тенка, а губици у ж/с се мере у десетинама погинулих. У овом моменту растојање између Тигар бригаде која надире са севера, од осталих сиријских снага које су поселе насељено место Лерамум, износи мање од 2км. 

Пошто су остварили доминацију заузимањем коте Тел-Кастело, исламисти ће тешко успети да исконтролишу тај појас. Они су увидевши велику опасност од затварања овог „коридора“, на снаге у Ларамуну и Кафр-Хамри извеле серију напада, међутим без икаквих резултата. 

Међу исламистима које се налазе у Алепу, већ је почео да се осећа хронични недостатак муниције. Централно командовање је у протеклих неколико недеља потпуно десетековано.

 Смелим и лукавим нападима сиријских снага, којима очигледно руководе руски експерти, у исламистичке јединице се увукла велика неизвесност и страх. 

Превладава осећај потпуне беспомоћности. Неке јединице су што у борбама, што појачаним дезертерством, практично избачене из борбе (бригаде Ел Џаиш Муџахедин и Револуционари Шама). Као што сам рекао, дезертерство све више узима маха. Исламисти покушавају да се преобуку у цивилне одежде и извуку из града. 

Све ово наговештава потпуни слом исламистичких снага у Алепу и коначни крај ове "битке свих битака".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου