Република Српска

Република Српска

Wednesday, July 13, 2016

Русија тестирала шински лансер

12. јул 2016. Руска реч
 Такозвани „шински лансери” су посебни уређаји који могу да убрзају предмете до супер великих брзина, користећи снагу електричне енергије и магнетног поља.  У Шатурској филијали Уједињеног института за високе температуре РАН спроведена су испитивања такозваног „шинског лансера” – електромагнетног уређаја за убрзавање који може материју да убрза до прве космичке брзине и да користан терет избаци у орбиту.

 „Достизање великих брзина повезано је с великим тешкоћама. Наш циљ је да добијемо системе са великим притиском и да помоћу њих истражимо универзум.

 Други циљ је заштита од космичких тела велике брзине, која за нас представљају претњу, укључујући космички отпад, комете и друго. Наредни циљ је подизање сателита у орбиту Земље”, изјавио је Владимир Фортов, председник Руске академије наука, а преноси „Взгляд”. 

 Такозвани „шински лансери” су посебни уређаји који могу да убрзају предмете до супер великих брзина, користећи снагу електричне енергије и магнетног поља. Лоренцова сила која се ту појављује даје брину која превазилази брзину пројектила ватреног оружја. 

 Овакви уређаји су данас основа за стварање нових система наоружања и средстава за извођење терета у орбиту. 

На пример, Америка озбиљно ради на стварању шинског лансера од средине 2000-их, када су се појавили први прототипи ових система који ће бити постављени на разараче нове генерације. На изради „космичких” и војних шинских лансера раде и руски научници.

No comments:

Post a Comment