Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016

Битка за Алеп , велики пораз целе америчке блискоисточне политике

31.07.2016
. СВАКОГ ДАНА СЕ ПРЕДАЈУ ДЕСЕТИНЕ ТЕРОРИСТА, СЛЕДИ ЧИШЋЕЊЕ ЕКОНОМСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ СИРИЈЕ

 Прва се предала група бојовника коалиције Џејш ал-Фатах.
Учинила је то између тек ослобођеног Бани-Зејда и Старог града. Искористила је тек отворени коридор за прелазак у западни део Алепа који од почетка рата под контролом Дамаска Један од оних који су положили оружје рекао је сиријској државној телевизији (видео): „Код нас је било много странаца, посебно из Турске.То су људи Ердогановог режима који су пљачкали град, а нас држали под контролом“ Важну улогу у победама владиних снага протеклих дана одиграла је Јерусалимска бригада у којој су добровољци Палестинци-сунити.

 Њихов налет је омогућио владиним снагама да код Палестинске џамије потуку велику формацију џихадиста из протурске формације Нуредин аз-Зинки (погинуо је и њен комндир Абу Абдо Шарух

Опкољени у Алепу неће моћи да изведу оно што су припадници Исламске државе успели из опкољеног Манбиџа кад су - у изненадном нападу - повратили контролу над шест околних насеља и нанели велики пораз „Сиријским демократским снагама“ којима свакодневно помаже америчка авијација. 

Ово је такође шамар за Американце јер су снаге за напад на Манбиџ спремали дуже од два месеца Вашингтон и Пентагон су на великим мукама јер победа сиријске армије у бици за Алеп – а то је најважнија битка у сиријском рату – враћа Башара Асада као кључну фигуру у свим преговорима о будућности Сирије

 СИРИЈСКОЈ армији су се у Алепу већ предале десетине припадника терористичких и побуњеничких групација. Предаја је уследила након што су владине снаге преузеле контролу над три важна дела „економске престонице“ Сирије, а њен председник Башар Асад објавио амнестију за све који положе оружје.

 Прва се предала група бојовника коалиције Џејш ал-Фатах. Учинила је то између тек ослобођеног Бани-Зејда и Старог града. Искористила је тек отворени коридор за прелазак у западни део Алепа који од почетка рата под контролом Дамаска. Један од оних који су положили оружје рекао је сиријској државној телевизији (видео): „Код нас је било много странаца, посебно из Турске.

 То су људи Ердогановог режима који су пљачкали град, а нас држали под контролом“. Већина оних који се предају крију лица од камера да не би угрозили своје породице. Прва масовнија предаја догодила се пре четири дана. Тада је капитулирао и предао се добар део „Слободне сиријске армије“ коју су створили и финансирали Американци.

 Иранска агенција Alalarm објавила је из Алепа да су терористи у источном делу града потпуно опкољени и да су тога свесни. Сиријски „министар за народно помирење“ – Али Хајдар – изјавио је да је међу опкољеним бандитима дошло до раскола јер једни желе да искористе прилику за амнестију, а други су за „рат до последњег“. Према његовим речима, између сиријских власти и опкољених још нема директних преговора.

 Руско Министарство одбране је јуче објавило да се дан раније предало 69 бојовника. Сиријске власти су за оне који се предају и цивиле који беже из источног Алепа већ отвориле шест прихватних центара. 

 Чим источне квартове, у којима још живи око 200.000 цивила, напусти већина њихових становника – сиријска армија ће започети лов на преостале терористе. То ће бити велики ударац за Американце кој никако нису рачунали са губитком Алепа, највећег индустријског центра Сирије. Додуше, ни Русија – без чије авијације ослобађање Алепа не би било могуће – ни Дамаск, немају намеру да Американцима „соле ране“.

 Зато ће за два-три дана бити отворен и коридор којим ће моћи да Алеп напусте они побуњеници који не желе да се предају. То значи да ће моћи и да са собом изнесу „лично наоружање“. Овај коридор ће бити посебно опремљен јер сиријска армија с разлогом подозрева да ће неке „брадоње“ које се наводно предају бити терористе-самоубице. 

 Све ово значи да се битка за Алеп примакла крају. Важну улогу у победама владиних снага протеклих дана одиграла је Јерусалимска бригада у којој су добровољци Палестинци-сунити. Њихов налет је омогућио владиним снагама да код Палестинске џамије потуку велику формацију џихадиста из протурске формације Нуредин аз-Зинки (погинуо је и њен комндир Абу Абдо Шарух. Ову формацију су подржавали и Американци.

 Сада Асадова армија усмерава свој удар према насељу Кафр Хамра чије ослобађање ће јој отворити пут према долини Анадан иза које су само граница са Турском, Курди и сиријска провинција Идлиб. 

 У сваком случају, опкољени у Алепу неће моћи да изведу оно што су припадници Исламске државе успели из опкољеног Манбиџа кад су у изненадном нападу повратили контролу над шест околних насеља и нанели велики пораз „Сиријским демократским снагама“ којима свакодневно помаже америчка авијација.

 Ово је такође шамар за Американце јер су снаге за напад на Манбиџ спремали дуже од два месеца. Вашингтон и Пентагон су на великим мукама јер победа сиријске армије у бици за Алеп – а то је најважнија битка у сиријском рату – враћа Башара Асада као кључну фигуру у свим преговорима о будућности Сирије.

 Пораз побуњеника и терориста у Алепу поставиће крст на америчку политику и у Сирији и у региону. А администрација Барака Обаме је у ту политику уложила шест година и огроман новац. Биће то, наравно, удар и по председничким амбицијама Хилари Клинтон.

 Поготово што Асадова армија почиње и коначно чишћење Источне Гуте, која је свих протеклих година била једно од највећих упоришта терористичких групација. Треба очекивати да ће Американци наредних дана – да би спречили пораз својих у Алепу – почети да трубе о „хуманитарној катастрофи“ која се мора зауставити.

 Међутим, није случајно што је у Сирију стигао руски извиђачко-шпијунски авион ТУ-214Р који ће обезбеђивати радиотехнички и оптичко-електронски мониторинг практично целе територије Сирије. 

И бити на страни владиних снага.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου