Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Руски далеколетни бомбардери и стратешки ракетоносци први пут тукли објекте ИД у Сирији

18.11.2015
. ШОЈГУ: УДВОСТРУЧИЛИ СМО ДНЕВНИ БРОЈ УДАРА
Прво су (од 5:00-5:30) бомбардери Ту-22мЗ тукли положаје и базе ИД у провинцијама Рака и Дејр-ез-Зор, а да су потом (од 9:00-9:40) стратешки ракетоносци Ту-160 и Ту-95мс лансирали 34 крстареће ракете по циљевима у провинцијама Идлиб и Алепо

  РУСКЕ оружане снаге су до данас против Исламске државе у Сирији користиле крстареће ракете само једном – када су их из Каспијског мора лансирали њени мали ракетни бродови. Данас се то догодило – други пут, али у главној улози није била њена Каспијска флотила већ – далеколетни бомбардери, односно стратешки ракетоносци Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3. 

Министарство одбране РФ је саопштило да су удари трајали од 5:00 до 5:30 и од 9:00 до 9:40 – у складу са наредбом Врховног главнокомадујућег Владимира Путина. Уз прецизирање: да су прво бомбардери Ту-22мЗ тукли положаје и базе ИД у провинцијама Рака и Дејр-ез-Зор, а да су потом (од 9:00-9:40) стратешки ракетоносци Ту-160 и Ту-95мс лансирали 34 крстареће ракете по циљевима у провинцијама Идлиб и Алепо. Број бачених авио- бомбе није прецизиран.

 Тако је данашњи дан постао заиста историјски за руске Оружане снаге: стратешки бомбардери Ту-160 и Ту-95МС, који никада пре нису учествовали у борбеним дејствима, имали су ватрено крштење на небу изнад Сирије.

 Руски министар одбране, Сергеј Шојгу, реферисао је шефу државе да је број авио-налета на утврђене позиције, базе и складишта муниције исламста удвостручен и да се сада наносе моћнји удари и у дубини сиријске територије. 

 Шојгу је подвукао да се удари наносе искључиво по брижљиво идентификованим циљевима: „За данас смо планирали 127 борбених летова и ударе по 206 циљева, а веч смо извели 82 налета и уништили 140 војна објекта које користе исламистичке бандитске формације“. 

 Путин саслушао је и рапорт и начелника Генералштаба ОС Русије Валерија Герасимова, као и команданата видова и родова војске о току операције. О новим нападима руских ВКС благовремено су обавештене команде Ратног ваздухопловства САД и других земаља-чланица коалиције, саопштио је начелник Генералштаба Валериј Герасимов. Герасимов је известио Путина да је у уторак у оквиру првог концентрисаног ваздушног напада са 34 крстареће ракете великог домета уништено 14 важних објеката терориста. 

То су командна места одакле се управља терористичким формацијама и координира њиховим дејствима у провинцијама Идлиб и Алепо. Осим тога, уништена су складишта муниције и других материјалних средстава на северозападу Сирије у заштићеним скровиштима, кампови за обуку терориста, укључујући самоубице. Захваљујући нападима ВКС РФ на положаје ИД значајно су смањене могућности бојовника да илегално извозе енергенте, истакао је Герасимов.

 По његовим речима, ВКС Русије уништиле су делове инфраструктуре, укључујући две колоне цистерни са горивом. Герасимов је такође истакао успехе сиријске армије, која је први пут у последње четири године успела да ослободи од терориста 80 насељених места. Командант Стратешке авијације Анатолиј Жихарев реферисао је да су се авиони Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3 током борбених летова налазили у ваздуху више од осам сати. 

 По његовим речима, Ту-160 и Ту-95МС су после извршења задатака већ слетели на своје аеродроме, тренутно се ради на одржавању и припреми тих авиона за наредне летове. Појачана ескадрила стратешких бомбардера Ту-22М3 полетела је из Моздока и у року од 24 сата извела је два групна ваздушна напада на објекте ИД у источном делу Сирије. Стратешка авијација је способна да изврши све постављене задатке везане за борбу против терориста ИД у Сирији, изјавио је Жихарев.

 „Морално-психолошко стање, професионална обука летачког и техничког особља, стање авио-технике, залихе убојних авио-средстава и авио-горива омогућавају извршавање свих задатака које постави команда Стратешке авијације у оквиру ваздушне операције, прецизно и у предвиђеном року“ — казао је он. Министарство одбране РФ је направило видео сведочанство о новој операцији. Снимци показују да су руски бомбардери на задатак полетели ноћу.

 Путин је – одмах пошто је директор ФСБ Александар Бортњиков саопштио да је руски А-321 оборен подметнутом бомбом изнад Синаја – затражио да ваздушни удари по исламистима у Сирији буду појачани. Авијација ВКС Русије је за 48 дана од почетка операције у Сирији извела 2.289 борбених летова и у оквиру њих 4.111 ракетно-бомбашких напада на инфраструктурне објекте, концентрисано људство и војну технику терориста.
 Уништена су 562 командна места, 64 кампа за обуку терориста, 54 фабрике за производњу оружја и муниције и других објеката.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου