Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Из Храма нестале десетине хиљада евра!


Шта се крије иза несвакидашње смене комплетног свештенства Цркве и Храма Светог Саве у Београду: Видео-надзор био постављен у близини касе иу канцеларијама. Незадовољство клирика због колективне кривице  

 СМЕНИ готово комплетног свештенства Цркве и Храма Светог Саве на Врачару претходила је вишедневна црквена истрага, због сумње да су поједини свештеници илегално присвајали црквени новац и тако проневерили више десетина хиљада евра, сазнају "Новости".

 Истрагу и смену свештенства наложио је лично патријарх Иринеј, који је претходно упознат са сумњом да постоје неправилности у руковођењу финансијама Цркве Светог Саве. Поглавар СПЦ, као надлежни архијереј парохијама у Београду, наредио је да се свештеници саслушају и провере црквене књиге. Према сазнањима "Новости", у намери да докажу злоупотребе појединих пароха у малој Цркви Светог Саве, Храму и канцеларијама у Парохијском дому инсталиран је и видео-надзор. 

По шест камера било је инсталирано у две цркве. Камере су постављене у близини црквене касе, али и икона на које верници остављају новац. Ангажовани су и људи који су дежурали у оба храма, посебно у време затварања цркве, како би надзирали начин на који се поступа са прикуљеним новцем. 

 После увида у документацију и узимања изјава, сви јереји, ђакони, па и црквењаци, кажњени су премештајем у парохије у околини Београда. Осморица свештеника добили су нове адресе у Рипњу, Гроцкој, Врчину ... На њихова места, одлуком патријарха, доведени су махом млађи клирици из других парохија. 

 Патријаршија СПЦ јуче се, као и претходних дана, није оглашавала о овом случају. Постојање ове афере, међутим, "Новостима" је потврђена незванично. 

 - У финанасија Храма Светог Саве на Врачару уочене су су неправилности које су морале да буду истражене - незванично је речено нашем листу у београдској Патријаршији. - Патријарх Иринеј решен је да истражи све случајеве неправилног располагања црквеним новцем, посебно у архиепископији којом лично руководи. 

Није искључено да ће се цео случај наћи и пред правосудним органима. Размештени свештеници, од којих су поједини на Врачару провели и више од десет година, прихватили су патријархову одлуку, иако су веома незадовољни епилогом овог случаја. Према сазнањима "Новости" они су огорчени што Иринеј није истрагу спровео до краја и обелоданио ко су прави кривци за проневеру црквених пара. Већина, зато, сматра да страда - без кривице. 

 - Преместен смо у друге парохије, иако није до краја јасно ко је одговоран за финансијске злоупотребе, ако их је било - рекао је за "Новости" је један од свештеника који је удаљен са Врачара. - Колективно смо оптужени да смо узимали црквени новац, што ничим није доказано. 

Последњих недеља били смо били под непрекидном присмотром људи који су имали одобрење Патријаршије да прате како се износи новац из цркве. Саговорник "Новости" истиче да начин на који су кажњени врачарски клирици није достојан Цркве, јер поступак није вођен према правилима и уз уважавање резултата рада појединих свештеника. 

 ВЛАДИКА ЋУТИ 
Нова постава свештеника Храма и Цркве Светог Саве служиће под будним оком патријарховог помоћника викарног епископа топличког Арсенија. Он, међутим, јуче није желео да коментарише аферу која је последњих дана потреса СПЦ. 

- О тој теми заиста не могу да говорим - кратко је за "Новости" рекао владика Арсеније, који је као патријархов викар задужен за управу над храмовима и парохијама Архиепископије београдско-карловачке. 

ПАНИЋ И ДАЉЕ СТАРЕШИНА
 Размештаја у другу парохију, по одлуци патријарха, поштеђен је једино старешина Храма Светог Саве протојереј-ставрофор Радивоје Панић. Он је већ дуже време на рехабилитацији у Бањи Ковиљачи, где се опоравља од последица тешке саобраћајне несреће у којој је страдало троје чланова његове породице.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου