Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Русија од 1. јануара уводи прехрамбени ембарго против Украјине - ЕУ јој неће надокнадити штету

19.11.2015.
ЈАЦЕЊУК: МОСКВА ПОСТУПА ПРОТИВПРАВНО, ИЗГУБИЋЕМО НАЈМАЊЕ 600 МИЛИОНА ЕВРА

 Порошенко 16. септембра потписао указ о ступању на снагу санкција против руских 388 физичких и 105 правних лица - 29 банака, више 20 авио компанија, неколико војних предузећа и највећих руских произвођача антивирусних софтвера

Уз одговор на санкције Кијева, Москва истовремено одговара на улазак Украјине (од Нове године) у зону слободне трговине са ЕУ. Лишиће Украјину права на бесцаринску трговину са Русијом (за многе производе), односно прећи са њом на плаћање царина какве плаћају друге земље Председник Украјинског аналитичког центра, економиста Александар ОХРИМЕНКО: Руски прехрамбени ембарго ће најболније „ударити“ по нашој млечној и кондиторској индустрији и потпуно ће уништити машиноградњу ---------

 ВЛАДА Русије донела је одлуку да од 1. јануара уведе прехрамбени ембарго против Украјине, изјавио је министар економског развоја Русије Алексеј Уљукајев, наводи информативна агенција ТАСС.

 „Пошто се Украјина придружила санкцијама против Русије - економским и финансијским, донели смо одлуку о увођењу... заштитних мера у виду прехрамбеног ембарга. Oдлука не ступа на снагу одмах, већ од 1. јануара“ - казао је он. „Врло је вероватно да ћемо морати једнострано да штитимо своје тржиште од неконтролисаног уласка роба с царинске територије Украјине, робе из трећих земаља, пре свега из земаља ЕУ“ - нагласио је министар.

 Москва, као што се види, истовремено одговара на улазак Украјине (од Нове године) у зону слободне трговине са ЕУ. А то неће бити ембарго, већ лишавање Кијева права на бесцаринску трговину са Русијом (за многе производе), односно прелазак на плаћање царина какве плаћају друге земље. 

 Помоћник шефа Россељхознадзора (Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије) Алексеј Алексејенко изјавио је да Руси не треба да се плаше несташице намирница због увођења прехрамбеног ембарга против Украјине. Украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је да је Уркајина проценила да ће њени губици од прехрамбеног ембарга Русије износити 600 милиона долара . 

Он је ембарго Русије назвао „противправним“ и додао да је то „још једна манифестација економске агресије против Украјине“. Арсениј Јацењук Он при том није рекао да су мере Русије против Украјине одговор на потезе Украјине, која се придружила западним санкцијама против Русије. Председник Украјине Петар Порошенко је 16. септембра 2015. године потписао указ о ступању на снагу списка санкција против 388 физичких и 105 правних лица, који је раније саставио Савет за националну безбедност и одбрану Украјине.

 Економске санкције се односе на 29 руских банака, више 20 руских авио компанија, неколико војних предузећа, као и највећих руских произвођача антивирусних софтвера. Руски прехрамбени ембарго ће најболније „ударити“ по украјинској млечној индустрији кондиторској индустрији и потпуно ће уништити машиноградњу, сматра председник Украјинског аналитичког центра, економиста Александар Охрименко

. Такође, Европска унија је саопштила да неће надокнадити Украјини штету због губитка руског тржишта после увођења зоне слободне трговине између Украјине и ЕУ од 1. јануара 2016. године. То је изјавио европски комесар за суседску политику и проширење Јохан Хан у интервјуу украјинском сајту „Европска правда“. „Ми смо били и јесмо против било којих потеза који отежавају трговину.

 Али, ми смо већ дали много новца да се украјински бизнис прилагоди новим извозним могућностима и новим условима на тржишту“ - истакао је он. „Говорићу отворено, још када смо договорили увођење зоне слободне трговине, није била тајна да после њеног увођења Русија може да предузме узвратне мере, свиђало се то нама или не“ - нагласио је Хан и додао да је „било довољно времена да се (Украјина) припреми за то“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου