Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Bonus softver - Client for Google translateU savremenim uslovima konstantno se susrećemo sa potrebom da prevedemo neki tekst sa engleskog (ili nekog drugog jezika) na srpski!

Iako svi već znamo za Google translate sigurno vas često mrzi da otvarate tu stranicu, kopirate tekst i čekate prevod. Upravo zbog ovakvih zamerki ja vam preporučujem program Client for Google translate, koji vam donosi Google translate na vaš računar.

Ovaj program radi tako što ga instalirate na svoj kompjuter i kada ga upalite njegova ikonica vam stoji u taskbar-u! Za njegov rad biće vam potrebna internet konekcija.

Prednost ovog programa je u tome što ne zahteva da kopirate tekst i ubacujete ga u program, dovoljno je samo da selektujete deo teksta na engleskom (ili nekom drugom) jeziku na bilo kojoj stranici na internetu ili u nekom dokumentu na kompjuteru i pored tog označenog teksta će vam se pojaviti sličica Google translate.

Klikom na nju ceo označeni tekst će vam biti preveden na licu mesta (u malom oblačiću). Obezbeđuje brz prevod teksta u velikom broju aplikacija kao sto su Outlook, MS Word, Internet Explorer, Firefox i sl. Takođe ga možete koristiti i kao klasičan program za prevodjenje teksta ili reči sa raznih jezika! Ima i podršku za Wikipedia članke, Učenje stranih reči i sl.

Program mozete skinuti na http://interfejs.tv/prilog.php#DL

ZADUŽENOST SRPSKE - NAЈNIŽA U REGIONU

Ukupni javni dug Republike Srpske na kraju 2010. godine iznosio je skoro 3,5 milijarde KM i čini 43,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP),

što je, prema kriterijumima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke svrstava u kategoriju nisko zaduženih zemalja, rekla je pomoćnik ministra finansija RS Radmila Mihić.

Mihićeva je za "Glas Srpske" istakla da RS ispunjava i kriterijum iz Mastrihtskog ugovora, kojim je predviđena gornja granica ukupnog duga u visini od 60 odsto BDP-a.
Ona je precizirala da je spoljni dug RS na kraju prošle godine iznosio 2,19 milijardi maraka, dok je unutrašnji bio 1,34 milijarde, što znači da ukupan dug iznosi oko 43,1 odsto BDP-a.
Prema njenim riječima, na kraju 2010. godine unutrašnji dug ostao je na nivou na kojem je bio u devet mjeseci, dok je spoljni povećan za oko 144 miliona maraka.
Ona je naglasila da je dug RS održiv, te da se servisiranje, kako unutrašnjeg tako i spoljašnjeg duga obavlja uredno. "Za servisiranje unutrašnjeg duga ove godine planirano je 93 miliona, a ino-duga 115 miliona maraka", dodala je Mihićeva.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže za "Glas Srpske" da trenutno zaduženje RS nije veliko i da Srpska još uvijek spada u najmanje zadužene zemlje u regionu, ali da ipak treba obratiti pažnju za šta se i kada zadužuje.
"To je relativno najniži iznos zaduženosti u okruženju, tako da dug još nije zabrinjavajući, ali ono o čemu treba voditi računa je zbog čega je dug porastao. Ako je posuđeni novac uložen u proizvodne svrhe i nove programe, to je dobro, ali ako je otišao u potrošnju, naravno da će biti problema prilikom otplate duga. Ipak, trenutno stanje duga nije zabrinjavajuće i smatram da još ima prostora za zaduživanje, ali je poželjno da taj novac ide u proizvodne svrhe", istakao je Vukmirica.
On je naglasio da od zemalja u okruženju najveći javni dug ima Hrvatska, zatim Crna Gora, Makedonija i Srbija.
Prema njegovom mišljenju, u RS ne bi trebalo da bude problema u servisiranju duga, ali da treba biti oprezan s obzirom da nema nekog značajnog oporavka u oblasti proizvodnje

Incident u srednjoj školi u Skoplju


Profesor i petoro učenika srednje škole u Skoplju su povređeni kada ih je napala veća grupa maskiranih osoba, naoružanih šipkama i noževima.

Veća grupa maskiranih mladih ljudi, naoružanih metalnim šipkama i noževima, upala je u srednju hemijsku školu "Marija Kiri Sklodovska" i napala učenike i povredila jednog profesora.


Profesor fizičkog vaspitanja je najteže povređen i operisan, dok je petoro učenika pušteno na kućno lečenje.

Prema informacijama direktora škole, policija je intervenisala i privela dvoje napadača.

Kako se saznaje, reč je o stanovnicima skopskog sela Orlanci koji su došli da se obračunaju sa nekim od učenika ove srednje škole.

Požar u kragujevačkoj TV IN

VIDEO
Prostorije kragujevačke Televizije "IN" potpuno su izgorele, u požaru koji je izbio nešto posle 18 časova. Nema povređenih. Pričinjena velika materijalna šteta.

U kragujevačkom naselju Bresnica, u požaru koji je izbio danas nešto posle 18 časova potpuno su izgorele prostorije Televizije IN. Nema povređenih, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Snimci požara

Vatra je najpre zahvatila krov zgrade i ubrzo se proširila na niže spratove. U plamenu je potpuno izgoreo televizijski studio površine stotinu kvadratnih metara, montažne jedinice i emisiona tehnika.

Prema nezvaničnim informacijama, do požara je došlo zbog kvara na elektroinstalacijama u televizijskom studiju.

Požar je lokalizovan posle deset minuta. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasnih ekipa, sprečene su teže posledice, s obzirim na to da se na istoj lokaciji nalazi i benzinska stanica.

U trenutku požara, u zgradi televizije nalazilo se oko desetak zaposlenih koji su na vreme napustili objekat.

Zgrada Televizije IN se nalazi u Ulici Ivana Cankara, u kragujevačkom naselju Bresnica.

U gašenju požara, brojnim vatrogasnim ekipama pomagali su radnici komunalnih preduzeća "Vodovod" i "Čistoća".

Roben ošamario Milera

VIDEO
Fudbaler Bajerna Holanđanin Arjen Roben napao je saigrača Tomasa Milera posle subotnjeg meča 20. kola Bundeslige protiv ekipe Verdera.

Bajern je gostima pobedio Verder 3:1, a Arjan Roben je po završetku meča zgrabio Milera za vrat, a onda ga rukom odgurnuo i udario po licu. Veći sukob sprečili su ostali igrači Bajerna.

Nemački mediji tvrde da je Miler u finišu utakmice gestikulacijom pokazao da je ljut na Robena, koji nije dozvolio nemačkom reprezentativcu da izvede slobodan udarac.

"Miler je pokazao nepoštovanje. Bolje bi bilo da je sa mnom pričao o tome, a ne da mi okolo maše rukama", izjavio je Roben, dok Miler nije želeo da komentariše ovaj incident.

Kapiten Filip Lam radi "mira u kući" najavio je razgovor sa vinovnicima incidenta, ali bi trebalo da povede računa kako će razgovarati sa Robenom jer je i on dobijao ćuške od holandskog fudbalera. Njihov obračun desio se na treningu krajem prošle sezone, a to su zabeležile i kamere.

Trener Bajerna Luj van Gal priznao je da nije video sukob dvojice igrača.

"Mislim da je dobro da igrači međusobno komuniciraju i pozivaju jedni druge na odgovornost. Naravno, to mora da bude učinjeno uz uzajamno poštovanje. U Holandiji je normalno da se igrači svađaju i kažu jedan drugom šta imaju. U Nemačkoj je drugačija kultura", naveo je Van Gal.

Arapski haos kroji sudbinu Kosmeta

Hiljade Tunišana dočekalo je povratak islamističkog lidera iz 20-godišnjeg izgnanstva 

Pošto je u Tunisu zbačen predsednik Ben Ali, ista sudbina, po svemu sudeći, čeka i egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

Arapski svet ovakve proteste i promene nije video decenijama, a posledice bi mogla da oseti i Srbija. Naime, samo pet zemalja Arapske lige je priznalo nezavisnost Kosova i Metohije, a radikalizacija političke situacije mogla bi da utiče na promenu tog stava.

Na Bliskom istoku verske vođe imaju ogroman uticaj na kreiranje politike. U trenutku kad je vlast uzdrmana, religija svakako postaje opijum za mase, pa se tako u Tunis već vratio islamski vođa Rašid Ganuči.

Radikalna islamizacija regiona imala bi posledice i po Srbiju. Gotovo je sigurno da bi drastična promena političke strukture u Tunisu i Egiptu proizvela i drastične političke odluke. Jedna od njih mogla bi da bude i priznanje Kosova i Metohije.

Srbija se već godinama trudi da održi prijateljske odnose sa zemljama Arapske lige, pa je od 22 članice te organizacije samo pet priznalo Kosmet - Saudijska Arabija, UAE, Katar, Jordan i Somalija. Među onima koji nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost ističe se upravo Egipat, sa kojim je Srbija u odličnim odnosima još od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Zato bi u ovom trenutku vlasti u Srbiji morale da se zapitaju kako da reaguju na pogoršanje stabilnosti na severu Afrike i da razmotre kako da ostanu u prijateljskim odnosima sa ovim državama ukoliko dođe do promene vlasti.

Tunis i Egipat nemaju samo veliki uticaj u Arapskoj ligi, već i u Afričkoj Uniji. Kada se zna podatak i da većina afričkih zemalja nije priznala Kosmet, promena odluke mogla bi da ima dalekosežne posledice. Naime, Kosovo i Metohiju su do sada priznale 74 članice Ujedinjenih nacija, sa još 18 iz Arapske lige i nekoliko iz Afrike, taj broj mogao bi da premaši polovinu zemalja od ukupnog broja članica UN. Srbija bi se onda našla u skoro bezizlaznoj situaciji, a pregovori Beograda i Prištine izgubili bi smisao.

U vodu bi pao i trenutno bolji položaj Beograda posle izveštaja Dika Martija o trgovini organima. Pitanje je i da li bi Srbija mogla da računa na pomoć Kine i Rusije u Savetu bezbednosti. Kini smo lupili šamar odlukom da (ne) prisustvujemo dodeli Nobelove nagrade kineskom disidentu. Sa druge strane, opšte je poznato da Rusija ni u jednoj rezoluciji o Srbiji nije koristila veto. Tako bismo u svetskoj organizaciji ostali bez podrške i prepušteni sami sebi. Naša "četiri stuba diplomatije" srušila bi se kao kula od karata.

Situacija se na severu Afrike još neko vreme sigurno neće smirivati. O tome govori i podatak da je Južni Sudan proglasio nezavisnost. Protesti pogađaju i jug saudijskog poluostrva, pa je u tradicionalno religioznom Jemenu došlo do sukoba demonstranata i policije.

I dok bi Arapi i Afrika mogli da u većem broju priznaju Kosovo i Metohiju, Evropa postaje obazrivija. U senci ekonomskih problema sa kojima ne može da se izbori EU se ne oglašava povodom nereda u Egiptu. Brigu je prepustila Americi koja je od podrške Mubaraku počela da podržava "mirnu tranziciju" vlasti.

Spora i uspavana Evropa je u poslednje vreme jedine znake života pokazala oko izveštaja Dika Martija o trgovini organima. "Stara dama" postala je obazrivija prema kosmetskim političarima. Kako dani prolaze, sve je više zvaničnika koji saopštavaju da su njihove zemlje godinama upoznate o tome šta se dešavalo na Kosmetu posle dolaska međunarodnih snaga.

Evropa, ali i Srbija, sada počinju da razmišljaju o drugog opciji. U rezoluciji Evropskog parlamenta koja je nedavno usvojena stoji preporuka da Beograd i Priština u predstojećim pregovorima ne bi trebalo da pominju pitanje statusa. Ipak, iz tog amandmana izbačen je termin "podela Kosova". Po svemu sudeći, EU ta opcija sada ne izgleda tako strano. Vlasti u Beogradu se ne oglašavaju, ali je primetno da sve manje koriste čuvenu frazu "teritorijalni suverenitet i integritet".

Ono čemu bi vlast u Srbiji trebalo da se nada je da neće doći do radikalne promene snaga na severu Afrike, jer bi to moglo drastično da utiče i na pitanje Kosmeta. Istovremeno, trebalo bi nastaviti diplomatski pritisak na evropske zemlje kako bi iz cele situacije mogao da se izvuče maksimum. Opsežna istraga o trgovini organima morala bi da pročisti političku scenu Prištine, ali i da ih vrati u realnost da niko ne može da dobije baš sve što želi.

Policija saslušala generala Acu Tomića zbog skrivanja Ratka Mladića

Aco Tomić

Policija je danas u saslušala Acu Tomića, bivšeg šefa vojne obaveštajne službe i penzionisanog generala zbog skrivanja najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića. Bivši šef KOS-a saslušan je u policijskoj stanici u Destpota Stefana po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, a u prisustvu njegovog zamenika.

Penzionisani general Tomić i bivši načelnik Generalštaba Nebojša Pavković bili su predmet istrage još 2006. godine pod sumnjom da su krili Mladića u dva vojna objekta u Srbiji. Ali istraga je stopirana po nalogu tadašnjeg ministra pravde Zorana Stoiljkovića (DSS), nakon javnih pretnji Tomića upućenih Vojislavu Koštunici.

- Tomić, Pavković i još 11 učesnika krili su haškog begunca od novembra 2000. u vojnom objektu „Stragari”, a zatim su organizovali njegovo prebacivanje februara 2002. godine u objekat „Krčmar”, koji se istovremeno zvao i „Cer” - navedeno je u zahtevu za sprovođenje istrage Drugog opštinskog tužilaštva u Beogradu iz 2006. godine.


Oni su, prema navodima tužilaštva, omogućili Mladiću da u „Krčmaru” bude do 1. juna 2002, a zatim organizovali njegovo prebacivanje u privatan stan.

Tomić je bio osumnjičen da je pukovnika Srboljuba Nikolića uputio da sa pukovnikom Dragomirom Krstovićem prebaci Mladića vojnim vozilom iz objekta „Stragari” u objekat „Krčmar”. U zahtevu za istragu se navodi da je Tomić naredio pukovniku Nikoliću da primi sada pokojnog Jovana Đoga, koji je bio optužen za skrivanje Mladića, i da se sa njim dogovori o detaljima daljeg skrivanja kada on napusti vojne objekte.

Mladić je prvo dovezen iz „Krčmara” u Gardijisku brigadu na Topčideru, a Đogu je bio obezbeđen automobil „jugo florida”, kojim je haškog begunca prebacio u jedan privatni stan u Beogradu. Tužilaštvo je navelo da je Đogo sa majorom Milošem Čekovićem prebacio Mladića u stan u Ulici Peđe Milosavljevića, broj 24, u vlasništvu Ratka Vučetića.

Osim Tomića još četiri bivša oficira sumnjiče se za pomaganje
Novembra prošle godine Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je spise predmeta generala Ace Tomića i još četiri bivša oficira osumnjičena za pomaganje u skrivanju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.
Posle promene Zakona o organizaciji i nadležnosti za procesuiranje krivičnih dela ratnih zločina poznatog kao “Zakon o jatacima”, krivično gonjenje pomagača učiniocima tih dela prešlo je u nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Imenovana nova vlada Egipta, 50.000 ljudi na ulicama

Hosni Mubarak prikazan kao Adolf Hitler
DEMONSTRANTI PRKOSE POLICIJSKOM ČASU
U pokušaju da povrati kontrolu, egipatski predsednik je naredio povratak policije na ulice i produžio je policijski čas. Demonstranti su, međutim, preko noći ostali okupljeni na ulicama u centru Kaira, a za ponedeljak su pozvali na generalni štrajk, zahtevajući povlačenje predsednika Mubaraka sa položaja, nakon 30 godina provedenih na vlasti.

15.20 Novinari "Al Džazire" pušteni na slobodu
Katarska TV mreža "Al Džazira" izvestila je da je šest novinara njenog engleskog servisa danas pušteno na slobodu, nekoliko sati pošto su privedeni u Kairu.
"Al Džazira" je informaciju o puštanju novinara objavila u kajronu na svom kanalu na arapskom jeziku, gde je navedeno da su snage bezbednosti novinarskoj ekipi zaplenile kameru, preneo je Rojters.

14:43 Postavljeni novi ministri unutrašnjih poslova i finansija
U Egiptu je danas imenovana nova vlada, u kojoj su postavljeni novi ministri unutrašnjih poslova i finansija, dok su ostali članovi kabineta ostali isti kao u onom koji je predsednik Hosni Mubarak raspustio u petak, izvestila je državna televizija.
Na ulice Kaira, sedmog dana protesta, izašlo je više od 50.000 demonstranata, koji pozivaju na generalni štrajk i građansku neposlušnost, a opoziciona koalicija je pozvala da sutra na ulice izadje milion ljudi.
Umesto ministra policije Habiba el-Adlija postavljen je general Mahmud Vagdi, bivši čelnik odeljenja za kriminalne istrage policije u Kairu i bivši direktor zatvora, preneo je Rojters. Ministra finansija Jusefa Butros-Galija, popularog medju stranim investitorima, zamenio je Samir Muhamed Radvan.
Arapska televizija "Al Arabija" javila je da je Butros-Gali odbio da udje u novu vladu.
Ministar odbrane Muhamed Jusein Tantavi zadržao je svoj resor i unapređen je u zamenika premijera, a šef diplomatije ostao je Ahmed Abu Geit.
Egipatski predsednik Hosni Mubarak je za novog šefa tajne službe imenovao generala Murada Movafija, bivšeg guvernera regiona Sinaj, pošto je dosadašnji direktor obaveštajne agencije Omar Sulejman u subotu položio zakletvu za potpredsednika vlade, izvestila je egipatska državna agencija Al-Ahram, a preneo AFP.

14:35 Državljani Makedonije traže evakuaciju iz Egipta
Državljani Makedonije, njih 34, zatražilo je od ambasade u Kairu evakuaciju zbog eskalacija nemiri u Egiptu. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju, u toku su dogovori sa ambasadom BiH, kako bi se makedonski i bosanski držvljani vratili zajedničkim čarter letom do Skoplja ili Sarajeva.
Kako se navodi u saopštenji MSP, među onima koji su zatražili pomoć nema turista, već su to ljudi koji duže vreme rade u Egiptu.
Nakon konsultacije sa diplomatskim predstavništvima zemalja EU biće odlučeno da li će Makedonska ambasada u Kairu privremeno biti zatvorena i da li će ambasador biti vraćen u Skoplje.

14:20 Al Džazira tvrdi da joj je pet novinara uhapšeno u Kairu
Satelitski kanal u Kataru Al DŽazira javio je da je pet novinara njihovog engleskog servisa zadržano u Egiptu u ponedeljak, dan nakon što je toj novinskoj mreži naloženo da prekine svoje aktivnosti u ovoj zemlji.
Al DŽazira je objavila vest o hapšenjima u Kairu na svom kanalu na arapskom jeziku. I danas su desetine hiljada ljudi izašle na ulice Egipta zahtevajući kraj 30-godišnje vladavine predsednika Hosnija Mubaraka, javio je Rojters.

14:00 Švedski turista uhapšen tokom protesta
Jedan švedski turista izjavio je da je bio uhapšen tokom protesta u Egiptu i da je četiri dana trpeo policijsku torturu pre nego što je pobegao kada su demostranti zapalili zgradu u kojoj je držan u Kairu, objavio je danas švedski tabloid “Ekspresen”.
“Umalo me nisu ubili. Jedina stvar što sam želeo bilo je da vidim svoju ženu i porodicu, pre nego što umrem”, izjavio je Aed Nijim (22). Nijim je bio na odmoru u Egiptu. On je prošlog utorka fotografisao džamiju Al Abasia u predgrađu Kaira kada su ga dvojica egipatskih policajaca u civilu privela u obližnju policijsku stanicu. Švedske vlasti potvrdile su danas da je Švedska ambasada u Kairu bila u kontaktu sa mladim Šveđaninom “koji je tvrdio da je bio u zatvoru”.

13.45: Asad: Nema šanse da kriza zahvati Damask
Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da ne postoji šansa da bi se politička previranja iz Tunisa i Egipta mogla proširiti i na Siriju, koja je proteklih pet decenija pod kontrolom njegove stranke BAAT.
U intervjuu za američki dnevnik "Vol strit žurnal" Asad navodi da je sirijska vladajuća hijerarhija "veoma blisko povezana sa uverenjima naroda" i da nema masovnog nezadovoljstva vladom te da nema potrebe za izmjenu politike.
"To je suštinsko pitanje. Kada postoji razlika između politike i vjerovanja i interesa ljudi onda će se stvoriti vakuum koji stvara nemire", rekao je Asad, dodajući da je prioritet stabilnost i postepeno otvaranje ekonomije.

12.00 - Omar Šarif: Vreme je za Mubarakov odlazak
Egipatska filmska legenda Omar Šarif pridružio se danas apelima za smenu predsednika Hosnija Mubaraka.
On je objasnio da Mubarak nije uspeo da poboljša životni standard svojih sunarodnika i da je 30 godina na vlasti dovoljno dug period.
U izjavi za radio Frans inter, 78-glumac je iz svog doma u Kairu kazao da je egipatski predsednik već trebalo da podnese ostavku. "Egipatski narod ga ne želi, a na vlasti je već 30 godina što je sasvim dovoljno", dodao je on, prenosi agencija Rojters. On je kazao da ga zabrinjava uticaj islamske opozicione grupacije Muslimanska braća koju su vlasti decenijama proganjale.
- Ne želim Muslimansku braću. Bili su u zamci, a sada počinju da izlaze u javnost. Imaju podršku 20 odsto stanovnišva i to me plaši - naveo je Šarif.

11:10 - EU: Poziv na miran prelazak ka demokratiji u Tunisu i Egiptu
Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije danas su u Briselu pozvali na miran prelazak ka demokratiji u Tunisu i Egiptu, a protiv dolaska na vlast
islamskih ekstremista. Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini je uoči sastanka ministara izrazio uverenje da će "Egipćani želeti da izaberu demokratiju i ljudska prava, a ne radikalizam i ekstremizam".
Na dnevnom redu redovnog mesečnog sastanka ministara spoljnih poslova
zemalja članica EU je, izme]u ostalog, situacija u Egiptu i Tunisu.
Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger rekao je da je ta zemlja zabrinuta zbog mogućeg dolaska ekstremista na vlast i dodao: "Mi to ne želimo".

10:21 - Al Džazira traži pomoć blogera
Panarapska satelitska televizija Al Džazira pozvala je Egipćane da joj pomognu u izveštavanju o protestima u toj severnoafričkoj zemlji, pošto su joj egipatske vlasti zabranile rad. Televizijska mreža, sa sedištem u Kataru, pozvala je građane Egipta da blogovima, izveštajima očevidaca i video-snimcima podrže njeno izveštavanje, dan pošto su vlasti zatvorile njenu kancelariju u Kairu i ukinule akreditacije njenim novinarima.
Egipatske vlasti su obrazložile takvu odluku jednostranim i prodemonstranstskim izveštavanjem Al Džazire o višednevnim antivladinim protestima, koje bi, kako su ocenile, moglo da izazove dodatne nerede, naveo je AP.Arapska televizija je osudila taj potez kao pokušaj sprečavanja nepristrasnog izveštavanja i uspela je da nastavi da pokriva dogadjaje u Egiptu uz pomoć fiksno postavljenih kamera i telefonskih izveštaja. U protestima, koji traju od ponedeljka, ubijeno je više od 110 ljudi, a egipatske gradove potresaju haos, nasilje, pljačke i silovanja.

10:01 - Izrael poziva Zapad da ne kritikuje Mubaraka
Izrael je tokom vikenda pozvao SAD i više evropskih zemalja da ne kritikuju egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka kako bi se sačuvala stabilnost u regionu, piše danas izraelska štampa.
Jevrejska država smatra da je u interesu Zapada očuvanje stabilnosti egipatskog režima.
Izraelski zvaničnici na osnovu instrukcije predsednika vlade Benjamina Netanijahua ne komentarišu događaje u Egiptu, a u subotu uveče Ministarstvo spoljnih poslova je dalo direktivu ključnim izraelskim ambasadama u SAD, Kanadi, Kini, Rusiji i nekoliko evropskih zemalja. Ambasadorima je navodno rečeno da zemljama domaćinima naglase važnost stabilnosti Egipta nakon izjava u zapadnim prestonicima kojima se sugeriše da SAD i EU podržavaju smenu Mubaraka, kako piše izraelski list "Haarec".

08:40 - Turisti iz Srbije vraćaju se danas iz Egipta
Grupa od oko 120 srpskih turista vratiće se danas iz Egipta u Beograd, u organizaciji turističke agencije "Kontiki".
Turisti će Egipat napustiti oko 15 sati po lokalnom vremenu avionom "Geneksa", koji će prvo sletanje imati u Šarm el Šeiku, gde će ukrcati 60-ak turista, a zatim će imati kratak let do Hurgade, gde će preuzeti ostale turiste, rekao je u nedelju Tanjugu ambasador Srbije u Kairu Dejan Vasiljević.
Svi turisti su dobro, rekao je srpski ambasador i dodao da u Šarm el-Šeiku i Hurgadi "nema nikakvih drastičnih pojava, znakova koji bi delovali alarmantno".
Ambasador Vasiljević je rekao da se srpskim turistima danas završava turistički boravak u Egiptu, tako da u vezi s njihovim povratkom nema "ništa vanredno", ali da se situacija u ta dva grada donekle izmenila u odnosu na onu kada su došli.


Kineski turisti napustili Egipat

08:20 - Priprema se "Protest miliona"
Dok demonstracije ulaze već u svoj sedmi dan, prave se planovi za ”Protest miliona”, protestni marš koji bi trebalo da se održi u utorak. Demonstranti okupljeni na Trgu Tahrir (Trg oslobođenja) u Kairu tvrde da se neće razići sve dok predsedik Mubarak ne ode.
Vojni avioni i helikopteri koji su u nedelju u niskom letu krstarili iznad trga Tahrir nisu ostavili neki naručit utisak na masu, a lider opozicije i egipatski nobelovac Mohamed el Baradei je u obraćanju okupljenima obećao da “promena dolazi”.
Hiljade demonstranata su se okupile i u Aleksandriji, a demonstracije većih razmera organizovane su i u Mansuri, Damahuru i Suecu.
Primetno je bilo odsustvo policije, tako da na ovim demonstracijama nije bilo sukoba poput onih u kojima je od opočetka narodnog okupljanja u utorak prošle nedelje poginulo više od 100 ljudi.

07:50 - Prodavnice i preduzeća zatvoreni, ugrožen turizam
Nemiri se odražavaju i na egipatsku privredu. prodavnice i preduzeća su zatvoreni, a upućen je i poziv na generalni štrajk.
Sve dužem spisku zemalja koje svoje građane upozoravaju da ne putuju u Egipat u ponedeljak se pridružio i Novi Zeland, dok su SAD, Japan i Kina među zemljama koje se već pripremaju i za evakuaciju svojih državljana.
Sve to ozbiljno pogađa turizam, jedan od suštinski važnih sektora egipatske privrede, koji ostvaruje oko 5-6 odsto BDP ove zemlje.
Japanski proizvođač automobila “Nisan” je najavio da će na nedelju dana obustaviti proizvodnju u svojoj fabrici u Egiptu, i pozvao je sve zaposlene koji nisu egipatski državaljani da napuste zemlju.
Na zbivanja u Egiptu reaguju i svetske berze. Vrednost akcija na Tokijskoj berzi je pala, jer nemiri u Egiptu navode investitore da se oslobode rizičnijih ulaganja.
“Regulisani prelazak” Grafit “Prastari diktator na prodaju” ispisan na jednom zidu u Kairu kraj koga prolaze demonstranti svedoči da Egipćane nije napustio smisao za humor.

07:40 - Obama za "regulisani prelazak" na demokratiju
Obama i njegova državna sekretarka Hilari Klinton založili su se za ”regulisani prelazak “ na demokratiju kada je reč o budućnosti Egipta.
Bela kuća tvrdi da je predsednik Obama tokom vikenda o situaciji u ovoj zemlji razgovarao sa desetinom stranih lidera, među kojima su i turski premijer Redžep Tajip Erdogan, Saudijski kralj Abdulah i britanski premijer Kameron.
Demonstracije u Egiptu su glavna tačka dnevnog reda i na sastanku ministara inostranih poslova EU, koji se u ponedeljak održava u Briselu, a na ponovno uspostavljanje reda poziva i Kina.

Srpsko kolo na NBA utakmici (Video)

VIDEO
Srpsko kulturno-umetničko društvo izvelo je splet srpkih kola u poluvremenu utakmice NBA lige između domaćih Toronto Reptorsa i Detroit Pistonsa

Gledaoci u "Er Kanada" centru nisu krili oduševljenje, što se može čuti na snimku.

Novak proslavio titulu uz narodnjake i šampanjac

VIDEO
Novak je proslavu druge titule u Australiji započeo u svlačionici, uz zvuke srpskih narodnjaka

Najbolji srpski teniser Novak Đoković i aktuelni osvajač Australijan opena pozirao je danas sa peharom fotoreporterima u Melburnu, prenose tamošnji mediji.

Đoković je juče u finalu Otvorenog prvenstva Australija savladao Endija Marija 6:4, 6:2, 6:3. Srpski teniser je po drugi put u karijeri osvojio turnir u Melburnu, pošto je na ovom takmičenju pobedio i 2008. godine.Novak je proslavu druge titule u Australiji započeo u svlačionici, uz zvuke srpskih "narodnjaka".

"Ko god je hteo da dodje na zabavu, bio je dobrodošao. Doveli smo dvojicu naših ljudi koji su svirali tradicionalnu srpsku muziku i napravili smo žurku. Ostao sam bez glasa, mnogo smo pevali“, rekao je Đoković novinarima u Melburnu.
a
open

Prvi intervju šampiona Australijan opena


"Promukao sam od pevanja. Pravili smo buku i penjali se po stolovima. Videćete slike, uostalom, i sigurno će vam se dopasti, neobično je".

Novak kaže da je kao mali uvek sebe zamišljao kao osvajača grend slema."Bio sam vatreno dete, kao i svako koje sanja velike snove. Uzeo bih svoj mali trofej i govorio: Zdravo, ja sam Novak Đoković. Ja sam osvojio Vimbldon".

Porodice natjerane da svoje mrtve članove registruju kao vojne žrtve

Srebreničanka Haša Omerović, koja sada živi u Tuzli i nastoji da otkrije istinu o dešavanjima u Srebrenici, rekla je da je njen suprug poginuo u julu 1995. godine u Potočarima, kao nenaoružan čovjek.


- Boračke organizacije FBiH ove ljude prisvajaju sebi i kažu da su stradali u proboju Srebrenica - Tuzla, čemu se stalno protivim, jer to nije tačno - kazala je Omerovićeva, reagujući na nedavno objavljeni tekst u "Fokusu" pod nazivom "Ne treba praviti cirkus od Potočara".

Ona je istakla da nema drugih zamjerki na tekst objavljen u našem listu te da iza svega rečenog stoji.

Prema njenim riječima, mnoge porodice stradalih u Srebrenici natjerane su da svoje mrtve članove registruju kao vojne žrtve.

- U maju 2009. godine sahranila sam supruga u Tuzli, a nisam htjela u Potočarima, jer prije 11. jula i poslije nikoga ne zanimaju majke i djeca žrtava - kazala je Omerovićeva.

Ona je navela da su bošnjačke vlasti stvorile Centar samo da bi pravili cirkus, da bi dolazili političari koji bi, navodno, svijetu pokazali da se na tom području dogodio zločin i da oni danas, poslije svega toga, brinu o porodicama. Međutim, to, kako kaže, nije tačno, tako da nije željela da supruga sahrani u Potočarima.

Turcima smeta srpski barjak


Prvorazredni diplomatski skandal koji se dogodio u subotu naveče uslovljavanjem Ahmeta Davutoglua, šefa turske diplomatije, da se u Banjoj Luci na teritoriji RS i glavnom gradu Srpske sastane s Nebojšom Radmanovićem,

članom predsjedništva BiH iz RS - ali bez zastave RS, operacionalizacija je zacrtane politike pokušaja širenja uticaja Turske na otomanski Balkan, ocjena je političara iz RS.

- Davutoglu je zabio autogol, jer se ovim antidejtonskim gestom Turska definitivno diskvalifikovala od bilo kakve mogućnosti da bude neutralni posrednik u bilo čemu - zaključak je političara i analitičara iz RS i regiona. Oni su podsjetili da je zastava Republike Srpske legalna i ustavna kategorija koju mora poštovati svaki dobronamjerni diplomata iz svijeta, kako to uostalom i rade sve svjetske diplomate, izuzev Davutoglua.

Šef turske diplomatije ranije je izjavio da je cilj spoljne politike Turske uspon otomanskog Balkana.

- Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan. Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča i sada je treba obnoviti - izjavio je Davutoglu prije godinu dana.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD, ocijenio je da je Davutoglu nanio višestruku štetu za vrijeme boravka u BiH i da Turska očito želi da jednako ili moćnije od Evrope utiče na procese u BiH.

- Selektivnim posjetama vjerskim zajednicama u Banjoj Luci, što u BiH znači i forsiranje nacionalne zajednice, i zahtjevom da se iz banjolučkog salona za protokolarne sastanke ukloni zastava Republike Srpske, Davutoglu je odigrao suberzivnu tursku ulogu pod plaštom predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope - naveo je Vasić.

Prema njegovim riječima, Davutoglu je iskoristio evropsku funkciju da bi kao predstavnik Turske države konkurisao Evropi u njenim poslovima i na njenom području.

- Da bi bila dobrodošla u BiH, Turska i njen ministar moraju jednako da se odnose prema svima, pa je Davutoglu u Banjoj Luci juče mogao posjetiti i vjerske objekte drugih zajednica koje su u krugu od nekoliko stotina metara i morao je poštovati zastavu RS, jer je bio na njenoj teritoriji i jer je Srpska tu zastavu unijela u BiH u Dejtonu - dodao je Vasić.

On je istakao da se Savjet Evrope mora odrediti o otomanskom incidentu Davutoglua sa zastavom RS i napomenuo da Turski predstavnici s ovakvim nastupom nisu dobrodošli na područje RS.

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, rekao je da je zahtjev delegacije Turske, koju je predvodio Davutoglu, čin nepoštivanja RS.

- Svima koji budu to tražili treba da im se vrati na isti način i mislim da je Radmanović ispravno postupio iako će to izazvati razne komentare ne samo u BiH, nego i izvan BiH - istakao je Špirić. Komentarišući diplomatski incident turske delegacije, zbog čega je Radmanović i otkazao sastanak s Davutogluom, Špirić je rekao da mu nije drago što se to desilo, jer je, kako je naglasio, RS uvijek bila dobar domaćin i rado primala ljude iz diplomatskog svijeta koji poštuju RS.

Ana Trišić-Babić, zamjenica ministra spoljnih poslova BiH, ocijenila je da je zahtjev turske delegacije smišljen postupak Ministarstva spoljnjih poslova i Ambasade Turske u BiH i dodala da su Srpska i njeni predstavnici na entitetskom nivou i nivou BiH pokazali da žele da budu kooperativni i da žele da se u BiH uspostavi funkcionalna vlast.

- Vrata RS su za sve otvorena i svi su dobrodošli, međutim turski šef diplomatije, koji je u RS došao u svojstvu predsjedavajućeg Savjeta Evrope, očigledno nije došao s dobrom namjerom - ocijenila je Trišić-Babićeva.

Milica Marković, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekla je da nije uobičajeno da gosti diplomate uslovljavaju ili postavljaju neka pitanja u ambijentu u kojem se primaju, već treba da poštuju uslove i ambijent u kojem ga domaćin dočekuje, a to treba da bude na diplomatski i adekvatan način onako kako je RS i postupila.

- Davutoglu i svi koji dolaze iz Turske pokušavaju da se namentnu kao nekakvi mirotvorci i dijele neke lekcije u BiH, a pritom svi znamo da i sama Turska 20 godina čeka da bude primljena u EU i da još nema nikakve izglede i šanse da se to i desi zbog svojih unutrašnjih problema - konstatovala je Markovićeva.

Vitomir Popović, pravni ekspert izjavio je da je više nego jasno da Davutoglu u Banju Luku nije došao da razgovara o saradnji sa RS, nego da je, kako je naveo, testira na islamski način.

- Radmanović koji nije htio da ga primi zbog zahtjeva za uklanjanjem zastave RS potpuno je dobro postupio i takvim osobama kao što je turski ministar treba zabraniti dolazak u RS, kako to rade ozbiljne zemlje u ovakvim slučajevima - rekao je Popović.

Podsjećamo, Radmanović je otkazao je sastanak s Davutogluom nakon što je turska delegacija tražila skidanje zastave RS iz sale za sastanke u Palati Republike u Banjoj Luci i zbog kašnjenja turskog šefa diplomatije 75 minuta na već pomjereni termin sastanka.

- Smatramo ovakav postupak neprimjerenim ponašanjem i diplomatskim incidentom koji će svakako imati posljedice - navodi se u saopštenju iz Radmanovićevog kabineta.JANJIĆ: Uplitanje u unutrašnje stvari
 Beogradski analitičar Dušan Janjić ocijenio je da je zahtjev turske delegacije, koju je predvodio Davutoglu, politički nekorektan i nediplomatski i može se tumačiti jedino kao njegovo nepristajanje da Srpska ima svoj međunarodni legitimitet.

- To nije uobičajen diplomatski gest, a politička poruka je višestruka. Prvo, očigledno je da je sebi prigrabio neko pravo više da određuje odnose u kući domaćina, a politički, verovatno, kao ministar Turske i predsedavajući Saveta Evrope vidi da ima pravo da se meša u unutrašnje stvari - rekao je Janjić. On smatra da je to rezultat načina na koji je predstavljena uloga Turske i u Srbiji, u kojoj srpski političari nekad ne znaju da u početku stave jasnu granicu dokle nešto može da ide i onda svako pokušava da ide i preko te granice.DODIK: Turska podržava dogovor u BiH

 Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je nakon razgovora s Davutogluom da Turska podržava dogovor u BiH i njen teritorijalno-politički integritet.

- Turska smatra da je unutrašnji dogovor i dijalog stvar domaćih političkih aktera i da se na taj način jedino mogu tražiti rješenja - rekao je Dodik nakon sastanka, kojem je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine RS, Igor Radojičić. Ističući da je RS siguran partner u očuvanju mira na prostoru Jugoistočne Evrope, Dodik je izrazio uvjerenje da Turska ima namjere da podrži unutrašnji dijalog u BiH, ne favorizujući nikoga.

- To nas ohrabruje da gradimo atmosferu povjerenja, kao i da razvijamo ekonomsku i privrednu saradnju - rekao je Dodik, koji je izrazio zadovoljstvo što je turski ministar posjetio RS, te ga pozvao da ponovo dođe u Banju Luku i obrati se intelektualnoj zajednici. Dodik je poručio da je angažovanje privrednika iz Turske u RS dobrodošlo. Davutoglu je rekao da je BiH izazov za sve koji žive u regionu i da predstavlja kičmu stabilnosti Balkana.

- Ovdje će saradnja sva tri naroda biti dobra vijest za cijeli svijet. Turska podržava integritet, prosperitet i ekonomski razvoj BiH - rekao je Davutoglu i istakao da je njegova zemlja zainteresovana za realizaciju ekonomskih projekata u BiH.

Govoreći o ustavnim promjenama u BiH Davutoglu je naglasio da je potrebno provesti odluku suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH". On je izrazio zadovoljstvo što je posjetio Banju Luku, kao i time što ga je predsjednik RS pozvao da održi predavanje u ovom gradu.Davutoglu podržao platformu SDP

 Predsjednik HSP BiH, Zvonko Jurišić, kaže da je Davutoglu podržao platformu koju su potpisali, SDP, SDA, HSP i Narodna straka Radom za boljitak. Jurišić je nakon sastanka s turskim šefom diplomatije u Mostaru rekao da je Davutoglu ocijenio da je ova platforma promjena u odnosu na dosadašnju politiku u BiH i hrabar vizionarski potez.

- Tražiti ravnopravnost za sve narode na prostoru cijele BiH jeste politika koja nas vodi ka EU. Davutoglu je rekao da u BiH imamo jednu čorbu i ako u njoj nedostaje jedan začin odmah neće biti dobra. Tako da ukoliko nema Hrvata u vlasti to nije dobro. To znači da od situacije u BiH treba napraviti jednu dobru čorbu po volji svih naroda i građana BiH - mišljenja je Jurišić.

On je rekao da je FBiH nastala 1994. godine uz snažnu podršku Turske i Hrvatske, te da je njima interes da se taj entitet sačuva i da se BiH uredi po mjeri naroda, odnosno da svi moraju da štite njen integritet i cjelovitost.

Lider HDZ BiH, Dragan Čović i lider HDZ 1990, Božo Ljubić, prenijeli su Davutogluu da bi ignorisanje izborne volje Hrvata bilo pogubno za BiH i da kvalitetnu vlast treba sačinjavati široka koalicija stranaka koja može povesti BiH prema evropskom putu, sa čim se, kako su naveli, turski ministar složio. Čović i Ljubić su, nakon sastanka s Davotugluom u Mostaru rekli da su turskog ministar upoznali sa činjenicom da dva HDZ predstavljaju preko 90 posto izborne volje Hrvata i da se vlast ne može praviti bez ove dvije stranke. Oni su naglasili da vlast u BiH trebaju činiti stranke koje imaju legitimitet sva tri konstitutivna naroda i da bi kvalitetnu vlast na svim nivoima trebalo da čine dvije HDZ, zatim SNSD, SDS, SDA i SDP BiH koji imaju više od dvije trećine podrške u parlamentu BiH.Jurišić prelazi u islam

 Predsjednik HSP BiH, Zvonko Jurišić, kaže da je ministar spoljnih poslova Turske podržao platformu koju su potpisali, SDP, SDA, HSP i Narodna straka Radom za boljitak. Iz izvora bliskih krugovima HSP saznajemo kako je turskog ministra spoljnih poslova, Ahmeta Davutoglua, impresionirao lider ove stranke Zvonko Jurišić, svojim poznavanjem i interpretacijom islama, te je Davutoglu lideru HSP ponudio da pređe na islam, te da posluži za primjer svima koji kako je rekao traže poboljšanje svojeg postojanja u svijetu, a na što je navodno Jurišić i oduševljeno pristao. Istu ponudu je, kako saznajemo ponudio i liderima NS Radom za boljitak, Jerki i Mladenu Lijanoviću na što su oni izrazili svoje oduševljenje. Kada će se dogoditi ceremonija prelaska na islam vođe HSP BiH nije nam poznato, ali stav Katoličke crkve o apostatiranju je jasan: "Svaki prelazak na neku drugu religiju povlači teške mehanizme i ponovnog povratka u crkvu".

Ali prema informacijama prijatelja Zvonke Jurišića, on nije posjećivao crkvu ni za vrijeme nedjeljnih misa. Takođe, šta je Jurišića navelo na ovakvu radikalnu životnu promjenu ako zna kako mu to neće donijeti pozitivne političke poene u hrvatskom narodu nije nam poznato ili možda Jurišić računa na glasove bošnjačkog tijela i politike koja ga gura u vlast koja ni reprezentativno ne predstavlja Hrvate u BiH.


JOVIČIĆ: Radmanovićev hrabri, diplomatski gest

 Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić pozdravio je, kako je naglasio, hrabri, diplomatski i državnički gest predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, koji je odbio da se sastane s ministrom spoljnih poslova, kome je zasmetala zastava Republike Srpske.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Radmanović, pokazao je manire pravog političara i državnika - rekao je Jovičić. On je ocijenio da je posjeta Davutoglua Banjoj Luci u svakom slučaju dobrodošla, bar radi pokušaja da Turska prisustvom svog ministra da priznanje trajnom postojanju RS.

- U sali za sastanke u Palati Republike u Banjoj Luci juče je bila zastava domaćina, dakle BiH i RS, kao i zastava Republike Turske. Ne vidim tu nikakav problem, osim što je možda neko iz bošnjačkog protokola sugerisao ministru da napravi, najblaže rečeno, diplomatski skandal prvo zbog kašnjenja, a nakon toga takvim uslovljavanjem - naglasio je Jovičić.

Turska ambasada iznenađena izjavama Radmanovića
 Turska ambasada u BiH saopštila je juče da je iznenađena izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, da do susreta s ministrom spoljnih poslova Turske, Ahmetom Davutogluom, nije došlo jer se navedeni susret nije mogao realizovati u zadato vrijeme, kao i da je turska strana tražila da tokom sastanka bude skinuta zastava Republike Srpske.

Iznenađeni smo budući da su na zajedničkoj pres-konferenciji koja je bila organizovana nakon susreta ministra Davutoglua i predsjednika RS, Milorada Dodika, na fontu bile postavljene sve tri zastave, zastava BiH, Turske i entiteta Republike Srpske, navodi se u saopštenju Turske ambasade u Sarajevu. U saopštenju se navodi da je Davutoglu, uprkos želji da se sastane s Radmanovićem, izrazio žaljenje zbog nemogućnosti realizovanja tog susreta u planiranom vremenskom okviru, budući da je razgovor koji je prethodno imao s predsjednikom RS bio sveobuhvatnog i izuzetno detaljnog kartaktera i da je shodno s tim trajao duže od vremena predviđenog za njegovo održavanje. U saopštenju Turske ambasade u BiH naziv Republika Srpska na jednom mjestu napisan je pod znacima navoda, dok je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović oslovljen kao predsjedavajući Vijeća BiH.

EKSPLOZIЈA U CENTRU SARAЈEVA

U sarajevskoj Ulici Јosipa Vancaša do broja 10, opština Centar, aktivirana je nepoznata eksplozivna naprava,

a u incidentu niko nije povrijeđen, potvrdio je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Prema njegovim riječima, eksplozija, koja se desila jutros oko 4.00 časa, pričinila je materijalnu štetu - razbijeno je staklo na objektu koji koristi firma "Telemah", a na mjestu događaja ostao je manji krater.
Nefić je rekao da je izvršen kontradiverzioni pregled i uviđaj na licu mjesta. O svemu je obaviješten kantonalni tužilac.
Portparol kantonalnog MUP-a naveo je da se preduzimaju sve radnje kako bi se rasvijetlio ovaj događaj

Makedonskim televizijama zabranjeno emitovanje reklama


SKOPLJE - Tri makedonske televizije sa nacionalnim frekfencijama - "A1", "Sitel" i "Kanal 5" dobile su zabranu trodnevnog emitovanja reklama.

Odluka je donesena zbog krešenja zakona o radiodifuznoj djelatnosti i nije u vezi sa onim što se dešava sa Televizijom "A1", saopštio je Savjet za radiodifuziju.
Televizije su u obavezi da u narednih 30 dana sprovedu odluku, a u protivnom Savjet će podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.
Regulatori su su prije dvije sedmice konstatovali kršenje odredbi Zakona o radiodifuznoj djelatnosti

Filipinka zarobljena u saudijskoj ambasadi u Sarajevu

SRNA - 31.01.2011 14:04
SARAJEVO - U privatnoj rezidenciji zvaničnika Ambasade Saudijske Arabije u BiH u sarajevskom naselju Grbavica pronađena je mlada državljanka Filipina koja je prisilno držana kao služavka, saznaje Srna.

Privatna rezidencija u Kupreškoj ulici broj 9 pretresena je u nedjelju naveče, nakon što je neimenovani predstavnik međunarodne zajednice zatražio od policije da pretraži objekat i oslobodi Filipinku.
Djevojku koja je, prema izvoru Srne, neredovno hranjena, loše tretirana, vjerovatno i seksualno iskorištavana, iz rezidencije je odveo neimenovani međunarodni zvaničnik koji je prisustvovao pretresu.
U ambasadi Saudijske Arabije u Sarajevu Srna nije uspjela dobiti sagovornika na ovu temu ni nakon više desetina poziva i objašnjenja o čemu se radi.

POLICIJA ODNELA DEČJU IGRICU IZ MLADIĆEVOG STANA


BEOGRAD - Policija je iz stana Darka Mladiće, sina haškog begunca, odnela hard disk sa dečjim igricama. To je bilans petočasovnog policijskog pretresa stana na Vidikovačkom vencu 83 u Beogradu.

Naime, osmorica policajaca, pripadnika kriminalističke policije, u pratnji maskiranih specijalaca stigla su u tri blindirana džipa oko 7.20 sati i upala su u Mladićev stan na Vidikovcu, u kome živi sa svojom suprugom i dvoje dece.

Darkova supruga ubrzo je po policijskom upadu njihovo dvoje dece odvela u školu i vrtić, a Mladićev sin ostao je da prisustvuje petom po redu pretresu stana na Vidikovcu.

- Pripadnici kriminalističke policije pregledali su rokovnike, slike i druge predmete koji su ih interesovali, ali nisu ništa našli. Poneli su sa sobom samo hard disk na kojem su dečje igrice, jer nisu mogli da ga do kraja pregledaju - rekao je, nakon pretresa, advokat porodice Mladić Miloš Šaljić.

Tokom pretresa, pripadnici SAJ-a u uniformama sa fantomkama na glavama obezbeđivali su ulaz zgrade i puštali samo stanare.

Cilj pretresa bilo je pronalaženje dokaza i materijala koji bi ukazali na to gde se skriva Ratko Mladić, jedan od dva preostala haška begunca, navodi Tužilaštvo.

NEDELJNI HOROSKOP 31.01.2011. - 06.02.2011.

NEDELJNI HOROSKOP
31.01.2011. - 06.02.2011.

OVAN
Povremeno delujete zabrinuto zbog novih informacija ili dogadjaja na poslovnoj sceni, cini Vam se da je sve krenulo u nekom pogresnom pravcu. Razliciti poslovno-finansijski planovi koje ste zapoceli,
iznenada deluju vrlo komplikovano. Vazno je da se koncentrisete na svoje prioritetne ciljeve. Nemojte dozvoliti da Vas neko obeshrabri sa svojim pesimistickim prognozama. Usled novih zapleta na poslovnoj sceni i raznih pritisaka, tesko Vam je da pravilno uskladite svoja osecanja i razum. Povremeno imate "lose procene" u ocekivanju na rasplet dogadjaja u ljubavnom zivotu. Potrebno je da smanjite tenziju koja postoji izmedju Vas i voljene osobe. Osvrnite se ka zajednickim i vedrijim temama koje Vas zblizavaju.

BIK
Dodatni entuzijazam i prosirena poslovna inicijativa pokazace Vam se od visestruke koristi. U svom tipicnom maniru osmislili ste dobar idejni plan sa namerom da ostvarite prakticne rezultate na razlicitim stranama. Dobro se snalazite u situacijama kada treba doneti vaznu odluku od zajednickog interesa, umete pravilno da se nametnete pred saradnicima. Imate dobar filing, predosecate da Vam predstoji novi serijal prijatnih ili uzbudljivih dogadjaja u ljubavnom zivotu. Nema razloga da oklevate pred dragom osobom, pokazite pozitivnu stranu svoje licnosti. Bliska osoba ocekuje "nesto" vise od lepih reci, potrebno je da se vise angazujete u ljubavnom susretu.

BLIZANCI
Mnoge okolnosti su na Vasoj strani, nalazite se u sjajnoj psiho-fizickoj formi i imate ambiciozne poslovne planove. Uz odredjenu dozu mudrosti i profesionalnog takta, lako mozete da se nametnete pred saradnicima koji imaju vaznu ulogu u poslovnim pregovorima. Ne krijete da imate velika ocekivanja i da ste zahtevni u svakom pogledu, posebno kada je rec o Vasim interesima. Komplimenti koje dobijate od nekog "sa strane", navode Vas na pogresna emotivna ocekivanja. Nedostaje Vam dobar uvid u nove dogadjaje koji zaokupljaju partnerovu paznju. Neko ne moze da Vam priusti potpuno zadovoljstvo u emotivnom ili strasnom kontaktu. Ipak, Vi uporno ignorisete postojece probleme.

RAK
Uspevate da ostvarite svoje osnovne namere na neki zaobilazan nacin i uz dodatni mentalni napor. Delujete odlucno i snalazljivo u resavanju poslovno-finansijskih problema, ali to Vam donosi samo trenutnu satisfakciju i olaksanje. Potrebno je da se opredelite za neko novo ili efikasnije resenje. Izbegavajte situacije koje predstavljaju veliki poslovni rizik. Nemojte dozvoliti da novi dogadjaji vode ka raspirivanju "niskih strasti" u odnosu sa voljenom osobom. Bolje je da neke stvari precutite, nego da otvarate dijalog koji vodi ka ljubavnom rivalstvu. Preosetljivo reagujete na razlicite sitnice i delujete razdrazljivo, posebno kada stvari ne idu u zeljenom pravcu. Promenite svoju emotivnu orijentaciju.

LAV
Uz promisljenost i dodatnu upornost uspevate da prevazdijite probleme koji remete Vas svakodnevni poslovni ritam. Stalo Vam je da zavrsite planirane obaveze u odredjenom roku. Potrebno je da odrzite dobar nivo uspesne saradnje, na srecu imate dovoljno pozitivne energije. Ponekad razlicite komplikacije deluju kao dodatna motivacija, vazno je da se previlno organizujete i da ispostujete zadate rokove. U ljubavnom zivotu delujete vrlo promisljeno i trezveno. Zelite da uspostavite bolju emotivnu kontrolu nad novim dogadjajima. Smisljeno birate pravi trenutak, da ostvarite svoje namere ili da voljenoj osobi saopstite vazne planove. Zbog kategoricnih stavova koje zagovarate neko ne moze da promeni Vasu odluku.

DEVICA
Potrebno je da se distancirate kako biste kompletnu situaciju na poslovnoj sceni procenili sa vise strana, pre nego sto donesete i saopstite konacnu odluku. U dostojanstvenom stilu i bez suvisnih pitanja prihvatite kritiku koju Vam upucuju bliski saradnici. Stalo Vam je da poboljsate svoju poslovnu poziciju. Postavite listu prioriteta i jasnije definisite svoje ciljeve. Povremeno Vasa osecanja i razum se nalaze u "blagom neskladu", ali to Vam nece smetati da ostvarite svoje ljubavne namere. Vase ponasanje na najbolji nacin odslikava raspolozenje koje osecate u necijem prisustvu. Ponekad preterujete u zelji da sve konce drzite u svojim rukama, ali ne mozete uvek da diktirate ljubavni tempo.

VAGA
U iznenadnim situacijama Vi umete da delujete vrlo trezveno, jer postoje razliciti propusti koji uzrokuju dodatnu tenziju i nepoverenje medju saradnicima. Dovoljno ste vesti da ostvarite svoje poslovne namere na neki zaobilazan i efikasan nacin. Kontaktirajte osobu koja ima pouzdane informacije, potrebno je da prosirite svoje saznajne vidike. U odnosu sa voljenom osobom ceste promene u raspolozenju stvaraju i dodatnu nervozu. Nemate dovoljno razumevanja za necije "propuste" ili za nove zahteve. Ponekad se lako zanesete na pogresnu stranu, budite diskretniji u novim emotivnim susretima. Postoje dogadjaji koje treba da sacuvate od radoznalih pogleda javnosti.

ŠKORPIJA
Delujete vrlo ambiciozno i imate dobru volju da se angazujete na razlicitim stranama. Posebno ste podstaknuti necijom pricom o saradnji, privlaci Vas ideja o promenama koje unapredjuju postojeci model poslovanja. Saradnici sve cesce izrazavaju interesovanje za Vase kreativne ideje. Potrudite se da sacuvate dobar odnos i da ponavljajte "uspesne formule", kao dodatnu garanciju uspeha. Skoro sve sto ima "ljubavni predznak", privlaci Vasu paznju. Imponuju Vam razliciti komplimenti, umete da ostavite "veliki utisak" na svoju okolinu. Ponekad Vam je potreban mali impuls da osetite veliki emotivni zanos, ljubavna inspiracija Vas navodi da usrecite voljenu osobu i svet oko sebe.

STRELAC

Imate dobru viziju i stalo Vam je poboljsate svoju poziciju i uticaj na poslovnoj sceni, stoga da biste ostvarili svoje ciljeve potrebno je da procenite tacan ishod u nekim vaznim pregovorima. Medjutim prati Vas osecaj neizvesnosti, jer saradnicim cesto menjaju svoje misljenje ili odluke. Ne krijete da imate velika ocekivanja u svakom pogledu, vazno je da izbegavate brzopletost i impulsivne reakcije. Mozda Vas ljubavni odnos nije preterano idilican, ali to Vam nece smetati da se predstavite u pozitivnom svetlu na razlicitim stranama. Umete da ostavite sjajan utisak i da ostvarite svoje ljubavne namere. Ako smisljeno igrate na kartu "emotivnog rizika", unapred pripremite i neku rezervnu varijantu. Oslonite se na svoje "skrivene adute".

JARAC
Povremeno Vam nedostaje dodatna koncentracija da se angazujete u nekim paralelnim dogadjajima kada se resavaju vazni poslovni interesi. Saradnicima je vazno da se cuje Vase misljenje, ali jasno je da postoje stvari o kojima ne treba javno raspravljati. Princip umerenosti u misljenju i delovanju, pokazace se kao najbolje resenje. Promisljeno upotrebite svoje profesionalne manire i iskustvo. Vazno je da uskladite svoja raznovrsna interesovanja i emotivne potrebe, suvise se rasplinjavate i gubite "vaznu nit" u odnosu sa voljenom osobom. Po potrebi menjate svoje ponasanje ili odluke, ali ni jedna emotivna uloga ne zadovoljava u potpunosti Vasa ocekivanja. Pokusavate da prevazidjete emotivni nesklad u odnosu sa bliskom osobom.

VODOLIJA

Zainteresovani ste sve vise za neke nove poslovne ideje i neciju ponudu. Dopadaju Vam se savremenija resenja i iznenadna mogucnost da uvecate svoju zaradu. Ponekad delujete neskromno u proceni licnih mogucnosti, ali ne mozete da zaobidjete odredjene faze u poslovanju koje vode do zavrsnih rezultata. Potrebno je da ulozite dodatnu energiju. Uporno pokusavate da prevazidjete emotivnu slabost ili trenutni nesporazum u odnosu sa voljenom osobom. Nemojte dozvoliti da se stvari previse iskomplikuju, ucinite sve sto je potrebno da stvorite harmonicnu atmosferu. Uvek postoji dobar nacin, da se predstavite u pozitivnom svetlu ili da privucete neciju paznju.

RIBE

U skladu sa svojom osnovnom orijentacijom stalo Vam je da budete zapazeni u poslovnim krugovima i neprekidno smisljate nova resenja koja treba da ostave pozitivan utisak. Vase ideje zvuce interesantno, ali nemojte prekoraciti utvrdjena pravila u poslovnoj saradnji. Potrebno je da sacuvate dobar poslovni odnos i svoje interese. Iznenada cete zablistati u pozitivnom svetlu i na razlicitim stranama. Zadovoljstvo koje Vas prati u odnosu sa voljenom osobom, pozitivno se reflektuje na Vase kretivno raspolozenje i na ukupno ponasanje. Pulsirajuca osecanja menjaju Vas pogled na svet i uticu na Vasu kreativnu inspiraciju. Ukoliko ste mladi ili slobodni, proverite svoje zavodnicke sposobnosti i manire u necijem drustvu.

DNEVNI HOROSKOP 31.01.2011.

OVAN
Novi poslovni izazovi deluju kao dobar podsticaj, ali sve ima svoju granicu. Sklonost ka preterivanju može da Vas udalji od nekih osnovnih poslovnih interesa.

Važno je da imate neku alternativnu varijantu ili rešenje. Osećate pojačani unutrašnji nemir i najčešće reagujete na osnovu prvog emotivnog impulsa. Vaš utisak, raspoloženje ili odluka ne predstavlja dugoročno rešenje. Sugestija: Potrebna Vam je umerenost u razmišljanju i ponašanju.

BIK
Računate na varijantu, da sve što uložite na poslovnom polju treba da Vam se vrati uvećano. Svesni ste svojih kvaliteta i želite da udovostručite rezultate na različitim nivoima. Imate veliki uticaj na svoju okolinu, što predstavlja dodatnu olakšicu u svakom pogledu. Emotivni sklad u odnosu sa voljenom osobom podstiče u Vama novu energiju, sve je lepše kada razmenjujete svoje misli i osećanja. Sugestija: Opustite se na način koji će Vas ispuniti novim zadovoljstvom.

BLIZANCI
Imate dovoljno energije i zagovarate ubrzani tempo poslovanja. Potrebno je da odredite svoje mesto medju saradnicima, kako biste uspešno funkcionisali na više strana istovremeno. Zagovarajte ideju koja donosi efikasnije rezultate. Emotivna radost koju osećate, najavljuje nove dogadjaje ili neke lepše mogućnosti u odnosu sa osobom koja privlači Vašu pažnju. Planirajte novi ljubavni susret. Sugestija: Prijaće Vam vitaminska ishrana i veća količina tečnosti.

RAK
Potrebno je da korigujete svoje zahteve u skladu sa zakonitostima ili promenama koje postoje na poslovnoj sceni. Princip udruživanja donosi bolje mogućnosti, razmislite o novom uskladjivanju poslovnih interesa. Pokušavate na bolji način da razumete svog partnera, ali bez iskrenog dijaloga ne možete dobiti pravi odgovor. Sve se rešava u iskrenom razgovoru kroz odnos poveravanja. Sugestija: Nema potrebe da se opterećujete dodatnim obavezama i brigama.

LAV
Optimizam u razmišljanju deluje podsticajno i na Vašu okolinu, važno je da potencirate poslovni stil koji donosi najbolji odjek medju saradnicima. Pravilna raspodela interesa predstavlja suštinsko pitanje i neku osetljivu temu. U ljubavnom odnosu umete da zadovoljite svoja očekivanja i potrebe. Svojom pojavom, načinom razmišljanja i ponašanja ostavljate veliki utisak na okolinu. Sugestija: Potrudite se da pravilno usmeravate svoju kreativnu energiju i volju.

DEVICA
Ništa nije toliko komplikovano, da ne može da se poboljša ili unapredi. Važno je da sačuvate pozitivnu orijentaciju u razmišljanju i da prihvatite timski rad. Obratite pažnju na pravilan izbor saradnika. Prolazite kroz neku osetljiviju fazu emotivnog preispitivanja. Da bi nešto zaista zaživelo u stvarnosti na dobar način, morate imati dovoljno vere i samopouzdanja pred bližom okolinom. Sugestija: Potrudite se da uskladite svoje misli i osećanja, kako biste ostvarili bolji psihološki mir.

VAGA
Potvrdjuje se zlatno pravilo da je važnije znati i umeti, nego imati. Pravilan način razmišljanja i sposobnost dobrog snalaženja u različitim situacijama donose uspešne rezultate. Osmislite svoju poslovnu strategiju. Vaši emotivni utisci i raspoloženje se menjaju u zvisnosti od društva u kome se nalazite. Želeli biste da produžite samo one prijatne momente koji imaju neku posebnu čar. Sugestija: Obratite pažnju na uredniji način života, potrebno Vam je više sna.

ŠKORPIJA
Ponekad logične pretpostavke ili zakonitosti u mišljenju nisu dovoljne da biste ostvarili sve svoje poslovne vizije. Faktor sreće ima presudno značenje na konačne rezultate, oslonite se na svoju sposobnost inuitivnog opažanja. Nečije prisustvo i odredjeni dogadjaji daju novi smisao u Vašoj emotivnoj orijentaciji. Potrebna Vam je nečija iskrena podrška, zatražite je od prave osobe. Sugestija: Usmerite svoju pažnju prema vedrim sadržajima i ulepšajte svoje raspoloženje.

STRELAC
Energičnost i visoki stepen samopouzdanja predstavljaju Vaš zaštitini znak. Da biste ostvarili svoje namere potrebno je da podstičete poslovne kontakte u različitim pravcima. Proširite svoje saznanje o aktuelnim temama na poslovnoj sceni. Raduju Vas neki novi susreti, posebno kada se nalazite u dobroj prilici da demonstrirate svoj šarm ili zavodničke sposobnosti. Osećate novi emotivni uzlet. Sugestija: Nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formi.

JARAC
Teorijske postavke ne moraju uvek da se poklapaju sa praktičnim rezultatima. Situaciju na poslovnoj sceni treba posmatrati iz različitih uglova kako biste zaštitili svoju poziciju i interese. Oslonite se analitičko opažanje i na svoje iskustvo. Osećate potrebu da Vas neko emotivno podrži i da se zatim povučete i svoj svet intime. Prijaće Vam emotivni kontakt ili bliskost uz dragu osobu. Sugestija: Važno je da obnovite i akumulirate pozitivnu energiju.

VODOLIJA
Rasplinuli ste se u različitim pravcima i očekujete pozitivne promene u svom poslovnom okruženju. Potrebno je da se stvore bolji uslovi kako biste delovali u skladu sa svojim planovima. Budite dovoljno strpljivi u svakom pogledu. Privlače Vas novi emotivni kontakti i mogućnost da ostvarite neko zanimljivo iskustvo koje će Vas posebno oraspoložiti. Novi izazov za Vas ima i veliku draž. Sugestija: Prijaće Vam boravak u prirodi i neki vid relaksacije.

RIBE
Ponekad treba promeniti tipičan obrazac poslovnog ponašanja i primeniti novo pravilo. Sve se svodi na dobru procenu uslova i mogućnosti koje imate. Profesionalni standardi se pomeraju, a na Vama je da utvrdite redosled poteza. Ne skrivate svoje namere i ljubavna očekivanja, ali ne zavisi sve od Vaše volje. Postoji i duži ili teži put, koji vodi do ljubavnog zadovoljstva. Nemojte odustajati. Sugestija: Poboljšajte svoju koncentraciju i održavajte dobru psiho-fizičku formu.

Marina posle brutalnog ubistva sina htela još jedno dete

U teškom psihičkom stanju, roditelji je ne obilaze: Marina Andrejić
POČINJE SUĐENJE ZA SMRT DEČAKA ĐORĐA ANDREJIĆA
POŽAREVAC - U Višem sudu u Požarevcu za danas je zakazan početak suđenja Marini Andrejić (38) iz sela Majilovac kod Velikog Gradišta, optuženoj da je 22. jula prošle godine ubila svog 13-godišnjeg sina Đorđa Andrejića.

Portparol Višeg suda u Požarevcu Dragan Vučićević rekao je za “Blic” da za današnje suđenje vlada veliko interesovanje javnosti.


- Pretres će se održati u najvećoj sali Višeg suda u Požarevcu koja može da primi oko 300 ljudi. Predviđeno je da pretres traje dva dana i da bude saslušano nekoliko svedoka. Nikakva snimanja u sudnici neće biti dozvoljena - istakao je Vučićević. Advokat Srbislav Stojanović, koji Marinu Andrejić brani po službenoj dužnosti, rekao je za “Blic” da je zahtevao ozvučenje sudnice i audio-snimak celog toka rasprave.


Lovci našli ostatke lobanje, tela nema: Đorđe Andrejić
- Marina je u teškom psihičkom stanju. Ćerku nije videla već pola godine, a ne posećuju je ni roditelji ni sestra. Obilazio ju je samo suprug Dejan, koji joj je bio jedina nada. U toku poslednjeg razgovora pričali su i o tome da imaju još jedno dete kada ona izađe iz zatvora. Ali Dejan je preminuo krajem prošlog meseca i njegova smrt joj je teško pala - naveo je branilac Stojanović.

Marina Andrejić je duže od pola godine u pritvoru. Uhapšena je krajem jula prošle godine, a njenom sinu Đorđu se gubi svaki trag 22. jula. Iako se u početku verovalo da je dečak nestao, u istrazi je međutim utvrđeno da ga je majka ubila u šumi na mestu zvanom Beljanica. 


Muž umro od tuge
Dejan Andrejić, otac malog Đorđa, bio je jedina osoba koja je Marinu posećivala u pritvoru i smatrao je da je njegova supruga nedužna. Međutim, kada je nađena dečakova glava, Dejanu Andrejiću, koji je bio dugogodišnji dijabetičar, zdravstveno stanje se naglo pogoršalo i pao je u očaj. Ubrzo je dobio tešku upalu pluća i usled komplikacija preminuo je 27. decembra. Marina je u pratnji stražara prisustvovala sahrani supruga, ali su rođaci sklonili 12-godišnju ćerku A. A. da je majka ne bi videla.


Dečak je tog četvrtka sa majkom krenuo u baštu da bere boraniju i vadi krompir. Usput su zalutali, a Marini je motika pala na nogu i povredila je, pa je ranu previla dečakovom majicom.

Međutim, klompe su joj smetale, pa ih je izula i ostavila i sa sinom nastavila još stotinak metara. Na zaravni je primetila jednu putanju i tražila od Đorđa da krene za njom kako bi pronašao put do sela, ali je sin nije poslušao, rekao joj je da se plaši jer je već padao mrak.

U ubeđivanju da krene tim putem, Marina ga je udarila drvenom držaljom motike u zadnji deo vrata i glave, od čega je prvo pokleknuo, a zatim se srušio. Marina je podigla sina, nosila ga dvadesetak metara do ivice bagremara i, pošto nije davao znake života, položila ga je leđima okrenutim ka zemlji, prekrila ga granjem i ostavila.

Tu noć prespavala je dvadesetak metara od sinovljevog tela, a ujutro je krenula da nađe put do kuće. Tek je 24. jula ujutro izašla na asfaltni put koji vodi do sela Kurjača, ka manastiru Nimnik, gde je srela čobanicu koja joj je dala mobilni da bi se javila kući. U Majilovac ju je odvezao prolaznik i ona je tvrdila da je Đorđe nestao.

Privedena je zbog nasilja u porodici, ali je na saslušanju pred istražnim sudijom priznala da je ubila sina i da je njegovo telo ostavila. Brojne pretrage terena nisu urodile plodom jer telo dečaka nije nađeno. Marina je kasnije promenila izjavu i negirala je da je ubila sina, a neuropsihijstrijsko veštačenje je pokazalo da je uračunljiva.

Iako je potraga za telom malog Đorđa obustavljena, lovci su 7. novembra našli glavu. Veštačenjem je utvrđeno da je to glava malog Đorđa, da bi ubrzo, 24. novembra, protiv Marine bila podignuta optužnica zbog teškog ubistva deteta.

POLICIJA PRETRESA KUĆU SINA RATKA MLADIĆABEOGRAD - Policija vrši pretres kuće Darka Mladića, sina haškog optuženika Ratka Mladića.

Pretres je naložio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević radi pronalaženja dokaza i materijala koji bi ukazali na to gde se skriva Ratko Mladić, jedan od dva preostala haška begunca, izjavili su Tužilaštvu za ratne zločine.

Pretres kuće Darka Mladića na Vidikovačkom vencu počeo je jutros, nešto pre sedam časova i još je u toku.

Šešelj tužio bivšeg upravnika zatvora

Ponedeljak - 31.01.2011
Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, podneo je krivičnu prijavu protiv Timotija Mekfadena,

bivšeg upravnika pritvorske jedinice u Sheveningenu, zbog toga što je o stanju u pritvoru obaveštavao Ambasadu SAD u Holandiji, rekao je Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu lidera radikala.

On je naveo da je „vikiliks“ objavio depešu iz koje se vidi da je Mekfaden iznosio detalje o privatnosti Slobodana Miloševića, što je zabranjeno pravilnikom u pritvorskoj jedinici i govori da postoji vansudski pritisak na sud. Krasić sumnja da postoje takve depeše i o Šešelju i očekuje da će predsednik suda odrediti pretresno veće koje će podići optužnicu protiv Mekfadena.

Došla da mu skuva čaj, a svekar je ubi

Milutin S. (82) osumnjičen za ubistvo Milke Car (63) u selu Polatna

Ponedeljak - 31.01.2011
Milutin Stevanović (84) iz sela Polatna, u opštini Žabari, juče je nožem izbo Milku Car (63), s kojom je njegov sin Radiša živeo u vanbračnoj zajednici godinu dana. Nakon ubistva, Milutin se sam prijavio požarevačkoj policiji.

Motiv ubistva su neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi jer je Radiša imovinu hteo da prepiše Milki, a Milutin se protivio, smatrajući da to treba da ostane unucima.
Bojana Stevanović, Radišina snaja, priča da je došla juče ujutro sa sinom da se pozdravi sa maćehom Milkom Car, koja je trebalo avionom da leti u Australiju. U sokaku je srela svekra Radišu i upitala ga: „Što automobil neće da ti upali, pa peške ideš po hleb“.
- On je odgovorio da nije to u pitanju već da je njegov otac Milutin nožem izbo Milku. Rekao mi je da ne puštam dete unutra jer ima krvi. Kada sam ugledala maćehu, bilo mi je strašno teško. Ležala je na podu pored vrata sa zabačenom glavom unazad. Na grudima je imala dva uboda od noža, a ispod nje je bila lokva krvi. Nije se nadala da će je napasti, mislim da je on to učinio iznenada i zbog toga je ona glavom malo udarila u zid prilikom pada. Inače, ona je svakog jutra dolazila u kuću kod dede da založi vatru i skuva čaj. Kako je otvorila vrata, on je izgleda odmah nasrnuo nožem i usmrtio je - priča Bojana.
U selu Polatna, u opštini Žabare, meštani su iznenađeni ovim ubistvom. Na ulicama pokrivenim snegom u grupama prepričavaju događaj.
- Sve nas je iznenadilo ovo ubistvo. Ne možemo da verujemo da se to dogodilo kod njih. To je porodica koja je lepo živela i nikad nisam čula da su se svađali - priča Nada Milanović, koja kaže da njenu porodicu sa Stevanovićima vezuje staro kumstvo.
Milka je državljanka Hrvatske i nameravala je da ode u Australiju, gde joj žive deca iz prethodnog braka.
Milutin će danas biti predat istražnom sudiji, koji će posle saslušanja odlučiti da li će starcu odrediti pritvor.

Nata predala dete Dači!

Posle šest dana Danilo Ikodinović konačno video ćerku Hanu

Ponedeljak - 31.01.2011
Nakon pisanja „Alo!“ da vaterpolista Danilo Ikodinović nije video svoju ćerku Hanu pet dana, pevačica Nataša Bekvalac spakovala je dete juče ujutru i nju su u Novi Sad sa Zlatibora dovele Natašina majka Mira i sestra Dragana.


Kako saznajemo iz izvora bliskih ovom paru, Nataša je „poludela“ kada je videla da smo objavili priču o tome kako se devojčica nije čula sa ocem, pa je odlučila da promeni prvobitni plan i Hanu ujutru pošalje kod Danila, dok je ona tek popodne krenula kući, kao što je i planirano.
- Otkako je otišla na Zlatibor i odlučila da se razvede od Dače, Natašu najviše nervira što mediji objavljuju brojne detalje iz njenog života. Kada je juče ujutru videla „Alo!“, odmah je pozvala Danila i rekla mu kako će Hanu da pošalje kod njega. Iako se pre toga nisu dugo čuli, osim detalja gde će preuzeti Hanu ni u jednom trenutku nisu spominjali njihov odnos, niti detalje oko razvoda. Sigurno je da ona u ovom trenutku ne želi da se vidi s njim, što dokazuje i slanje deteta bez njenog prisustva - rekao je za „Alo!“ dobro obavešten izvor.
Prema dogovoru, Hana je juče nešto posle podneva dovezena u tržni centar u centru Novog Sada, a susret oca i ćerke zabeležio je i naš paparaco, koji se zatekao na licu mesta.
- Dete je bilo oduševljeno što konačno vidi svog tatu, a ni Danilo nije skrivao radost što posle toliko dana ima priliku da provede vreme sa svojom mezimicom. Hana je odmah krenula da prepričava doživljaje sa Zlatibora i pričala tati kako se svaki dan sankala sa mamom - rekao je naš izvor koji se zatekao prilikom prvog susreta oca i ćerke posle skoro nedelju dana.

Dača šokiran pisanjem medija
- Dača ne može da veruje kakva se pompa napravila u medijima povodom svega što se dešava u njihovim životima. Pošto se danima nije čuo sa advokatom, iz novina je i saznao da Nataša ne razmišlja o pomirenju i da je to i saopštila njihovom advokatu. On čeka samo da ga okrenu i kažu kada će se sastati i odlučiti kako će se njihovi životi nastaviti - kaže za „Alo!“ dobro obavešten izvor blizak Ikodinoviću.

Advokat: Nataša odbija sastanak sa Danilom!
Da Nataša Bekvalac ne odustaje od namere da se što pre razvede od svoj supruga Danila Ikodinovića govori i podatak da je advokatu Draganu Gojkoviću naglasila da ne želi da se sretne sa Dačom ni u njegovoj kancelariji.
- Iskreno govoreći, mislim da ne postoji šansa da se njih dvoje sretnu, jer mi je Nataša saopštila da želi razgovor u četiri oka, odvojeno od Danila. Ona se sinoć vratila sa Zlatibora, a danas je očekujem u svojoj kancelariji. U zavisnosti od našeg dogovora oko cele procedure razvoda, zakazaću sastanak sa Ikodinovićem - rekao je za „Alo!“ advokat Gojković

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Panika u Egiptu: Svi beže, aviona premalo

VIDEO
Bezbednosna situacija u Egiptu pogoršana je pošto se sa ulica povukla policija, a kontrolu preuzela vojska.

 Vojni helikopteri nadleću Kairo, u kojem je samo danas poginulo oko 15 ljudi. Zbog bandi koje pljačkaju i pale grad izbila je panika ne samo među strancima, već i među Egipćanima, koji uglavnom bezuspešno pokušavaju da napuste zemlju. Predsednik Hosni Mubarak i dalje odbija da posle 30 godina ode sa vlasti.

 Naoružane bande napale su noćas najmanje četiri zatvora širom Egipta i oslobodile nekoliko stotina muslimanskih ekstremista i hiljade drugih zatvorenika, pošto je policija napustila ulice Kaira i drugih gradova.

Prema poslednjim izveštajima, vojska je u saradnji sa stanovnicima i policijom počela da kontroliše ulice, a bezbednosni zvaničnici su za agenciju AP naveli da vojnici tragaju za odbeglim zatvorenicima. Na snimcima državne televizije vidi se nekoliko desetina zatvorenika koje je vojska uspela da uhvati.


Najmanje 14 ljudi, među kojima dva policajca, poginulo je danas tokom nereda koji su izbili u zatvoru Abu Zabal u Kairu. Očevici kažu da se iz zatvora čula pucnjava i da su svi zatvorenici pobegli, ali da su mnogi i ubijeni. Neimenovani izvor iz policije rekao je ranije da se vide desetine tela na ulici u blizini zatvora posle sukoba u kojima je, prema ranijim informacijama, poginulo najmanje osam zatvorenika.

Radnik ambasade Azerbejdžana u Kairu poginuo je danas tokom nereda dok se vraćao kući s posla, saopštio je danas portparol azerbejdžanskog Ministarstva spoljnih poslova. Azerbejdžan je ranije danas saopštio da je odlučio da evakuiše svoje državljane iz Egipta.

Artiljerijska paljba čula se i tokom noći u ovom zatvoru u istočnom delu Kaira, odakle su mnogi zatvorenici pobegli.

Grupa Muslimansko bratstvo saopštilo je da su 34 njihova člana pobegla iz zatvora Vadi al-Natrun, koji se nalazi 120 kilometara severozapadno od Kaira. Jedan od vođa ove grupe Mohamed Osama rekao je agenciji Rojters da su pobegle i hiljade drugih zatvorenika, pošto su savladali stražare, ali da niko nije povređen.

Vojni avioni nad Kairom, grad u plamenu
Borbeni avioni danas nadleću Kairo gde je prošle noći došlo do masovnih pljački i gde se nastavljaju masovni protesti protiv egipatskog predsednika Mubaraka (82).

Broj poginulih do 150
 Egipćani širom zemlje već šesti dan demonstriraju protiv autokratskog režima Hosnija Mubaraka (82), koji se već 30 godina nalazi na čelu države.
Prema podacima agencije Frans pres, u demonstracijama je do sada poginulo 111, a povređeno je više od 2.000 ljudi. Televizija Al Džazira, kojoj je danas zabranjen rad, pominje najmanje 150 poginulih i 4.000 povređenih.


Kako javlja agencija Asošiejted pres, nekoliko minuta pre početka policijskog časa, najmanje dva borbena aviona nadletelo je centar Kaira gde se i danas okupilo više hiljada demonstranata koji traže ostavku predsednika.

Vojska, koja je po naređenju predsednika Hosnija Mubaraka poslednja dva dana bila povučena sa ulica, jutros je poslala nekoliko stotina vojnika i oklopnih vozila na ulice Kaira i drugih gradova kako bi se obračunala sa bandama mladih ljudi, naoružanih puškama i štapovima, kojima su lomili automobile i pljačkali ljude.

Egipatska vlada juče je zvanično podnela ostavku, a Mubarak je, prvi put otkako je na vlasti, ustanovio funkciju potpredsednika, na koju je imenovao svog bliskog saradnika i šefa obaveštajne službe Omara Sulejmanija.

Mnogi demonstranti rekli su danas da žele da cela dosadašnja administracija, koju krive za siromaštvo, nezaposlenost, raširenu korupciju i policijsku brutalnost, ode sa čela države.

"Ako predsednik ode danas, haos će biti okončan. Ljudi pate već 30 godina, još nekoliko dana užasa ne predstavlja nikakav problem", rekao je jedan od demonstranata.

Najmanje jedan tržni centar u Kairu je zapaljen, pošto je juče opljačkan. Banke su zatvorene, po naredbi Egipatske centralne banke.

U međuvremenu, Habib al-Adli, bivši egipatski ministar unutrašnjih poslova, evakuisan je danas iz zgrade ministarstva u centru Kaira pod pravom baražnom vatrom, javila je Al džazira. On je optužen da je naredio otvaranje vatre na demonstrante koji već danima traže Mubarakovu ostavku.

Beže i stanci i Egipćani
Američka ambasada u Kairu poručila je američkim građanima da što pre odu iz Egipta. Turska je evakuisala oko 750 svojih građana, a vlade upozoravaju svoje džavljane da ne odlaze više Egipat.

Privatni turoperateri i koorporacije počele su evakuaciju svojih zaposlenih -neegipćana, međutim, desetine letova su otkazane i odložene, a na Međunarodnom aerodromu u Kairu je ogromna gužva.

Oko 120 srpskih turista koji se trenutno nalaze u Egiptu napustiće sutra tu zemlju u 15 časova po lokalnom vremenu, rekao je ambasador Srbije u Kairu, Dejan Vasiljević.

"Srpski turisti su u Hurgadi i u Šarm el Šejku, a sutra bi u 15 časova po lokalnom vremenu trebalo da odlete iz Hurgade avionom Geneksa koji je iznajmila agencija Kontiki, čija je to grupa, i da se vrate u zemlju. To je jedina grupa koja je trenutno u Egiptu, i ima ih oko 120", rekao je Vasiljević.

On je naveo da ambasada Srbije razgovara sa svim srpskim građanima u Egiptu, kojih najviše ima u Kairu, "o tome da li žele da odmah napuste Egipat ili da čekaju dalji rasplet i eventualnu evakuaciju, o čemu je za sad rano govoriti".

Neizvesnot šta bi demonstranti sledeće mogli da urade, uz rastuće bezakonje, upaničila je podjednako Egipćane i strance, pa ih na hiljade hita na aerodrom ne bi li se dokopali neznatnog broja mesta u avioni koji odleću iz Kaira.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Emirati, Bahrejn, Kuvejt, Katar i Jordan su već organizovali dvadesetak vanrednih letova da bi svoje državljane izveli iz Egipta.
Druge države takođe šalju vanredne avione da spasavaju svoje građane, a i oko 5.000 egipatskih bogataša već je uspelo da svoje porodice spakuje na vanredne letove i pošalje ih u inostranstvo.

Sudan: I zvanično odvajanje hršćana od muslimana

Jasno i glasno: 99 odsto stanovništva Južnog Sudana glasalo je za otcepljenje
Skoro 99 procenata građana južnog Sudana glasalo je na referendumu za otcepljenje juga od ostatka zemlje, saopštila je danas izborna komisija južnog Sudana preliminarne rezultate izbora.

Prema tim rezultatima objavljenim na sajtu izborne komisije, više od 98 procenata građana glasalo je da se jug odvoji od severa. Konačni rezultati referenduma održanog između 9. i 15. januara biće zvanično objavljeni danas posle podne u glavnom gradu južnog Sudana, Džubi.

Jug i sever Sudana vodili su 21-godisnji gradanski rat, u kome je poginulo oko dva miliona ljudi. Rat je završen mirovnim sporazumom iz 2005, čime je otvoren put za referendum. U južnom delu Sudana većinu stanovništva čine hrišćani i animisti, dok su na severu muslimani.

Košarkaši dobili protivnike na EP 2011.

Dobar žreb za izabranike Dušana Ivkovića
Košarkaška reprezentacija Srbije takmičiće se u Grupi B na Evropskom prvenstvu u Litvaniji sa selekcijama Francuske, Nemačke, Izraela, Italije i Letonije, odlučeno je danas žrebom u Vilnjusu.

Prvenstvo Evrope igra se od 31. avgusta do 18. septembra, a Srbija će braniti srebro osvojeno u Poljskoj 2009. godine, pošto je u finalu poražena od Španije.

Srbija će šampionat otvoriti protiv Letonije 31. avgusta, dan kasnije zakazan je meč sa Italijom, dok se 2. septembra izabranici Dušana Ivkovića sastaju sa Izraelom.

Posle dana pauze srpski košarkaši igraju protiv Nemačke, a takmičenje u prvoj fazi završiće utakmicom sa Francuzima.

Grupa A: Španija, Turska, Litvanija, Velika Britanija, Poljska, druga ekipa iz kvalifikacija.

Grupa B: Srbija, Francuska, Nemačka, Izrael, Italija i Letonija.

Grupa C: Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina i prva ekipa iz kvalifikacija.

Grupa D: Slovenija, Rusija, Belgija, Gruzija, Bugarska i Ukrajina.

U drugi krug takmičenja na kojem će po prvi put učestvovati 24 ekipe, plasiraće se tri najbolje selekcije iz svake grupe, a u novoformiranim grupama naći će se ekipe iz grupa A i B i iz grupa C i D.

Arsenal se provukao protiv Hadersfilda, Milijaš promašio penal za revanš

VIDEO
FA KUP, 4. KOLO
Fudbaleri Arsenala uspeli su da se provuku u osminu finala FA kupa nakon tesne i srećne pobede protiv trećeligaša Hadersfilda - 2:1.
Nenad Milijaš je tragičar Vulverhemptona u eliminaciji od Stouka (1:0) jer je promašio penal u 90. minutu protiv Stouka i time sprečio svoj tim da izbori revanš duel. Omaleni Nots Kaunti remizirao je sa Mančester sitijem (1:1) i zakazao duel na Istlendsu, a "građane" je Edin Džeko spasio poraza prvim golom u svetloplavom dresu.


"Tobdžije" su nametnule očekivani tempo na početku susreta i ređale su se prilike domaćih fudbalera ispred gostujućeg gola.

Prednjačili su Niklas Bendtner i Andrej Aršavin, a upravo je Danac u 20. minutu doneo prednost Arsenalu od 1:0 nakon odbitka od kapitena Hadersfilda Klarka.

Domaći tim je doživeo veliki udarac kada je Samir Nasri morao da napusti igru zbog povrede zadnje lože na isteku pola sata igre, a stvari su delovale još gore kada je Sebastijan Skilaći dobio direktan crveni karton zbog faula nad Huntom.

Hrabri i osokoljeni gosti napadali su u nadi da će iskoristiti prednost igrača više, i to im je i uspelo u 66. minutu kada je Li bio najviši u šesnaestercu posle kornera Pilkingtona.

Ipak, gosti su popustili u samom finišu meča kada je Sesk Fabregas izbacio Bendtnera u prazan prostor, a Mekkomb srušio Danca u šesnaestercu i načinio penal.

Fabregas je bio siguran izvođač najstrože kazne i time je doneo očekivan, ali nimalo lak prolazak u osminu finala.

Vulverhemtpon i Stouk odigrali su uzbudljiv meč koji je rasplet dobio u poslednjih 10 minuta.

Džon Kerju se našao u gostujućem sastavu i promašio je dve odlične prilike za vođstvo, da bi mu se na drugoj strani revanširao Flečer koji je pogodio stativu.
Robert Hut je glavom u 82. minutu doveo "poterse" u vođstvo od 1:0, da bi domaćin stigao do penala u 90. minutu, ali je Milijašev udarac sa bele tačke sjajno zaustavio Tomas Sorensen.

Nots Kaunti je bio na pomolu iznenađenja u hrabrom nastupu protiv bogataša iz Mančester sitija.
Domaćin je sjajnim golom glavom Bišopa došao do vođstva na isteku sat vremena igre, ali je Džeko spasio bruke tim Roberta Manćinija pogotkom u 80. minutu nakon odličnog centaršuta Mike Ričardsa.

Vest hem je ostavio na strani eliminaciju u polufinalu Karling kupa i pobedom nad Notingem Forestom došao do osmine finala - 3:2.
Briljirao je mladi Viktor Obina koji je postigao het-trik.
FA kup 1/16 finala
Nedelja:
Arsenal - Hadersfild 2:1
Vulverhempton - Stouk 0:1
Nots kaunti - Mančester siti 1:1
Vest hem - Notingem forest 3:2
Fulam - Totenhem
Subota:
Everton - Čelsi 1:1
Svonsi - Lejton orijent 1:2
Aston Vila - Blekburn 3:1
Birmingem - Koventri 3:2
Bolton - Vigan 0:0
Barnli - Barton 3:1
Šefild v - Hereford 4:1
Stivenejdž - Reding 1:2
Votford - Brajton 0:1
Torki - Krouli 0:1
Sautempton - Mančester junajted 1:2