Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

Letovališta u Grčkoj -Krf

Kratak opis - Krf
Zbog blage klime i velike vlažnosti, Krf, jedno od sedam Jonskih ostrva, poznat je po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, lepim plažama okruženim zelenilom, nepreglednim brdima obraslim maslinjacima i, u novije vreme, luksuznim hotelima.
Ostrvo je dobilo ime po nimfi Kerkiri, u koju se Posejdon zaljubio, kidnapovao je i doveo na Krf.

Istoimeni glavni grad ostrva jedan je od najlepših gradova u Grčkoj, prepun zelenila, divnih trgova, uskih uličica u kojima preovlađuje venecijanska i engleska arhitektura, dobro sačuvane znamenitosti ranijih osvajača. Grad ima dve tvrđave, staru i novu, i obe se nalaze u centralnom delu grada. Jedna od najposećenijih je svakako Liston ulica, sa mnogobrojnim fenjerima koji pružaju poseban ugođaj u toku večernjih šetnji.

Godine 2007 grad Krf je os strane UNESCO-a proglašen Svetskim nasleđem. U gradu Krfu se nalazi Jonski univerzitet. Ostrvo Krf ima 107.900 stanovnika da gustinom naseljenosti 182 stanovnika/1 km. Ovo je najsevernije jonsko ostrvo i najzapadniji deo Grčke.

Ostrvo Krf uprkos suvim letima ima bujnu vegetaciju zahvaljujući kišnim zimama. Zelenije je od ostalih grčkih ostrva. Ima 2 miliona stabala maslina čije je gajenje pre ekspazije turizma bilo osnovno zanimanje meštana. Ostrvo Krf je posebno popularno među britanskim turistima koji na njemu nalaze rajske plaže i ludi provod koji su im leti glavna zanimacija.

Na Krfu se mogu naći moderni vidovi zabave, luksuzni hoteli i uznapredovali gradovi, ali je takođe uobičajeno naići i na ljupka tradicionalna sela u kojima se ljudi bave gajenjem maslina, limuna ili žitarica, a gde je glavno prevozno sredstvo još uvek – magarac. Čitavo ostrvo odiše mirisima pomorandži i limuna. Na jugu ostrva se nalaze brojni vinogradi.


Info:
Od Beograda je udaljen 1.080 km. Autobusom se stiže za 26 sati, avionom za sat vremena.
Temperatura vazduha je oko 29 stepeni, a vode oko 22 stepena.

Plaže
Plaže na Krfu su među najlepšm plažama u Grčkoj. Puno njih je označeno plavom zastavicom, što znači izuzetan kvalitet, čistoću vode i pogodne uslove na obali. Plaža Akaravi je duga 8 km, ima prelepi pesak.

Posebno je pogodna za porodice sa decom, jer je vrlo bezbedna. Od sportova na vodi dostupni su surfovanje, pedalino, skijnje na vodi i lude zabavne vožnje. Paraglajding je vrlo popularan ovde. Na plaži postoji vrlo dobar izbor restorana i taverni.


Paleokastrica se nalazi na severozapadnom delu ostrva, među brdima na čijim se padinama nalaze maslinjaci i polja citrusa. Paleokastricu čini pet malih zaliva. U njenu luku pristaju jahte iz svih delova Mediterana. Sa brda i manastira skrivenoh među njima pruža se jedinstven pogled na more i ostrvo. Posebne lepote ima selo Lakones. Voda je izuzetno čista i vrlo hladna zahvaljući podzemnim izvorima. Voda je vrlo duboka, a plaža šljunkovita. U okolini postoji puno malih skrivenih plaža do kojih se dolazi čamcem. Na ovoj plaži ima vrlo kvalitetnih hotela i privatnih vila koje nude smeštaj.

Sidari je još jedna plaža sa plavom zastavicom. Leži na zapadnom kraju severne obale. Iznad plaže se izdižu zelena brda. Predeo ulepšavaju litice od peskovitog kamena. Posebnu atrakciju čini Kanal Ljubavi. Voda je vrlo plitka i vrlo topla. Mogu se iznajmiti pedalino ili kanu. Mesto ima preko 40 taverni.

Plaža Sanset se nalazi blizu Sidarija. Poznata je po najlešpem zalasku sunca na Krfu. Peščana je i ima vrlo čistu vodu. Plaža je inače vrlo uska. Nema ležaljke, te bi trebalo poneti sopstvene. Postoji par taverni iznad plaže. U blizini se nalazi selo Peoulades.

Plaža Kasiopi leži u podnožju planine Pantokrator. Ovo mesto je nekada bilo ribarsko selo, a sada ima pregršt turističkih aktivnosti i pogodnosti. U blizini su vrlo šarolika luka i ostaci rimskih građevina. Šljunkoviti zalivi su vrlo bezbedni za plivanje. Postoje hoteli i apartmani, taverne i sofisticirani restorani.

Plaža Ipsos se nalazi u severoistočnom delu ostrva. Vrlo je uska, odmah ispod puta, ali je duga i na kraju se završava malim pristaništem. Njen glavni adut je mnoštvo sportova na vodi i pesku. Smeštaj se svodi na private apartmane. Ima preodabnice brze hrane, par taverni i pab sa grickalicama. Ipsos ima plavu zastavicu.

Plaža Barbati se nalazi u severnom delu istočne obale. Iznad nje se spuštaju šumoviti i zeleni obronci planine Pantokrator. Obeležena je plavom zastavicom. Sa plaže se preko mora pruža lep pogled na grad Krf. Ima nekoliko taverni. Plaža Arilas je pod plavom zastavicom. Mala je i uska, većim delom peščana, ali ima i šljunkoviti deo koji je odvojen potočićem. Ima par apartmana i taverni. Idealna je za parove i porodice koji žele mirniji odmor.

Postoje dve plaže pod imenom Sveti Georgije i obe su nagrađene plavom zastavicom. Severna plaža Sveti Georgije je mala intimna plaža sa zlatnim peskom. Na njoj nema ekstrmen gužve čak ni u ciku sezone. Mogući su razni sportovi poput surfa i jedrilica. Ovo mesto nije naseljeno, te se van sezone na plaži može naći pravi mali usamljeni raj. Postoji par taverni sa odličnim ribljim specijalitetima.

U jugozapadnom delu ostrva se nalaze dve južne plaže Sveti Georgije. One su takođe relativno mirna i prava rajska mesta sa puderastim zlatastim peskom, kristalnom vodom, ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, hotelom i apartmanima u blizini i par taverni. Plaže su vrlo bezbedne, te su pogodne za porodice sa decom. Ove južne plaže su suže od severnih.

Ljubitelji mirnog odmora na plaži će se odlično provesti na plaži Sveti Gordija. Ona je duga 1.5 km i prekrivena peskom i šljunkom. U blizini su hoteli, restorani i apartmani. Mogu se iznajmiti ležaljke i pedalino. Taverne su specijalizovane za riblja jela, a ima i prodavnica brze hrane.

Sveti Spiridon je plaža u severoistočnom delu ostrva. Mala je, peščana, sa kristalnom vodom i označena plavom zastavicom. Plaža je vrlo mirna i intimna. U blizine se nalazi jezero iza koga je još mirnija plaža. U blizini postoje apartmani za iznajmljivanje i nekoliko taverni.

Istočna plaža Sveti Stefan se nalazi na istočnoj obali, vrlo je popularna. Iz nje leži malo ribarsko selo koje čuva tradicionalni šarm. Sa plaže se pruža pogled na grčko kopno i Albaniju. Na plaži se nalaze vrhunske riblje taverne. Zapadna plaža Sveti Stefan je duga peščana plaža sa plavom zastavicom. Ima apartmane i par taverni. Izuzetno je lepa, ali za ljubitelje sunčanja vetrovitija no što bi trebalo da bude.

Plaža Agni se nalazi u severiostočnom delu Krfa. Predstavlja jednu od najskrivenijih plaža na ostrvu. Iznad nje se izdižu šumovite planine. Plaža je šljunkovita, a voda duboka vrlo blizu obale, te je tu često usidrena po neka jahta. Postoje tri tavern koje rade od 19:00 h, a do kojih prevoze tri taksi brodića. Ova plaža je idealna za romantično veče.

Iznad plaža Benitsesa koje su takođe pod plavom zastavicom uzdiže se zelenilo okolnih brda. Ovo mesto je malo ribarsko selo. Stare kuće održavaju tradicionalnu atmosferu. Plaže su šljunkovite, imaju platform za plivanje i mnoštvo sportova poput paraglajdinga, skijanja na vodi, pedalina i drugih stvari. Ima puno zabavnih atrakcija poput vodene banane. Ima više prodavnica brze hrane no restorana, a postoje apartmani i pa hoteli.

Preko puta grčkog i albanskog kopna nalazi se plaža Dasia, okružena šumovitim padinama. Plaža je duga i uska, šljunkovita i okružena maslinjacima i borovim šumama. Postoje platforme za plivanje. Tu je puno jeftinih barova na plaži, picerija, tavern i kafea. Ima plavu zastavicu. Na jugozapadnoj obali blizu sela Vitalades nalazi se plaža Gardenos. Na njoj se reka Gardenos uliva u more. Duga, pusta peščana plaža je jedna od najlepših na Krfu. Postoji par prijatnih taverni.

Plaža Ermones takođe ima plavu zastavicu. Iznad nje se uzdižu strme stenovite planine. Prekrivena je peskom i šljunkom. Voda je vrlo duboka. Ovo je plaža za ljubitelje mira i uživanja. Postoji par apartmana i Ermones Beach Hotel kompleks do kojeg se stiže žičarom. U blizini je teren za golf, penjanje po stenama i ronjenje. Ima puno lepih taverni.

Plaža Glifada se nalazi na zapadnoj obali. Nagrađena je plavom zastavicom, a izuzetno popularna po velikoj plaži sitnog zlatnog peska. Iznad nje se uzdižu litice sa kojih je pogled na mali zaliv fantastičan. Može biti malo hladno kad zaduva zapadni vetar. U blizini plaže je planinsko selo Pelekas, poznato po izuzetnim panoramama pri zalasku sunca. Restorani i taverne se nalaze u sklopu hotela i privatnih vila.

U mestu Gouvia postoje vrlo lepe plaže. Gouvia se nalazi na istočnoj obali u središtu malog, skoro zatvorenog zaliva. Ovo mesto ima ponešto za svakoga. Tu su mirna i usamljena mesta na brdima, a u samom gradu noću trešti život. Ima nekoliko što peščanih, što šljunkovitih plaža. Mogućnosti za sportske aktivnosti su široke. Odlične tavern služe dobre lokalne specijalitete.

Kalami je jedna od plaža sa najlepšim predelima. Plaža je šljinkovita, plićak je dugačak,a u blizini su redovno usidrene male lađe. Kalami je pravo ribarsko selo okruženo maslinjacima. Kaminaki je je plaža koja se nalazi u podnožju maslinjaka i limunovih padina. Šljunak na plaži se stapa sa zeleno-plavim plićakom savršenim za decu. Postoje dve lepe taverne i sportske aktivnosti na vodi.

Na jugu Krfa se nalazi plaža Kavos. Ona je duga, peščana i gleda na brda kontinentalne Grčke. Voda je vrlo plitka. Ima puno taverni i restorana koji češće služe brzu hranu i britanska jela no grčke spsijalitete. Plaža Komeno se nalazi na malom poluostrvu između grada Krfa i Ipsosa. Okružena je šumovitim padinama i ima prelepe panorame. Komeno je tiha i mirna plaža. Tu je ustvari nekoliko manjih peščanih plaža i dva bazena. Veliki hoteli nude smeštaj, a ima i par taverni.

Izleti
Prva topla preporuka za izlet onima koji se nađu na Krfu je ostrvo Kefalonija koje je sa Krfom povezano svakodnevnim jeftinim letovima. Plaže Kefalonije su prelepe, planinske i brdske staze za šetnju vrlo prijatne, a panorame vrlo lepe. Po ostrvu se pruža mnoštvo vinograda. Glavni grad je Argostoli. Pored njega, vredna su posete još mnoga manja mesta kao npr. Asos, Fiskardo i Sami. Kefalonija je inače najveće jonsko ostrvo.

Severno od Krfa nalazi se najsevernije jonsko ostrvo Erikousa. Ono je vrlo blizu Krfu, te ima status opštine ostrva Krfa. Erikousa ima samo jedan grad i na nju bi trebalo obavezno da dođu ljubitelji prirode, željni da istražuju puste i prelepe plaže ovog malog ostrva.

Na severozapadu od Krfa nalazi se malo ostrvo Othoni koje je najzapadnije jonkso ostrvo i takođe važi za krfsku opštinu. Ima 700 stanovnika. Pored divnih peščanih plaža ovo ostrvo krije pećinu Aspros Amos za koju su vezane mnoge legende. Pontikonisi je malo ostrvo koje zbog svog oblika nasi naziv Mišje ostrvo. Glavna atrakcija na njemu je manastir Pantokrator.

Ostrvo koje bi trebalo posetiti po svaku cenu je Zakontos. On je treće po veličini jonsko ostrvo. Ima nebrojeno mnogo rajsih peščanih plaža, puno zelenila, kristalno čistu vodu i u poslednje vreme postaje turistički centar Grčke. Zakintos je poznat po izuzetno lepim mestima za ronjenje. Pošto na Zakintos dolazi većinom mlađa populacija, provod je zagarantovan i vredi izleta.

Ako vas put nanese na Krf, nikako nemojte propusti da odate počast srpskim vojnicima koji su sahranjeni na ostrvu Vido, udaljenom od grada Krfa 15 minuta vožnje brodićem. Ako vam je do zabave, za vas radi grčki Diznilend - Akvapark sa brojnim zabavnim sadržajima. Park zauzima površinu od 75.000 kvadrata. Još jedna lepa porodična zabava jeste razgledanje podvodnog sveta. "Kalipso star" je brod koji će vas povesti na to nezaboravno putovanje, a postoji i program sa roniocem i morskim lavovima koji čine posebnu atrakciju.

 Provodi
Najviše velikih noćnih klubova se nalazi na plažama Kavosa, Roda, Ipsosa, Gouvie i Dasie. Posebno je obalski put do Gouvie pun dobrih barova i klubova. U centru Kavosa se nalazi Venue Club. Klub svakog dana ima drugačiji program. Odlični DJ-jevi puštaju muziku svih žanrova.

U selu Kavos se nalazi bar po imenu 42. ulica. Muzika je odlična, a cene pića niske. Barmeni su često malo zagrejani, što stvara odličnu atmosferu koja posetioce mami da postignu isto raspoloženje. Klub Edem je nezaobilazan za ljubitelje klabinga. Ima ludu zabavu i najbolje koktele. U selu Sveto Gordije na istočnoj obali nalazi se klub Stagousta. Prirodne lepote doprinse osećaju da ste na izuzetnom mestu. Usluga u klubu je vrlo ljubazna, te su i gosti druželjubivi.


Na severnoj obali Krfa u Akaraviju se nalazi Sonic Bar. Ima odlične koktele i vrlo prijatan enterijer. U Sidariju, takođe na severu Krfa, nalazi se Palazzo Bar. On je najpoznatiji u gradu. Enterijer odaje letnju atmosferu sa nameštajem od bambuda. Imaju ogroman izor koktela i piva.

U Akaraviju se nalazi odličan bar i restoran Fuego. Leži baš pored mora, ima uslugu na nivou, a glavni adut mu je jedinstveni pogled na plažu koju je posebno u vreme zalaska sunca nešto što se ne sme propustiti. U Akaraviju se nalazi vrlo prijatan bar i restoran Lemon Garden. Ima divnu baštu i tradicionalnu atmosferu.

Na istoku Krfa, u Ipsosu se nalazi Temple Bar koji nudi različite atmosphere, te uvek nešto novo i interesantno. Osoblje je izuzetno ljubazno i druželjubivo, a služi se i domaća hrana. Ovaj bar ima vrlo dobru reputaciju među strancima. Na plaži Ipsosa se nalazi bar The Old Tree koji je pun stanaca koji se stalno vraćaju na isto mesto. Tu je i interesantno uređena prodavnica.

U centru Dasie, takođe na istočnoj obali, nalazi se Great Shakes Bar. On je ujedno bar u kojem se skuplja lokalno stanovništvo i odličan restoran koji privlači i strance. Bar ima veliki izbor stanih pića. Osoblje je ljubazno i vidno se trudi da se svaki gost oseća dobro i provede na najbolji mogući način.

Na severoistoku Krfa u Kasiopiju se nalazi Angelos Bar. Poznat je po odličnoj i domaćoj atmosferi i tzv. Pop Kviz večerima kada se pušta muzika iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina. Imaju veliki TV na kojem se gleda sport, vesti ili zabava.

U gradu Krfu se nalazi bar, restoran i kafe Stablus. Nalazi se pored tvrđave. Ima ambijentalnu muziku, opuštenu atmosferu, dobro društvo, odličnu hranu i jedinstven pogled u noć. Na plaži Kalami nalazi se Kalami Beach. To je taverna i bar koju drži jedna porodica još od 1980.godine. Služe se dobra pića i domaća kuhinja.

Za ljubitelje đuskanja idealno mesto je bar Lumber Jacks u Ipsosu. Ovde se uz fantastične koktele i druga vrlo kvalitetna pića pleše do jutra. Osoblje, društvo i dekor čine da se posetioci osećaju kao das u u nekom drugom svetu koji im prosto ne da da ga napuste dok ne padnu s nogu od dobre zabave.

U Ipsosu je jedan od najpopularnijih klubova i barova B52. Ovde se svakog dana organizuju različite zanimacije, od letnjih plesova do tehno rejv žurki. Organizuju se i tematske večeri sa muzikom od šezdesetih do osamdesetih.

Korisne informacije

Klima: Ostrvo Krf ima mediteransku klimu sa toplim i suvim letima i blagim i vlažnim zimama. Toplo vreme i topla morska voda traju sve do početka oktobra. Prosečna temperatura u januaru je 9.7 oC, u februaru 10.3 oC, u martu 12 oC, u aprilu 15 oC, u maju 19.6 oC, u junu 23.8 oC, u julu 26.4 oC, u avgustu 26.2 oC, u septembru 22.7 oC, u oktobru 18.4 oC, u novembru 14.3 oC i u decembru 11.2 oC.


Vremenska zona: GMT/UTC+2, leti +3.

Valuta: Evro. Strani novac se vrlo lako može zameniti. Ima dosta bankomata. Banke su otvorene od 08:00 do 14:30 od ponedeljka do četvrtka, a od 08:00 do 14:00 petkom.

Državni praznici:

- Nova godina: 1.januar
- Bogojavljenje: 6.januar
- Sedma nedelja pre Uskrsa: kraj februara, početak marta
- Nacionalni praznik: 25.mart
- Uskrs: početak aprila
- Dan rada: 1.maj
- Dan Svetog duha: 28.maj
- Uspenje Presvete Bogorodice: 15.avgust
- Nacionalni praznik: 28.oktobar
- Božić: 25.i 26.decembar.


Važni telefoni:

- Policija: 100
- Luka: 32655
- Pošta: 39604, 25544
- Telekomunikacije: 34699
- Aerodrom: 30180, 38694
- Opština: 36972-9
- Turistička policija: 30256, 39503
- Taksi: 33811-2
- Bolnica: 30562, 45811
- Nacionalna turistička organizacija (G.N.T.O.): 37638.


Restorani

Na Krfu se stiču različiti uticaju što se kuhinje tiče. Najveći je uticaj italijanske kuhinje. Međutim, ne može se propustiti mnoštvo grčkih salata. One se prave uglavnom sa sirom i obavezno sa maslinovim uljem. Naravno pice, hamburgeri i makaroni se mogu naći skoro svuda.

Od lokalnih jela preporučuju se: Bourdeto – od ribe i paprike, Mezedes – svojevrsno ukusno pecivo, Pasticada – meso u bogatom crvenom sosu, Sofrito – sa teletinom, belim lukom, peršunom i sirćetom, i Gelateria – grčke poslastičarnice specijalizovane za sladoled koji se ne sme propustiti.

U gradu Krfu najbolja zona za ručanje je Plateia Dimarkiou (Trg gradske dvorane), a posebno oblasti Kapodistriou i Guilford. Dajemo spisak preporuka restorana grčke kuhinje sa njihovim adresama na nivou celog ostrva:

- A La Palea: Strinilas
- Argo: Marina (Gouvia)
- Arhontorempetissa: Ethnikis Palaiokastritsas
- San Paramythi: Ethnikis Antistaseos
- Pitharhio: Ethnikis Palaikastritsas 12
- Platopigado: Sinarades
- Filippas: Gouvia
- Anemomylos: Leoforos Dimokratias
- Maistro: Acharavi
- Arhontissa: dolina Ropa
- Gefsis: ugao Georgaki
- Gkerekos: Kontokali
- Mparmpas: Moustoksidou 14
- Paxinos: Benitses
- Spiros: Milia, Kynopiaston
- Ntaou fishes: Xenofonta stratigou 79, Mantouki
- To kati allo: Ksen.Stratigou Mantouki
- Tsipouradiko: ulica Prosalendou

 Atrakcije
Najveći broj atrakcija na ostrvu se nalazi u blizini odmarališta. Posebno su popularna mesta Benitses, selo Roda i Paleokastritsa u kojem se nalazi manastir Moni Teotokou. Manastir je osnovan u XIII veku, ali zgrade koje se u njegovom okviru nalaze danas datiraju iz XVIII veka.

Na zapadnoj obali, južno od Paleokastritse se nalaze tereni za golf u kojima pravi ljubitelji golfa mogu provesti izuzetno kvalitetno vreme. Ovaj teren je jedan od najlepših u Evropi. Ima puno šumovitih delova, jezera, vijugajućih potočića i, naravno divan restoran koji pored savršenog pogleda na sve ovo nudi fantastična jela. U oblasti Paleokastritse se nalaze mnoge peščane plaže. Tu su Ronilački klub i ronilački centar Krfa. Moguće je iznajmiti neki od brojnih čamaca i vozikati se po predivnom moru upoznajući tajne obale ovog ostrva.

Ne sme se zaobići Stari grad u gradu Krfu koji čuva duh različitih prošlih vremena. U njemu se nalazi Venecijanska tvrđava. Pogled na more je izuzetno lep i pruža se preko zaliva Geritsa. Blizu Starog grada se nalazi veliki trg koji je podeljen na dva dela simpatičnim ulicama. Manji trg se zove Ano Plateia (Viši trg), a veći je Kato Plateia i on spada u najveće trgove u Jugoistočnoj Evropi. Na Kano Plateia se nalazi mnoštvo zelenila i cveća. Tu je rimska crkva nalik na rotondu. Muzički paviljon se takođe nalazi na ovom trgu i na njemu redovno nastuša filharmonijski orkestar – Filharmoniki.

Akvapark je definitivno jedna od glavnih zanimacija za porodice sa decom. On je opremljen raznim čudima namenjenim što deci, što odraslima. Ima odličan kafe i restoran. Ovo je idealna prilika za ludi provod i pravo osveženje usred toplog grčkog leta.

Na 12 km južno od grada Krfa nalazi se grad Benitses. Njegova okolina ima najlepše panorame na ostrvu. Pun je uskih šarmantnih uličica, a najpoznatija institucija u njemu je taverna O Paxinos. Vrlo lepe staze za šetnju vode do izvora. Još jedna divna atrakcija je Muzej školjki Benitsas u kojem se nalaze fosili, zubi ajkula i još mnogo stvari nađenih uokolnim vodama.

Selo Roda je doskora bilo samo malo ribarsko mesto. S najezdom turista, međutim, pretvorilo se u pravi letnji centar. Poznato je po mnoštvu tezgi i radnji na svakom koraku gde se mogu kupiti morska oprema, dušeci, lopte, kupaći kostimi i dr. Na istočnom delu izuzetno lepe plaže nalazi se ribarska luka. Roda je sada poznato mesto i po vrlo dobroj noćnoj zabavi.

Glavni kulturni spomenik na Krfu je Palaio Frourio. To je tvrđava čija je unutrašnjost u izuzetno dobrom stanju. U tvrđavi se održavaj glavni i najlepši koncerti i događaji na ostrvu. U centru se nalazi obelisk sa kojeg se pruža jedinstvena panorama na ostrvo i na more.

U severoistočnom delu grada Krfa nalazi se Neo Frourio (Nova tvrđava). Ogromni zidovi ove tvrđave dominiraju obalom na kojoj se nalazi. Najbolje je da se ona obiđe u organizovanoj turi koja pruža vrlo interesantnu edukaciju o istorijatu i značaju tvrđave.

Na severnom delu Kato Plateie nalazi se Palaia Anaktora (Stara palata). Nju čini kompleks romanesknih zgrada i palata okruženih venecijanskim utvrđenjem. Ove zgrade ugošćuju strane i važne zvaničnike, a u njima se takođe održavaju velike izložbe i manifestacije. Oko Palaie Anaktore nalaze se Kraljevske bašte (ili Narodne bašte) koje su vrlo impresivne, sadrže razne egzotične vrste i nude fantastičan pogled na zaliv.

Ahileion je palata blizu Gastourija koja je u XIX veku bila letnjikovac Elizabete od Austrije. Niz kolonadu stubova oko palate nalaze se prelepe skulpture različitih mitoloških likova među kojima je i Ahil, po kojem palata nosi naziv.

Pored mnoštva crkva na čitavom ostrvu, crkva Sv. Spiridona je najvažnija. Izgrađena je pre više od 400 godina i posvećena zaštitniku ostva. Njen zvonik se vidi iz svih delova oblasti Katounije, te zato često služi kao mesto sastanaka.

Vrlo interesantnan prizor pruža neoklasična Palata Sv. Mkaela i Sv. Đorđa. Interesantno je to što njen stil ni malo nije nimalo uobičajen na ovom grčkom ostrvu. Zgrada ima maltešku mermernu fasadu. Prvobitno je služila kao sedište visokih zastupnika britanskog lorda, kasnije je bila letnjikovac grčke monarhije, a danas su u njoj Muzej azijske umetnosti i Opštinska umetnička galerija.

Od Kraljevskih bašta Palate Ahiliona do obližnje obale pruža se most zvani Kajzerov most. Ime je dobio po Kajzeru Vilhelmu II koji je obožavao Krf i često tu letovao. Izgradnju mosta je naručio da bi neometano šetao do obale.

Krf ima vrlo veliko i vrlo važno arheološko nasleđe. Ono se čuva u brojnim muzejima. Arheološki muzej krije izuzetne zbirke predmeta iz bronzanog doba, novac iz VI v.pne. i još mnoštvo drugog. Glavna zvezda muzeja je Meduza Gorgona. Muzej azijske umetnosti ima preko 10.000 eksponata od kojih su neki donirani iz privatnih zbirki. Smešteni su u 15 prostorija. Među mnogima su porcelain iz Kine i Japana, slike, skulpture i bronza.


Vizantijski muzej se nalazi u petnaestovekovnoj crkvi Bogorodice od Antivouniotise. Muzej sadrži bogate zbirke rukotvorina i religioznih predmeta iz perioda od XIII do XVII veka. Opštinska umetnička galerija sadrći izuzetno lepe slike slikara sa Krfa i dela vizantijskih umetnika iz XV veka.

Muzej Palaeopolisa se nalazi južno od grada Krfa, na poluostrvu Kanoni. Ima važne arheološke ostatke, a u prelepim baštama zgrade se nalaze ostaci dva dorska hrama. Ove bašte su pogodne za piknik i osveženje.
Solomosov muzej sadrži predmete vezane za život čuvenog grčkog pesnika Dionisiusa Solomosa koji je na ostrvu živeo preko 30 godina. On je napisao himnu Grčke. Zgrada u kojoj se nalazi muzej je bila njegova kuća, a u njoj su izloženi njegovi lični predmeti, pisma, rukopisi, knjige, radni sto, portreti i dr.


Na ostrvu Krfu postoji još nekoliko interesantnih muzej koje vredi obići. To su:

- Muzej školjki u Benitsesu
- Istorijski i folklorni muzej
- Muzej Kapodistrias
- Numizmatički muzej
- Srpski muzej.

 Kako stići
Na Krf je vrlo lako stići. Na samom obodu grada Krfa nalazi se Međunarodni aerodrom Kapodistrias. On je moderan i odlično opremljen i uređen. U letnjim mesecima pored čestih regularnih linija za Krf ide mnoštvo čarter letova iz čitave Evrope.

Luka u istom gradu ima redovne polaske za i iz drugih gradova kontinentalne Grčke i iz italijanskih gradova. U njegovu luku često svraćaju veliki kruzeri. Oni koji na Krf ipak dolaze automobilom ili autobusom mogu računati na odlične puteve Grčke i trajekte sa grčkog kopna i iz Italije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου